Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ
Κάλεσμα για νέους «μεσολαβητές»

Από τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις των Παλαιστινίων κατά της ισραηλινής κατοχής και της απόφασης των ΗΠΑ

Copyright 2017 The Associated

Από τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις των Παλαιστινίων κατά της ισραηλινής κατοχής και της απόφασης των ΗΠΑ
ΡΑΜΑΛΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Σε Ρωσία και Κίνα στρέφεται πλέον η Παλαιστινιακή Αρχή προκειμένου να ξεκινήσει η (παγωμένη από το 2014) ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, που πλέον αρνείται να δεχτεί τις ΗΠΑ σε ρόλο του μεσολαβητή (μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ), έστειλε ήδη από χτες κλιμάκιο αξιωματούχων στη Μόσχα προκειμένου να παραδώσει μήνυμα στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ναμπίλ Σαάτ, που έφτασε στη Μόσχα, δήλωσε ότι μεταφέρει μήνυμα στον Ρώσο Πρόεδρο προκειμένου «...οι ΗΠΑ να μην έχουν το μονοπώλιο (της μεσολάβησης στην παλαιστινο-ισραηλινή) ειρηνευτική διαδικασία». «Επιθυμούμε πολύ η Ρωσία να διαδραματίσει μελλοντικά σημαντικό ρόλο στη διευθέτηση του Μεσανατολικού» τόνισε και εξήρε τη στάση της Ρωσίας στο θέμα της Ιερουσαλήμ και τη στάση που υιοθέτησε μετά το βέτο που έθεσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο ψήφισμα για την Ιερουσαλήμ.

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία θα μεταβεί ακολούθως στο Πεκίνο.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι οι σφοδρές αντιδράσεις των Παλαιστινίων, των αραβικών χωρών, ανάγκασαν χτες τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να αναβάλει για τα μέσα Γενάρη την επίσκεψη που είχε προγραμματίσει για σήμερα σε Αίγυπτο, Ισραήλ και κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη. Ο Πενς, που είχε χαρακτηριστεί «ανεπιθύμητο πρόσωπο» από την Παλαιστινιακή Αρχή, επικαλέστηκε ως δικαιολογία την επικείμενη κρίσιμη ψηφοφορία στη Γερουσία για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Συνέλαβαν 17χρονη Παλαιστίνια

Το ίδιο διάστημα, συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις και οι λαϊκές κινητοποιήσεις χιλιάδων Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη. Χτες, ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εισέβαλαν στο σπίτι της 17χρονης Παλαιστίνιας Αχίντ Ταμίμι στο χωριό Μάμπι Σάλεχ και την συνέλαβαν επειδή είχε καταγραφεί προ ημερών σε βίντεο να χαστουκίζει και να κλωτσά δύο Ισραηλινούς στρατιώτες, λίγο μετά τον σοβαρότατο τραυματισμό του 14χρονου ξαδέλφου της από ισραηλινή σφαίρα «καουτσούκ». Οσον αφορά τον 14χρονο ξάδελφο της Αχ. Ταμίμι, αυτός χαροπαλεύει καθώς νοσηλεύεται από την περασμένη βδομάδα σε κατάσταση κώματος.

Νωρίτερα, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε «πραγματικά σοκαρισμένος» από την εν ψυχρώ δολοφονία του 29χρονου Παλαιστίνιου ανάπηρου Ιμπραήμ Αμπού Θουράγια, από σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών, ενώ διαδήλωνε, την περασμένη Παρασκευή, υπέρ της ανεξάρτητης Παλαιστίνης, πάνω σε αναπηρικό αμαξίδιο. Είχε χάσει και τα δύο πόδια στη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας το 2008.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ