Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ακόμα πιο αντιλαϊκά συναγωνιζόμενη την κυβέρνηση!

Eurokinissi

Το 11ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριό της πραγματοποιεί η ΝΔ τις μέρες αυτές, Σάββατο 16 και Κυριακή 17/12, ως «ένα Συνέδριο Αρχών και Θέσεων», όπου θα επικυρώσουν τους κεντρικούς άξονες των προγραμματικών τους θέσεων και θα παρουσιάσουν στο κεφάλαιο το δικό τους «εφαρμόσιμο σχέδιο» για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Πρόκειται για σχέδιο που αντικειμενικά σε λίγα σημεία διαφέρει απ' όσα θα παρουσιάζει την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στην «αναπτυξιακή» φιέστα που στήνει σε Μέγαρα και Ελευσίνα.

Αλλωστε, πέρα από τα πεπραγμένα της ΝΔ όλα τα προηγούμενα χρόνια, πέρα και από το γεγονός ότι μαζί με την κυβέρνηση έχει υπογράψει το τρίτο μνημόνιο, τα 7 θεματικά προσυνέδριά της, που έχουν προηγηθεί, έχουν επιβεβαιώσει ότι τίποτα το «νέο» δεν έχουν να περιμένουν τα λαϊκά στρώματα από τις προτάσεις της.

Αντίθετα, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κλέβει την μπουκιά απ' το στόμα της», υλοποιώντας όλη την αντιλαϊκή ατζέντα που θέτει το κεφάλαιο, την βάζει στην «αμήχανη» θέση να «υπερθεματίζει» αντιλαϊκά, να τάζει στο κεφάλαιο ότι εκείνη «πιστεύει πιο πολύ» στα «οράματά» του, ότι μπορεί να στρατεύσει το λαό στους στόχους αυτούς μιλώντας όχι τη γλώσσα της εξαπάτησης, αλλά αυτή της «σκληρής αλήθειας» και της «πυγμής».

Στο στόχαστρο η οργάνωση και δράση των εργαζομένων

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας ήδη στο 1ο προσυνέδριο με θέμα «τους εργαζόμενους και τους ανέργους», έθεσε ως βασική «δουλειά» της ΝΔ να κάνει «τη ζωή πιο εύκολη» για τους επιχειρηματίες, επιταχύνοντας τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, ενόψει και του νέου γύρου καπιταλιστικής κερδοφορίας, που προϋποθέτει τσάκισμα εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, χτύπημα της συλλογικής οργάνωσης των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικά - στο φως και των κυβερνητικών μέτρων για το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας, κίνηση για την οποία πανηγύρισε η ΝΔ, με τον αντιπρόεδρό της Αδ. Γεωργιάδη να λέει ότι «ερχόταν όλο χαρά» να ψηφίσει τη σχετική τροπολογία - είναι τα όσα είχε πει τότε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ζητώντας για τις εργασιακές σχέσεις να σπάσουν «ταμπού δεκαετιών», «η εντύπωση ότι δηλαδή οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι είναι αιώνιοι αντίπαλοι, ότι μονίμως τα συμφέροντά τους συγκρούονται».

Προπαγανδίζοντας σύμπτωση συμφερόντων εκμεταλλευτών και εκμεταλλευομένων, υποστήριξε: «Το σύγχρονο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου επιβάλλει οι ίδιες οι επιχειρήσεις να μπορούν να λύνουν με τους εργαζόμενους τα προβλήματά τους. Για αυτό και λέμε "ναι" στις επιχειρησιακές συμβάσεις (...) Για αυτό λέμε να αλλάξει ο συνδικαλιστικός νόμος και να εκσυγχρονιστεί», πρόσθεσε, στη γνωστή γραμμή για περαιτέρω χτύπημα εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, που υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση.

Στο ίδιο φόντο, άλλωστε, της ενίσχυσης του «κοινωνικού εταιρισμού», έβαλε στόχο «το κράτος, κάποια στιγμή, να μην παρεμβαίνει σε αυτήν τη διαδικασία των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Και ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Το «κλίμα» είχε προετοιμάσει και το σχετικό διαδικτυακό ερωτηματολόγιο που διακινούσε η ΝΔ με ερωτήματα - διλήμματα τύπου: «Προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων ή προστατευτική πολιτική για την αγορά εργασίας;», «Φιλικό πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα, για να δημιουργηθούν νέες δουλειές, ή επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων;», «Πώς θα προτιμούσατε να διαμορφώνονται οι όροι εργασίας; Με ατομική διαπραγμάτευση ή με εργατικά σωματεία πολιτικού χαρακτήρα που θα διαπραγματεύονται σε κλαδικό ή/και σε εθνικό επίπεδο;».

Ανάλογα πιο «αποφασισμένη» από τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται η ΝΔ, να προωθήσει και μια σειρά μέτρα που αφορούν την προσαρμογή του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. «Αξιολόγηση» στο Δημόσιο, «ανταποδοτικά τέλη», κερδοφόρες συνεργασίες κράτους και ιδιωτών, Παιδεία πλήρως προσαρμοσμένη στις «δεξιότητες που ζητούν οι επιχειρήσεις» και μέτρα έντασης της καταστολής με «καρότο και μαστίγιο» συνθέτουν το πάζλ της πολιτικής της.

Με «μοχλό» φοροαπαλλαγές και προνόμια στους «επενδυτές»

Στις θέσεις της ΝΔ ξεχωρίζει, βέβαια, το θέμα της «υπερφορολόγησης» που έχει κάνει «σημαία», παρουσιάζοντάς την ως τον βασικό παράγοντα για την αναιμική ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά και την ανάσχεσή της σε ό,τι αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, ως τον βασικό «μοχλό» που θα αξιοποιήσει ως κυβέρνηση για τη θωράκιση της «ανταγωνιστικότητας» και την προσέλκυση κεφαλαίων σε μια σειρά από κλάδους που ιεραρχεί το κεφάλαιο, για την υλοποίηση στόχων όπως η μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο, ο «εξαγωγικός προσανατολισμός» κλάδων κ.ο.κ. Στόχους που βέβαια «τρέχει» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ τάζει νέο γύρο μεγάλων φοροαπαλλαγών και λοιπών διευκολύνσεων στο κεφάλαιο: Μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%, μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% και αύξηση του ορίου για υποβολή ΦΠΑ στα 25.000 ευρώ. Μείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον 2% για αύξηση κατά 10% των θέσεων εργασίας για επιχειρήσεις άνω των 50 εργαζομένων. Μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο δέκα ετών κ.ά. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις με «εξαγωγικό προσανατολισμό».

Προτάσσει επίσης μια σειρά από «στοχευμένες παρεμβάσεις» για τη «ριζική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» και τη στήριξη κλάδων «με σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία».

Ανάμεσά τους την «απλοποίηση» αδειοδοτήσεων, μέτρα για «προσιτό ενεργειακό κόστος» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τη βιομηχανία, «σύγχρονο» και «φιλοεπενδυτικό» χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο, όπου «κάθε επένδυση θα προσδιορίζεται μόνο με βάση το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμά της. Οι χρήσεις γης θα διαχωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: Κατοικία, παραγωγικές δραστηριότητες, ειδικές χρήσεις, τουρισμός».

Ακόμη, «αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την αναβάθμιση υποδομών» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές «παντού», «κίνητρα για την επιστροφή πλοίων στην ελληνική σημαία», ενώ σε ό,τι αφορά την αγροδιατροφή, προκρίνει, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, «γενναία φορολογικά κίνητρα» στους «επιχειρηματίες αγρότες», πλάι στα λεγόμενα «συνεργατικά σχήματα» και τις «ομάδες παραγωγών».

Υγεία και Ασφάλιση, «χρυσωρυχεία» για το κεφάλαιο

Ενδεικτικές είναι και οι θέσεις της για Υγεία και Ασφάλιση, θέσεις που υπηρετούν - όπως και η πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση - συνδυασμένα μια σειρά στόχων του κεφαλαίου: Τη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας, αλλά και την ενίσχυση των μηχανισμών διαχείρισης της «ακραίας» φτώχειας που θα αφήνει πίσω της η ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΝΔ διακήρυξε ότι ως κυβέρνηση θα μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές, ότι θα φέρει «εθνική σύνταξη», στο μεγαλύτερο μέρος της με «ανταποδοτικά χαρακτηριστικά», συνδεδεμένη στο υπόλοιπο μέρος της με «ρήτρα ανάπτυξης», στα βήματα δηλαδή του νόμου - λαιμητόμου του ΣΥΡΙΖΑ, που σμπαραλιάζει τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης και τη συνδέει πλήρως με τις «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας. Πάνω σε αυτό το έδαφος δημιουργούνται και οι προϋποθέσεις για επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων, με τη ΝΔ να σημειώνει ότι χρειάζεται να δοθούν επιπλέον «κίνητρα για την ιδιωτική ασφάλιση».

Το ίδιο και σε Υγεία και Πρόνοια, όπου π.χ. στα ερωτηματολόγια της ΝΔ καταγράφονται θέσεις όπως ότι τα νοσοκομεία δεν χρειάζονται «νέες προσλήψεις προσωπικού» και αύξηση της χρηματοδότησης, αλλά «επαγγελματικό μάνατζμεντ και δεσμευτικούς στόχους με ποινές στη διοίκηση αν δεν επιτευχθούν», όπως και «αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα για χαμηλότερο κόστος και πιο γρήγορη εξυπηρέτηση». Στόχοι που υπηρετούνται, βέβαια, από τις αναδιαρθρώσεις όπως τη λεγόμενη «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» που προωθεί η κυβέρνηση, τους «οικογενειακούς γιατρούς» σε ρόλο κόφτη των λαϊκών αναγκών κ.ο.κ.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, η ΝΔ προτείνει την ενσωμάτωση των βασικών επιδομάτων σε ένα «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» με πόρους ΕΣΠΑ. Μια πρόταση που μοιάζει σαν δυο σταγόνες νερό με το ΚΕΑ, το επίδομα πτωχοκομείου της κυβέρνησης για τους εξαθλιωμένους, που συνδυάζεται με το τσεκούρι σε κοινωνικά επιδόματα.

Θέλει ακόμα βαθύτερη εμπλοκή

Ξεχωριστή αναφορά χρειάζεται να γίνει στο πώς (και) η ΝΔ βλέπει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, την ένταξή της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και κυρίως τη βαθύτερη εμπλοκή της στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή, ως βασικό «χαρτί» και όρο για τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της αστικής τάξης και την εκπλήρωση των υπόλοιπων στόχων της, όπως π.χ. την ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ειπώθηκαν στο 7ο προσυνέδριό της με τίτλο «Για ένα νέο πατριωτισμό», όπου τονίστηκε πως «η Ελλάδα είναι μια χώρα με γεωγραφικά και στρατηγικά πλεονεκτήματα, τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει ώστε να ενισχύσει τη θέση της και την επιρροή της διεθνώς». `Η ότι «αξιόπιστη εκπροσώπηση της χώρας και μακροπρόθεσμη χάραξη εξωτερικής πολιτικής» μπορεί να διασφαλιστεί «με διακομματική συναίνεση και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό στη χάραξη εξωτερικής πολιτικής», «με πιο έντονη παρουσία της Ελλάδας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς» (βλ. ΝΑΤΟ, ΕΕ) κ.ά.

Εξίσου χαρακτηριστική είναι και η «κριτική» που κάνει η ΝΔ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για «ατολμία» σε ό,τι αφορά την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή. Ολα αυτά σε μια κυβέρνηση που δικαίως παίρνει τα εύσημα για την πρωτόγνωρη εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε όλη την περιοχή...


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ