Τρίτη 9 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Καταγγέλλει τις «αποσταθεροποιητικές» πολιτικές των ΗΠΑ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Οι αποσταθεροποιητικές πολιτικές των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή αγνοούν «συγκεκριμένες πραγματικότητες στην περιφέρεια», σημείωσε χτες Δευτέρα σε περιφερειακή σύνοδο για την Ασφάλεια στη Δυτική Ασία ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, καταγγέλλοντας την εχθρική στάση της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν λίγες μέρες αφότου (την περασμένη Παρασκευή) οι ΗΠΑ, μέσω της πρέσβειράς τους στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, συγκάλεσαν εκτάκτως το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιχειρώντας, ανεπιτυχώς, να αξιοποιήσουν τις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν με τον ισχυρισμό ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης συνιστούν «κίνδυνο» για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια. Μέχρι και ο Γάλλος πρέσβης στον ΟΗΕ, Φρανσουά Ντελάτρ, τόνισε πως μολονότι οι πρόσφατες διαδηλώσεις στο Ιράν προκαλούν ανησυχία «ενδεχομένως δεν συνιστούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια». Χτες επίσης ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε ότι προσκάλεσε τον Ιρανό ομόλογό του να επισκεφθεί την επόμενη βδομάδα τις Βρυξέλλες για να συναντηθούν με την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, και να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα.

Το ίδιο διάστημα, ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, επιχειρώντας να δείξει «κατανόηση» στη συμμετοχή της νεολαίας στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα του, δήλωσε: «Θα ήταν κακή παρουσίαση των γεγονότων και προσβολή για τον ιρανικό λαό να πούμε πως τέθηκαν μόνο οικονομικά αιτήματα», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να επιβάλουμε στη νέα γενιά να ζήσει όπως εμείς».

Νωρίτερα, πάντως, οι «Φρουροί της Ιρανικής Επανάστασης» ανακοίνωσαν πως ο λαός και οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας κατέστειλαν την αναταραχή «που υπέθαλψαν ξένοι εχθροί».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ