Τρίτη 9 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μίνι ανασχηματισμός ενόψει διαπραγματεύσεων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Ποδαρικό» στη νέα χρονιά με ανασχηματισμό, ενόψει Brexit και άλλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν η αστική τάξη και τα μονοπώλια στη Βρετανία, επέλεξε να κάνει χτες η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, επιλέγοντας να αντικαταστήσει ή να αναβαθμίσει μεσαία στελέχη της κυβέρνησης και να αφήσει ακλόνητους υπουργούς σε «νευραλγικά» πόστα, όπως οι υπουργοί Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, και Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις.

Ο υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας, Τζέιμς Μπροκενσάιρ, ήταν από τους πρώτους που αντικαταστάθηκαν, λόγω της ενδοαστικής κόντρας που συνεχίζεται εδώ και μήνες στη Βόρεια Ιρλανδία, αφήνοντας πιθανή την άμεση διοίκηση της περιοχής από το Λονδίνο. Αντικαταστάτης του Μπροκενσάιρ ορίστηκε η Κάρεν Μπράντλεϊ.

Ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον έγινε υπουργός Προεδρίας της κυβέρνησης, αντικαθιστώντας τον Ντέιμιεν Γκριν. Πρόεδρος του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος ορίστηκε ο Μπράντον Λιούις και αντιπρόεδρος ο Τζέιμς Κλέβερλι. Ο Ντέιβιντ Γκοκ έγινε υπουργός Δικαιοσύνης (από υπουργός Εργασίας και Συντάξεων), ο Σατζίντ Τζαβίντ έγινε υπουργός Στέγασης, Κοινοτήτων και Τοπικής Διοίκησης. Ο Τζέρεμι Χαντ έγινε υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας.

Εφυγαν χωρίς να αξιοποιηθούν σε άλλο υπουργικό πόστο οι Πάτρικ Μακλάφινγκ, Τζέιμς Μπροκενσάιρ και Κρις Σκίντμορ.

Βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν αργότερα χτες βράδυ (οπότε συνεχίζονταν οι διεργασίες για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό) ότι η η Μέι μπορεί να ιδρύσει ένα νέο υπουργείο, αρμόδιο για να προετοιμάσει τη χώρα στην περίπτωση που δεν υπάρξει τελική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το Brexit.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ