Τρίτη 9 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ξεκίνησαν οι διερευνητικές συνομιλίες για μεγάλο συνασπισμό

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε εξέλιξη είναι από την περασμένη Κυριακή οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Το νωρίτερο την Πέμπτη αναμένεται η κοινή δήλωση των κομμάτων για την έκβαση των διερευνητικών, και αν υπάρχει «έδαφος» ώστε να προχωρήσουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο γενικός γραμματέας του SPD, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, χαρακτήρισε τις συνομιλίες «στοχευμένες και ειλικρινείς»: «Εχουμε όλοι συνείδηση της κοινής μας ευθύνης για το μέλλον της Γερμανίας και της Ευρώπης (...) Τα νέα δεδομένα στην Ευρώπη και η νέα σύνθεση του γερμανικού κοινοβουλίου δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή, η οποία απαιτεί μια νέα πολιτική (...) Υπάρχουν 15 ομάδες εργασίας που συζητούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Σε άλλες σημειώνεται πρόοδος, σε άλλες όχι. Συμφωνήσαμε να μην ενημερώνουμε την κοινή γνώμη για την πορεία των διαβουλεύσεων της κάθε ομάδας εργασίας. Υπάρχει όμως η βούληση και των τριών κομμάτων να ανακοινωθεί την ερχόμενη Πέμπτη απόφαση για το αν είναι εφικτές διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης».

Την αισιοδοξία της για την έκβαση των διερευνητικών συνομιλιών διατύπωσε προσερχόμενη στην έδρα του SPD, όπου πραγματοποιείται η πρώτη συνεδρίαση, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ:«Πιστεύω ότι μπορούν να πετύχουν. Ωστόσο συνειδητοποιώ ότι τα καθήκοντα που έχουμε μπροστά μας είναι τεράστια. Θα εργαστούμε πολύ γρήγορα και πολύ εντατικά». Ο πρόεδρος της CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, τόνισε πως «θα πρέπει να επιτευχθεί συνεννόηση», και ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι CDU και CSU έχουν τη βούληση για «εποικοδομητικό διάλογο». «Δεν τραβάμε "κόκκινες γραμμές", αλλά θέλουμε "κόκκινη πολιτική". Οι νέες εποχές χρειάζονται μια νέα πολιτική», υπογράμμισε.

Ευρώπη και οικονομικά

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκονται μεταξύ άλλων η οικονομική και ευρωπαϊκή πολιτική, δηλαδή η ενίσχυση της ΕΕ, με πιο ευνοϊκούς για το γερμανικό κεφάλαιο όρους. Χαρακτηριστικά, ο σοσιαλδημοκράτης ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (δεν συμμετέχει στις διερευνητικές), σημείωσε πως η μελλοντική κατεύθυνση της Ευρώπης θα αποτελέσει κεντρικό συστατικό στοιχείο μιας μελλοντικής συμφωνίας συνασπισμού μεταξύ CDU/CSU και SPD. Αντίθετα, η τελευταία συμφωνία του μεγάλου συνασπισμού δεν είχε επικεντρωθεί αρκετά στην Ευρώπη, τόνισε, και κάλεσε τους συμμετέχοντες στις διερευνητικές να είναι πιο «ανοιχτοί» στις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν. Η Ευρώπη θα έχει μία φωνή στον κόσμο μόνο αν αναπτύξει μια κοινή στάση, είπε, και πρόσθεσε: «Ακόμη και μια ισχυρή Γερμανία δεν θα ακούγεται μακροπρόθεσμα μόνη της».

Αλλά και χτες, προσερχόμενος στις συνομιλίες, ο Μ. Σουλτς εξέφρασε την ελπίδα στο θέμα της Ευρώπης να καταλήξουν σε συμπεράσματα «που καθιστούν και πάλι τη Γερμανία την κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής πολιτικής».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς», τα τρία κόμματα συμφωνούν ο φορολογικός συντελεστής 42% να ξεκινάει από ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ αντί για 53.700 ευρώ που είναι σήμερα, με στόχο να ελαφρυνθούν μεσαία εισοδήματα, όπως π.χ. οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι.

Στο μεταξύ, οι Πράσινοι δήλωσαν «έτοιμοι για νέες συζητήσεις σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, διότι σε αντίθεση με την ηγεσία των Φιλελευθέρων (FDP) για μας έρχεται πρώτα η χώρα και μετά το κόμμα», είπε ο Τσεμ Εζντεμίρ, συμπρόεδρος του κόμματος. Ως όρο έθεσε τις πολιτικές στους τομείς της Ενέργειας και του κλίματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ