Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ξεκίνησε η κατάθεση του τελευταίου «προστατευόμενου» μάρτυρα

Παρουσία εισαγγελέα και πταισματοδίκη, από ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΓΑΔΑ, ξεκίνησε χτες, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η κατάθεση του πέμπτου και τελευταίου «προστατευόμενου» μάρτυρα. Η μάρτυρας δήλωσε ότι πήγαινε στα κεντρικά γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης από το 2004, ως υποψήφιο στην αρχή μέλος. Οπως είπε, της συμπεριφέρονταν στρατιωτικά και άρχισε και αυτή να χαιρετά στρατιωτικά τους ανωτέρους της. Κατέθεσε πως άκουγε μεταξύ άλλων για όπλα, εξασκήσεις σφαγών σε αμνοερίφια (για να μάθουν να «βρίσκουν αρτηρίες»!), νυχτερινές αναρριχήσεις, δράσεις «αγανακτισμένων πολιτών» και ξυλοδαρμούς σε όποιον θέλησε να φύγει από τη ναζιστική οργάνωση, για εκπαιδεύσεις με νυχτερινές πεζοπορίες γύρω από την Αθήνα και «μαθήματα σφαγής και εξουδετέρωσης του εχθρού». Η ίδια, όπως είπε, δεν συμμετείχε σε αυτά, λόγω του ότι ήταν γυναίκα. Της είχαν απαντήσει ότι «η ιδεολογία του εθνικοσοσιαλισμού δεν το επιτρέπει».

Στην κατάθεσή της, αναφέρθηκε στην επίθεση της Χρυσής Αυγής το 2009 στο παλιό Εφετείο στην οδό Σωκράτους, με την... ιδιότητα των «αγανακτισμένων κατοίκων». Είχαν επιχειρήσει να εισβάλουν στο εγκαταλελειμμένο κτίριο και να το εκκενώσουν από τους μετανάστες, τραυματίζοντας κάποιους. Η μάρτυρας που ήταν εκεί, κατέθεσε: «Κατεβαίναμε, ήμασταν γύρω στους 100-150 χρυσαυγίτες και έγινε μάχη στο Εφετείο με αλλοδαπούς, έγινε μάχη, γκρεμίστηκαν τοίχοι και δέντρα, υπήρχε πολύ μεγάλη μανία, τους κλωτσούσαν (...) Ηταν οι Παναγιώταρος, Βουλδής, Γεωργακάκης, Μίχος, Λαγός, όλοι ήμασταν εκεί. Ο Ζέρβας, ο Μιχελάτος και άλλοι ανέβηκαν στην ταράτσα της δικής μας πλευράς και εκτόξευαν μικρά πυρομαχικά με σκάγια...», περιέγραψε χαρακτηριστικά. Για τον αρχηγό Μιχαλολιάκο κατέθεσε: «Σε τέτοια περιστατικά, που ήταν βέβαιο ότι θα εξελισσόταν η φάση, στην αρχή έδινε το παρών, και μετά εξαφανιζόταν»... Ανέφερε: «Οσοι περνούσαν και αντιδρούσαν ή έβγαζαν φωτογραφίες, έτρωγαν ξύλο. Ο Ηλίας (σ.σ. Κασιδιάρης) πήγε σε γύρω καφετέριες και υποχρέωνε όποιον είχε βγάλει φωτογραφίες να τις σβήσει».

Είπε ότι ο καθένας που έβλεπε έναν αλλοδαπό τον χτυπούσε, γιατί όπως τόνισε, ήταν «γενική εντολή από τον αρχηγό. Το ξέρω από την εμπειρία μου. Το έλεγε ο Κασιδιάρης, ότι η γραμμή ήταν αυτή. Σαν συμπεριφορά, το να χτυπούσε κανείς αλλοδαπούς κ.λπ., ήταν κάτι που το επικροτούσαν (...) Τέτοιες οδηγίες είχα ακούσει από τον Κασιδιάρη και άλλους. Η συμπεριφορά εκεί ήταν πάγια, σαν να είχαμε μάθημα, έπρεπε κάθε βδομάδα να λέμε τις ιστορίες μιας κακοποίησης κάποιου στο δρόμο, αφηγούμασταν τις επιτυχίες μας», συμπλήρωσε. Κατέθεσε ότι το στέλεχος (τότε) της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μίχος, της είχε προτείνει να της πουλήσει όπλο και σφαίρες. Οπως είπε, όλοι οι «μεγαλοσχήμονες» της οργάνωσης κουβαλούσαν πάνω τους όπλα (Κασιδιάρης, Βουλβής, Ζαφειρόπουλος).

Σχετικά με το φόβο που είχε όταν έφυγε από τη ναζιστική οργάνωση, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πώς να απευθυνθώ στην αστυνομία, όταν την έβλεπα δίπλα μου στις τάξεις της Χρυσής Αυγής σε πορείες κ.λπ., τότε που δεν διωκόταν η Χρυσή Αυγή;».

Για τις «κατηχήσεις» της Χρυσής Αυγής κατέθεσε ότι αναφέρονταν στην επικράτηση της λευκής φυλής, τον εθνικοσοσιαλισμό, το ναζισμό, τον «Αγώνα» του Χίτλερ. Εκανε λόγο και για τα τατουάζ με τη σβάστικα, που δεν ήταν μεν υποχρεωτικά, αλλά τα είχαν εκτός από τα γνωστά στελέχη (π.χ. Ηλιόπουλος, Κασιδιάρης) και δεκάδες νεαροί της συμμορίας, όπως χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ