Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2017 - αριθ. φύλλου: 12898

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο στόχος της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» δεν αφορά ούτε την ειρήνη ούτε την αλληλεγγύη των λαών

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε πολιτική εκδήλωση στη Λάρισα


ΣΕΛ.  9
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τεράστιες οι ευθύνες κυβέρνησης - ΕΕ για το δράμα προσφύγων και μεταναστών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Μετανάστη


ΣΕΛ.  19

Η ανάπτυξή τους πνίγει τη ζωή μας οργάνωση κι αγώνας η απάντησή μας!

Με μαχητικές κινητοποιήσεις την Κυριακή, σε Μέγαρα και Ελευσίνα, συνδικάτα και φορείς του κινήματος απάντησαν στην προκλητική φιέστα κυβέρνησης - βιομηχάνων

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΕΛΕΥΣΙΝΑ
  • Σε μια προστατευμένη από την αστυνομία κυβερνητική φιέστα και με στημένο ακροατήριο, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να «πουλήσει» στο λαό της Δυτ. Αττικής γενικόλογες υποσχέσεις για αντιπλημμυρική προστασία και ανακούφιση, ενώ στην πραγματικότητα υπερασπίστηκε τον ίδιο άναρχο, καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που υπηρέτησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και που οδήγησε στην καταστροφή και το θάνατο.
  • ΚΚΕ: Ο εργατικός - λαϊκός κόσμος της Δυτ. Αττικής γνωρίζει ότι πίσω απ' τα λόγια συμπάθειας του κ. Τσίπρα βρίσκεται μια βάρβαρη πολιτική, την οποία χρειάζεται να αντιπαλέψει μέσα απ' την πάλη και αλληλεγγύη του.

ΜΕΓΑΡΑ
ΜΕΓΑΡΑ

ΣΕΛ.  4  -  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνες εξελίξεις

Οι χτεσινοβραδινές εξαγγελίες του Αμερικανού Προέδρου για την επικαιροποίηση της πολιτικής ασφάλειας των ΗΠΑ, όπου Κίνα και Ρωσία χαρακτηρίζονται ευθέως «αναθεωρητικές δυνάμεις» που αμφισβητούν την επιρροή των ΗΠΑ και «προσπαθούν να ανατρέψουν το παγκόσμιο status quo», αποτελούν άλλον ένα κρίκο στην όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Οι εξαγγελίες αυτές έρχονται σε μια στιγμή που τα αστικά επιτελεία εστιάζουν τις αναλύσεις τους στο πρόσφατο ταξίδι του Ρώσου Προέδρου στη Μέση Ανατολή, όπου συναντήθηκε με τις ηγεσίες της Αιγύπτου, της Συρίας και της Τουρκίας, μιλώντας για «επίδειξη δύναμης», «αλλαγή ισορροπιών» στην περιοχή, «κάλυψη του κενού που αφήνουν οι ΗΠΑ» από τη Ρωσία και εδραίωση της παρουσίας της.

Η επιλογή των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, από τη μια, και από την άλλη η συμμαχία της Ρωσίας με το Ιράν και η αναθέρμανση της συνεργασίας με την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι δεν είναι χωρίς αντιφάσεις, σηματοδοτούν ανακατατάξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία αντικειμενικά μπαίνει στο επίκεντρο.

Στο φόντο αυτό, ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζ. Γκάμπριελ, έλεγε την περασμένη βδομάδα ότι «ο ανταγωνισμός δεν κοιμάται», εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για το γεγονός ότι απ' όπου αποσύρονται οι ΗΠΑ, δεν τις διαδέχεται η ΕΕ, αλλά δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ρωσία, με αποτέλεσμα να αλλάζουν οι περιφερειακές ισορροπίες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την «εξασθενημένη επιρροή» των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή.

Σημείωνε, επίσης, ότι πλέον δεν υπάρχει μια «άνετη» θέση για τη Γερμανία στο περιθώριο της διεθνούς πολιτικής και ότι το γερμανικό κεφάλαιο πρέπει να δουλέψει ενεργά για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του παγκοσμίως, μεταξύ άλλων και μέσω της «αυτοτελούς» δράσης της ΕΕ στο στρατιωτικό τομέα και στην εξωτερική πολιτική.

Οριοθετούσε, μάλιστα, σαφώς τις «κόκκινες γραμμές» της Γερμανίας με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ιδίως τις ΗΠΑ, σε μια σειρά από ζητήματα, όπως οι αμερικανικές κυρώσεις προς τη Ρωσία, η NAFTA και οι συνέπειες στην αυτοκινητοβιομηχανία από τυχόν κατάργησή της, η επαναδιαπραγμάτευση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, αλλά και η αναγνώριση, από τις ΗΠΑ, της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Θυμίζουμε επίσης πως με αφορμή αυτή την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, που κυριολεκτικά βάζει φωτιά στην περιοχή και λειτουργεί ως μοχλός για ένα νέο γύρο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, ο Τούρκος Πρόεδρος, Τ. Ερντογάν, συγκάλεσε την περασμένη βδομάδα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), όπου παρά τις «ισορροπίες» και τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, το τελικό ανακοινωθέν καταδικάζει την απόφαση Τραμπ και επιδρά στην παραπέρα επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας.

Το «ανεμοδούρι» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών δείχνει όξυνση, ανακατατάξεις συμμαχιών και λυκοφιλιών, μεγάλους κινδύνους για τους λαούς, που τροφοδοτεί ο αγώνας δρόμου ιμπεριαλιστικών κέντρων και ισχυρών περιφερειακών δυνάμεων για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, δικτύων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, αγορών.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αγγίζει τα όρια του γελοίου η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να πείσει ότι η συμμετοχή με τα μπούνια στο βούρκο των ανταγωνισμών, η προσπάθεια να παίξει το ρόλο του «σημαιοφόρου» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή, στα οποία εντάσσονται και οι στόχοι της ελληνικής αστικής τάξης, συμβάλλουν τάχα στην ειρήνη, στη σταθερότητα και την ευημερία του ελληνικού και των υπόλοιπων λαών της περιοχής.

Ο αγώνας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς, στα πολεμικά και άλλα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, χρειάζεται να δυναμώσει. Να βάλει ο λαός πιο αποφασιστικά στο στόχαστρο το κεφάλαιο, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του, την ίδια την εξουσία του, για να ξεπατώσει από τη ρίζα της την πραγματική αιτία των πολέμων, της φτώχειας, της εκμετάλλευσης.ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι πολιτικοί πρόσφυγες αδιάψευστοι μάρτυρες της ανωτερότητας του σοσιαλισμού

Με μεγάλη επιτυχία έγινε το Σαββατοκύριακο το διήμερο πολιτικών - πολιτιστικών εκδηλώσεων που οργάνωσε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για την πολιτική προσφυγιά, με ομιλίες, εκθέσεις και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Το Σάββατο μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ την Κυριακή ακολούθησε ημερίδα για τη ζωή στις Λαϊκές Δημοκρατίες.


ΣΕΛ.  14   -   15


ΚΚΕ - ΚΝΕ
Παιδικό ξεφάντωμα στο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ

ΣΕΛ.  13
ΚΝΕ
Η κυβέρνηση κοροϊδεύει κατάμουτρα τη νεολαία με το «επίδομα νεανικής αλληλεγγύης»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης


ΣΕΛ.  11
ΒΟΥΛΗ
Σήμερα η ψηφοφορία για τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

ΣΕΛ.  7
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Πλούσια δράση στο διήμερο αγωνιστικών παρεμβάσεων

ΣΕΛ.  12
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΔ
«Εθνικός στόχος» η ανάκαμψη του κεφαλαίου

ΣΕΛ.  7
ΗΠΑ
«Νέα στρατηγική» όξυνσης του ανταγωνισμού με Ρωσία και Κίνα

ΣΕΛ.  21


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org