Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΣΕΡΒΙΑ
Συνάντηση Πούτιν - Βούτσιτς με ευρεία ατζέντα

ΜΟΣΧΑ.--

Εμπόριο, Ενέργεια, διατραπεζικές σχέσεις, οι σχέσεις της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο και γενικότερα οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχαν χτες στη Μόσχα οι Πρόεδροι Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε μια περίοδο που οξύνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός στην περιοχή ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσία - Κίνα.

Στη διάρκεια της ωριαίας συνάντησής τους, που έγινε στη ρωσική γλώσσα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πιθανότητα δημιουργίας μίας Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου ανάμεσα στη Σερβία και την «Ευρωασιατική Οικονομική Ενωση» (EAU), καθώς και τις δυνατότητες σύνδεσης της Σερβίας με τον λεγόμενο «Τουρκικό Αγωγό».

Ο Πούτιν τόνισε ότι η Σερβία θα μπορούσε να εισαγάγει έως το 2022 πάνω από 3,5 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η χώρα αυτή «δεν είναι μόνο σημαντικός εισαγωγέας» ρωσικής Ενέργειας, αλλά και πιθανός περιφερειακός ενεργειακός κόμβος. Εκτίμησε ακόμα ότι η διμερής συνεργασία μπορεί να αυξηθεί σημαντικά και στους τομείς των μεταφορών και των υποδομών. Αναφερόμενος στα Βαλκάνια, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι ενδιαφέρεται για τη «σταθεροποίηση της κατάστασης», διαβεβαιώνοντας τον Σέρβο ομόλογό του για υποστήριξη σε θέματα που αφορούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας. Πρόσθεσε πως η ρωσική κυβέρνηση θα υποστηρίξει «οποιαδήποτε απόφαση πάρουν Βελιγράδι και Πρίστινα» για τις μεταξύ τους σχέσεις, τονίζοντας ότι η λύση «θα μπορούσε να επιτευχθεί με πολιτικά μέσα, μέσω διαλόγου και στο πλαίσιο της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο Βούτσιτς επισήμανε πως οι Σέρβοι «είναι ένας μικρός αλλά περήφανος λαός, που εκτιμά ιδιαιτέρως τη φιλία της Ρωσίας». Πρόσθεσε πως στη συνάντηση κάλυψαν «όλους τους τομείς» των διμερών σχέσεων και χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Πούτιν «ουσιαστικές και ειλικρινείς».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης Βούτσιτς, αναφέρθηκε ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έκανε δεκτή πρόσκληση να επισκεφθεί το Βελιγράδι τον ερχόμενο Φλεβάρη.

  • Το ίδιο 24ωρο, στο Κοσσυφοπέδιο, ο πρωθυπουργός του προτεκτοράτου (πρώην διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ) Ραμούς Χαραντινάι πρότεινε συμμετοχή των ΗΠΑ στην «τελική φάση» των συνομιλιών με τη Σερβία, λέγοντας ότι η κατάληξή τους θα πρέπει να είναι «η αμοιβαία αναγνώριση».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ