Τρίτη 2 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγωνιστικά και τα σημερινά τους «θέλω»

Τα πανό που είχαν στηθεί στο χώρο των Προπυλαίων μαρτυρούσαν τα σημερινά «θέλω» των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης: «Εξω οι Αμερικανοί και οι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια», «Τα οράματα, τα ιδανικά και τα συνθήματα του ΕΑΜ είναι σήμερα επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε», αλλά και «Η κυβέρνηση να απαιτήσει τώρα την πληρωμή των γερμανικών επανορθώσεων και του υποχρεωτικού κατοχικού δανείου». Γιατί τίποτα απ' όλα όσα δικαιούνταν οι αγωνιστές αυτοί, δεν πήραν.

«Θυμήθηκε» η Ευδοκία Λειβαδά, κεντρική ομιλήτρια της χτεσινής εκδήλωσης: «Οι ανάπηροι του ΔΣΕ στερούνται ιατρικής περίθαλψης. Ο πρωθυπουργός αρνείται συστηματικά να συναντηθεί με επιτροπή αγωνιστών. Η ηθική αποκατάσταση των αγωνιστών παρουσιάζει κενά και παραλείψεις. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει στην Αθήνα κεντρικό μνημείο της ΕΑ. Δεν υπάρχει καν μνημείο σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας. Δε διδάσκεται αντικειμενικά η αλήθεια στα σχολεία, στο στρατό. Συνεχίζεται η απαράδεκτη διαστρεβλωμένη παρουσίαση των γεγονότων του Εμφυλίου, παρά τον σχετικό νόμο».

Νωρίτερα, η εκδήλωση «άνοιξε» με τραγούδια της ΕΑ από τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ.

Από την πλευρά του ο Μ. Δερμιτζάκης, αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σημείωσε στο χαιρετισμό του: «Στους δύσκολους αυτούς καιρούς που περνάμε, περισσότερο ίσως από ποτέ άλλοτε, επιβάλλεται να προασπίσουμε την Εθνική Ανεξαρτησία. Θα είναι η καλύτερη απότιση φόρου τιμής στη μνήμη όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Ελευθερία της πατρίδας μας».

Αμέσως μετά, ο ηθοποιός Γιώργος Χαραλαμπίδης απήγγειλε ένα απόσπασμα από τον «Δωδεκάλογο του Γύφτου» του Κ. Παλαμά.

Η Ευ. Πλατανιά από την ΚΝΕ σημείωσε ότι «η νέα γενιά σήμερα, διδάσκεται εμπνέεται από το δικό σας αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία, μάχεται για τα ίδια ιδανικά, με στόχο την οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνίας».

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Κιλίφης.

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης ανέγνωσε, στη συνέχεια, ο Φοίβος Τσέκερης, γενικός γραμματέας της ΠΕΑΕΑ, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα. Τραγουδήθηκε το «Επέσατε Θύματα» και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή γι' αυτούς που έπεσαν, μαχόμενοι για μια Ελλάδα, ελεύθερη και ανεξάρτητη.

Η χτεσινή εκδήλωση «έκλεισε» με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη χορωδία και μαντολινάτα του Συλλόγου Φαρακλάδων «Η ΕΥΓΕΡΟΣ Κεφαλλονιάς», υπό τη διεύθυνση του Π. Μπαρμπάτη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και βουλευτής, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Ν. Τερζόγλου, ο Μπ. Παπαγιαλιάς από την ΕΔΑ, ο Π. Μακρής επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, ο Ι. Δομνάκης πρώην δήμαρχος Ν. Ιωνίας, ο Κ. Κορτζίδης πρώην δήμαρχος Ελληνικού, ο Ν. Καραντηνός πρόεδρος της Ενωσης Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, καθώς αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ενωσης αγωνιστών και φίλων της ΕΠΟΝ και η Επιτροπή Αλληλεγγύης Πολιτικών Κρατουμένων στην Τουρκία και το Κουρδιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ