Τρίτη 9 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Ενδιαφέρον για «μεγάλη συμμαχία» μεταξύ Γαλλίας, ΕΕ και Κίνας

Ο Μακρόν δήλωσε ότι θα έρχεται στην Κίνα «τουλάχιστον μια φορά κάθε χρόνο»

Από τη χτεσινή συνάντηση του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, στο Πεκίνο
Από τη χτεσινή συνάντηση του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, στο Πεκίνο
ΠΕΚΙΝΟ.--

Στενότερη συνεργασία με το Πεκίνο διεκδικεί η ιμπεριαλιστική Γαλλία, στο φόντο αντιθέσεων που βαθαίνουν στη Δύση (για παράδειγμα μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ αλλά και στο εσωτερικό της ΕΕ), και ενώ η ραγδαία ανάδυση της Κίνας στη διεθνή σκακιέρα αναπροσαρμόζει συνολικά τους μονοπωλιακούς αλλά και τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς, όλων των πλευρών.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχίζει σήμερα την επίσημη επίσκεψη που ξεκίνησε στην Κίνα χτες και ολοκληρώνει αύριο, δηλώνοντας από τη βορειοδυτική κινεζική πόλη Σιάν (που θεωρείται μία από τις «κοιτίδες» του αρχαίου κινεζικού πολιτισμού) ότι στόχος του είναι να επανέρχεται στην Κίνα «τουλάχιστον μία φόρα κάθε χρόνο». Υποστήριξε ότι «το μέλλον έχει ανάγκη από τη Γαλλία, την Ευρώπη και την Κίνα. Είμαστε η μνήμη του κόσμου. Σε εμάς ανήκει να αποφασίσουμε για το μέλλον», ενώ μεταξύ άλλων ανακοίνωσε πως το 2018 - 2019 θα διοργανωθεί μία «γαλλοκινεζική χρονιά οικολογικής μετάβασης».

Ανάμεσα σε άλλα, ο Μακρόν έκρινε σκόπιμο να επιδοκιμάσει την απόφαση της Κίνας να παραμείνει στη Διεθνή Συμφωνία για την «αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών», που υπογράφτηκε πριν δυο χρόνια μετά από διεθνή συνάντηση στο Παρίσι, σημειώνοντας ότι «η Συμφωνία του Παρισιού δεν θα είχε επιβιώσει» της αμερικανικής απόφασης χωρίς αυτήν την επιλογή του Πεκίνου. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η συνεργασία αυτή «θα δείξει στον κόσμο ότι Γάλλοι και Κινέζοι είμαστε ικανοί να κάνουμε και πάλι τον πλανήτη μας μεγάλο και όμορφο», ενώ αναδεικνύοντας ότι η Γαλλία διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο συνολικά στην Ευρώπη, υπογράμμισε: «Η Γαλλία μετασχηματίζεται εις βάθος και, μαζί της, είναι η Ευρώπη που επιστρέφει για να οικοδομήσει μία ισορροπημένη συνεργασία με την Κίνα» και ανέδειξε μάλιστα την ανάγκη να καθοριστούν «τομείς όπου μπορούμε να συνεργαστούμε και να ανοίξουμε από τη μία και την άλλη πλευρά τις αγορές μας και των τομέων όπου δεν μπορούμε να το κάνουμε».

Την ίδια στιγμή, δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει ότι τα γαλλικά μονοπώλια διεκδικούν κολιγιές με άξονα τις δικές τους προτεραιότητες, περιγράφοντας ως επιθυμία του «η Γαλλία και η Ευρώπη να είναι παρούσες στο ραντεβού που προτείνει η Κίνα» (μιλώντας για τους «Δρόμους του Μεταξιού»), αλλά και συμπληρώνοντας ότι οι «Δρόμοι του Μεταξιού» δεν υπήρξαν ποτέ «αμιγώς κινεζικοί», όπως και ότι δεν θέλει να τους μετατρέψει «σε ευρωπαϊκούς δρόμους, αλλά αυτοί οι δρόμοι είναι κοινοί και δεν μπορούν να είναι μονόδρομος».

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, υποδεχόμενος χτες το απόγευμα επίσημα τον Μακρόν στο Πεκίνο, στάθηκε στο συμβολικό χαρακτήρα που έχει η επιλογή του Γάλλου ομολόγου του να κάνει το πρώτο του ταξίδι για φέτος στην Κίνα. Σύμφωνα με το «Σινχουά», ο Σι τόνισε ότι σήμερα υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες στον κόσμο, εκφράζοντας την ετοιμότητα της Κίνας να συνεργαστεί στενά με τη Γαλλία και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και σε τομείς που αφορούν τους «Δρόμους του Μεταξιού» και σε «μεγάλα διεθνή ζητήματα, με την ελπίδα της προώθησης της παγκόσμιας σταθερότητας και ευημερίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεσμεύσεις για ενίσχυση συνεργασίας και οικονομικές συμφωνίες πολλών δισ.(2019-11-07 00:00:00.0)
Συνάντηση ηγετών σε πλαίσιο όξυνσης ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων(2018-07-31 00:00:00.0)
Συνάντηση των Προέδρων Κίνας και Ρωσίας(2018-06-09 00:00:00.0)
Συνεργασία και αντιθέσεις με φόντο ευρύτερες αναδιατάξεις(2018-01-13 00:00:00.0)
Επιθυμούν σύσφιξη σχέσεων σε πολλούς τομείς(2015-09-03 00:00:00.0)
Αμερικανικές επισκέψεις(2013-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ