Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας

Eurokinissi

Σε αυτόν το βούρκο των ανταγωνισμών μπλέκει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον ελληνικό λαό, με την «ενεργή» εξωτερική της πολιτική, τους «αναβαθμισμένους ρόλους» που διεκδικεί και αναλαμβάνει στην προώθηση των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΕΕ και ΝΑΤΟ στην περιοχή, στα Βαλκάνια, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και πολύ πολύ μακρύτερα.

Η επικίνδυνη εμπλοκή που ολοένα και βαθαίνει αποτελεί την άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, υπηρετεί την ίδια στρατηγική και τις ανάγκες του κεφαλαίου. Η περιβόητη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» αφορά την αναβάθμιση της συμμετοχής της Ελλάδας, δηλαδή του ελληνικού κεφαλαίου, στους ανταγωνισμούς, στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, στη μοιρασιά των αγορών, στο πλιάτσικο που ήδη συντελείται στις πλάτες των λαών. Συνδέεται με την προσπάθεια να μετατραπεί η χώρα σε κόμβο Ενέργειας και εμπορευμάτων, από και προς την υπόλοιπη ΕΕ και όχι μόνο.

Πρόκειται για στόχο από τον οποίο όχι μόνο δεν έχει να περιμένει τίποτα ο λαός, αφού οι «επενδύσεις» γίνονται με βασικό «προαπαιτούμενο» το σάρωμα εργατικών δικαιωμάτων, αλλά που επίσης γεννά τεράστιους κινδύνους, αφού αντικειμενικά μετατρέπει τον ίδιο, όπως και τους γειτονικούς λαούς, σε ακόμα μεγαλύτερο «στόχο» των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, τον βάζει «στο μάτι του κυκλώνα».

Για τα μάτια της αστικής τάξης η κυβέρνηση δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα: Ξεπερνάει τους «πρώτους διδάξαντες», τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύεται ΝΑΤΟικότερη των ΝΑΤΟικών, συναγελάζεται με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ, δίνει «γη και νερό» στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς φονιάδες, τους οποίους προσκαλεί στο Αιγαίο, παζαρεύει την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, στήνει νέες ΝΑΤΟικές βάσεις, όπως αυτή για τα αμερικανικά ελικόπτερα στην Αλεξανδρούπολη, κάνει προετοιμασίες μέχρι και για εγκατάσταση πυρηνικών στον Αραξο.

«Πρωτεύει» στις ΝΑΤΟικές δαπάνες, προχωρά - την ώρα που τσακίζει το λαό - σε αγορές δισ., όπως αυτή των «F-16», για τις επιχειρησιακές ανάγκες της λυκοσυμμαχίας, αναβαθμίζει σχέσεις και προχωρά σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με κράτη - δολοφόνους, όπως το Ισραήλ, που αυτήν την περίοδο κλιμακώνει την επίθεση απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό. Την ίδια ώρα μάλιστα που παρά τη σχετική απόφαση της Βουλής «σφυρίζει αδιάφορα», δεν τολμά να προχωρήσει στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

Πουλάει όπλα σε κράτη όπως η Σαουδική Αραβία, που πρωτοστατούν στο αιματοκύλισμα λαών, όπως της Υεμένης, ή χρηματοδοτούν τους τζιχαντιστές του ISIS.

Στήνει «σχήματα» εμπέδωσης της ιμπεριαλιστικής «σταθερότητας», ώστε να «τρέξουν» τα επιχειρηματικά και άλλα σχέδια ΗΠΑ και ΕΕ σε Ν/Α Μεσόγειο και Βαλκάνια, στην αντιπαράθεσή τους με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αναλαμβάνει και «δουλειές» κάθε είδους, ρόλους «ενδιάμεσου» και «μαντατοφόρου», ενίοτε και «σερίφη» των σχεδιασμών ΗΠΑ και ΕΕ.

Και την ίδια ώρα που διεκπεραιώνουν τη «βρώμικη δουλειά» για λογαριασμό του κεφαλαίου, αποσπώντας τα συγχαρητήρια του κεφαλαίου αλλά και των ιμπεριαλιστών για τις επιδόσεις τους, καμώνονται τους «αθώους του αίματος» και τα «περιστέρια της ειρήνης», έχουν το θράσος να κάνουν τους ανήξερους για να «ξεπλύνουν» τους καπιταλιστές, ισχυριζόμενοι, όπως π.χ. πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών, ότι τάχα το ΚΚΕ έχει μεγάλη ιδέα για την αστική τάξη της Ελλάδας, λες και αυτή δεν συμμετέχει - με το δικό της «βάρος» - στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για τη μοιρασιά της λείας.

Αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι η βαθύτερη εμπλοκή στους ανταγωνισμούς προστατεύει το λαό από ...τους κινδύνους των ανταγωνισμών. Οταν ξανά και ξανά έχει αποδειχθεί ότι αυτή η πολιτική ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα προστατεύει, ούτε προφυλάσσει από τον κίνδυνο να βρεθεί και ο ελληνικός λαός μπλεγμένος σε αυτό το μακελειό. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Και η επίσκεψη Ερντογάν, με την αναβάθμιση όλων των διεκδικήσεων της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, είναι το τελευταίο παράδειγμα.

Εχουν δε το θράσος να κουνάνε στο λαό ως «τυράκι» τις επιχειρηματικές συμφωνίες και τις υποσχέσεις για τα ψίχουλα που τάχα θα πέφτουν από το «φαγοπότι» των επιχειρηματικών ομίλων, για να τον πείσουν να βάλει το κεφάλι του στον τορβά για τα κέρδη μιας χούφτας ομίλων, και το κυνήγι της καπιταλιστικής λείας.

Η βρώμικη αυτή προσπάθεια πρέπει να βρει τείχος από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Εχει μεγάλη σημασία ο ελληνικός λαός δίπλα στον αγώνα που δίνει για τους μισθούς, τις συντάξεις, το εισόδημα, να βάλει και τον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς, στα πολεμικά και άλλα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που όπως και οι οικονομικές κρίσεις, είναι «νύχι - κρέας» με αυτό το βάρβαρο σύστημα. Να βάλει πιο αποφασιστικά στο στόχαστρο το κεφάλαιο, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του, την ίδια την εξουσία του, για να ξεπατώσει από τη ρίζα της την πραγματική αιτία των πολέμων, της φτώχειας, της εκμετάλλευσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ