Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Με καταιγιστικό χρονοδιάγραμμα η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων

Ισχυρά σινιάλα στους «επενδυτές» αναφορικά με την απόφασή της να προχωρήσει απαρέγκλιτα στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής αποστέλλει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει Δευτέρα και Τρίτη, 18 και 19/12, τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του προϋπολογισμού για το 2018, ενώ στις αρχές του Γενάρη αναμένεται και η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου - εφαρμοστικού νόμου, με τα δεκάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της 3ης «αξιολόγησης».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα προωθείται διάταξη που θα προβλέπει αυτεπάγγελτη διαδικασία για την «παρεμπόδιση» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια, προωθώντας περαιτέρω την καταστολή.

Εξάλλου, όλες οι πλευρές του κουαρτέτου σηκώνουν ψηλά το θέμα της απομείωσης των «κόκκινων» δανείων και βέβαια το ζήτημα επάρκειας ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ως προϋπόθεση για την αναβάθμιση των ελληνικών κρατικών ομόλογων από τους διεθνείς «οίκους αξιολόγησης», προκειμένου στη συνέχεια να διασφαλιστεί η «βιώσιμη» διέξοδος για νέα δάνεια από τις χρηματαγορές.

«Εναπόκειται εντελώς στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης να αποφασίσει αν χρειάζεται τέταρτο πρόγραμμα. Εάν η ελληνική οικονομία συνεχίσει να είναι εύθραυστη, τότε η κυβέρνηση θα αποφασίσει η ίδια αν επιθυμεί να συνεχίσει το πρόγραμμα», τόνισε τις προάλλες ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, στο πλαίσιο των δηλώσεων για τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη. Αναφορικά, δε, με το καυτό ζήτημα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στην περίπτωση που δεν υπάρξει «νέο πρόγραμμα», ο Μ. Ντράγκι τόνισε πως «η ρευστότητα εξαρτάται από την οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο οι αγορές αξιολογούν και ανταποκρίνονται στις πολιτικές αυτές».

Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο, υπογραμμίζοντας ότι το ελληνικό κράτος «πρέπει να ολοκληρώσει πλήρως το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης για να λάβει βοήθεια σχετικά με τον τεράστιο όγκο του χρέους», επισήμανε πως «οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν το εξαιρετικό έργο που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια, για να ολοκληρώσουν όλα τα μέτρα και όλους τους στόχους που έχουμε στο πρόγραμμα».

Παράλληλα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΔΝΤ, «η αξιολόγηση της στρατηγικής και των σχεδίων του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα παραμένουν στο επίκεντρο της αποτίμησης του ελληνικού προγράμματος από το ΔΝΤ». Πρόκειται για την παράλληλη «αξιολόγηση», που αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα του Φλεβάρη, για να έρθει να «κουμπώσει» με αυτή που διενεργεί η πλευρά της Ευρωζώνης.

Αντιλαϊκό σφαγείο και φοροληστεία...

Ταυτόχρονα, το σφαγείο στα κονδύλια για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών και η φοροληστεία αποτυπώνονται και στα «προσωρινά στοιχεία» του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή και αφορούν την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο 11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη 2017.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τα λεγόμενα «πρωτογενή πλεονάσματα» καταγράφονται στα 4,65 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

Το σύνολο των δαπανών του «τακτικού προϋπολογισμού» (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) διαμορφώθηκε στα 42,8 δισ. από 44,2 δισ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με την καρατόμηση να φτάνει σε 1,4 δισ. ευρώ. Επιπλέον, τα ποσά που εκταμιεύτηκαν από το κρατικό ταμείο υπολείπονται κατά 913 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό στόχο.

Την ίδια ώρα, τα «καθαρά έσοδα» του τακτικού προϋπολογισμού φτάνουν τα 43,7 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία αναφορικά με τη μάζα των φορολογικών εσόδων θα δημοσιοποιηθούν στις επόμενες βδομάδες, ωστόσο οι ληξιπρόθεσμες «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών συνεχίζουν σε ανοδική τροχιά, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας λαϊκών νοικοκυριών να ανταποκριθούν στους υπέρογκους φόρους και τα χαράτσια.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «τα φορολογικά έσοδα είναι κάπως κατώτερα των μηνιαίων στόχων», γεγονός που ανοίγει «παράθυρο» για την εφαρμογή και νέου συμπληρωματικού αντιλαϊκού πακέτου.

...και «μέρισμα» κοροϊδίας

Σε αυτό το φόντο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το συνολικό ποσό του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος» διαμορφώθηκε σε 727 εκατ. και μοιράστηκε σε περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά με 3,2 εκατ. δικαιούχους. Κατά μέσο όρο, το εφάπαξ ποσό διαμορφώνεται στα 554 ευρώ (1,5 ευρώ τη μέρα) ανά νοικοκυριό ή στα 224 ευρώ ανά άτομο (0,6 ευρώ τη μέρα).

Την ίδια ώρα, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, που ήδη έχει καταθέσει η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, για το 2018 στην κατηγορία «κοινωνικές παροχές» (συντάξεις, ΕΚΑΣ, «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» κ.ά.), προβλέπει νέα καρατόμηση, στα 38,1 δισ. ευρώ, από 39 δισ. φέτος, με συρρίκνωση ύψους 900 εκατ. ευρώ! Παράλληλα, η διόγκωση της φοροληστείας του λαού θα φτάσει το 2018 περίπου το 1 δισ. ευρώ και έπεται συνέχεια.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει «στα σκαριά» τις Υπουργικές Αποφάσεις για την περαιτέρω κατακρεούργηση κατά 50% του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης και τη νέα κατακρεούργηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ