Τρίτη 9 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ
Ενδείξεις για σχέδια διαμελισμού μέσω Κούρδων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Το σενάριο διαμελισμού της Συρίας φαίνεται πως ξαναζεσταίνεται από τα επιτελεία Αμερικανών ιμπεριαλιστών. Η αραβόφωνη εφημερίδα «Asharq al Awsat», επικαλούμενη «Δυτικό αξιωματούχο», ανέφερε προχτές πως οι ΗΠΑ στο πλαίσιο «νέας στρατηγικής» για τη Συρία καταστρώνουν σχέδιο που αφορά περιοχή στο βόρειο τμήμα της χώρας έκτασης 28.000 τ.χλμ. (τρεις φορές το μέγεθος του Λιβάνου) που τελεί υπό τον έλεγχο Κούρδων και Αράβων μαχητών των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF). Η περιοχή λέγεται πως «θα αναγνωριστεί διπλωματικά» από τις ΗΠΑ, πράγμα που εάν επιβεβαιωθεί θα προκαλέσει νέα οργή στην Τουρκία, η οποία εδώ και καιρό βλέπει τη συνεργασία Αμερικανών και Κούρδων στη Βόρεια Συρία ως απειλή.

Το ρωσικό δίκτυο «Σπούτνικ», αναφερόμενο στις παραπάνω πληροφορίες, μετέδωσε πως ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, υποσχέθηκε πρόσφατα να στείλει διπλωμάτες σε περιοχές που ελέγχονται από τις δυνάμεις SDF για να συνεργαστούν με αμερικανικά στρατεύματα. Η ίδια πηγή μετέδωσε πως στην περιοχή οι ΗΠΑ παίρνουν διάφορες «πρωτοβουλίες», όπως ενίσχυση τοπικών συμβουλίων, στήριξη προσπαθειών ανοικοδόμησης, βοήθεια στην εκπαίδευση δημόσιων υπαλλήλων, βελτίωση υποδομών και δημόσιων υπηρεσιών, παροχή «προστασίας» σε περιοχές υπό τον έλεγχο των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» και επέκταση αμερικανικών βάσεων. Το ρωσικό δίκτυο μετέδωσε επίσης πως πριν από μία βδομάδα αναφέρθηκαν πληροφορίες πως ένας νέος «Στρατός Βόρειας Συρίας», ο οποίος επανδρώθηκε από ανθρώπους της οργάνωσης SDF, δημιουργείται για την «ασφάλεια των συνόρων με την Τουρκία».

Οι Ρώσοι βλέπουν τις ΗΠΑ πίσω από επίθεση με drones

Ρώσοι στρατιωτικοί ανακοίνωσαν πως απέκρουσαν το βράδυ του Σαββάτου επίθεση με 13 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στην αεροπορική βάση Χμέιμιμ και στη βάση ανεφοδιασμού του ρωσικού πολεμικού στόλου στην πόλη Ταρτούς της Συρίας, από την οποία τελικά δεν υπήρξαν θύματα. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επισημαίνει ότι οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν μαζικά αυτοσχέδια μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) τα οποία απογειώθηκαν από σημείο που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων. Αναφέρει επίσης ότι οι τεχνικές προδιαγραφές των drones (για κάλυψη απόστασης έως και 100 χλμ.) φωτογραφίζουν χώρα προέλευσης (ΗΠΑ) που «διαθέτει υψηλού επιπέδου τεχνολογικές δυνατότητες διαστημικής πλοήγησης και τηλεκατευθυνόμενης διεύθυνσης των επαγγελματικά συναρμολογημένων εκρηκτικών μηχανισμών με προδιαγραμμένες συντεταγμένες».

Το ίδιο διάστημα, εκπρόσωπος του συριακού στρατού επιβεβαίωσε πως ένοπλες δυνάμεις, με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, κατέλυσαν την πολιορκία στρατιωτικής βάσης που είχαν περικυκλώσει την Κυριακή τζιχαντιστές στο προάστιο Χαράστρα της Ανατολικής Γκούτα, η οποία βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα, Δαμασκό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απειλεί ότι η νέα επίθεση σε Συρία - Ιράκ είναι «μόνο η αρχή»(2022-11-24 00:00:00.0)
Αντιδράσεις στις τουρκικές και ιρανικές επιθέσεις(2022-11-23 00:00:00.0)
Με «χρήση πυρός» απειλούν οι ΗΠΑ στις πετρελαιοπηγές(2019-11-09 00:00:00.0)
Στρατιωτικές επιχειρήσεις πριν το δημοψήφισμα των Κούρδων(2017-09-22 00:00:00.0)
Στρατηγικές κινήσεις για την «επόμενη μέρα»(2017-07-30 00:00:00.0)
Με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ η επιχείρηση Κούρδων στη Ράκα(2016-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ