Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΗΛΩΜΑ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ
Οπλο των εργατών είναι η απεργία, δεν την παραδίδουμε στην εργοδοσία!

Δόθηκε αποφασιστική πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση και το κεφάλαιο - Συνδικάτα και εργαζόμενοι κλιμακώνουν την πάλη τους για την απεργία στις 14 Δεκέμβρη

Ξηλώνοντας την ταμπέλα του υπουργείου «Εργασίας»
Ξηλώνοντας την ταμπέλα του υπουργείου «Εργασίας»
«Η τροπολογία που χτυπά το δικαίωμα στην απεργία δεν θα περάσει. Ακόμα κι αν ψηφιστεί οι εργάτες θα την σπάσουν στην πράξη». Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα έστειλαν οι εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, συμμετέχοντας στις χτεσινές κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε πολλές ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα.

Πλέον, τα ταξικά συνδικάτα εντείνουν τη δράση τους για την κλιμάκωση της πάλης, τις προετοιμασίες τους μέσα σε κλάδους και χώρους δουλειάς για την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 14 Δεκέμβρη, διατηρώντας παράλληλα την ετοιμότητά τους για άμεση απάντηση σε περίπτωση που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρήσει νέο αιφνιδιασμό για το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος.

Αμεση, μαχητική απάντηση η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα

Αμεση, μαχητική απάντηση ενάντια στην προσπάθεια κυβέρνησης - κουαρτέτου - κεφαλαίου να ξηλώσουν το δικαίωμα στην απεργία, έδωσαν οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα.

Τα συνθήματά τους ακούστηκαν δυνατά και αποφασιστικά στο υπουργείο των εργοδοτών, εκεί που ξήλωσαν την επιγραφή που έγραφε «Υπουργείο Εργασίας», στην είσοδο της Βουλής, όπου έγραψαν «Κάτω τα ξερά σας από την απεργία», στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρέμειναν πειθαρχημένοι παρά την επίθεση που δέχτηκαν από τα ΜΑΤ.

Από την είσοδο των διαδηλωτών στο υπουργείο
Από την είσοδο των διαδηλωτών στο υπουργείο
Το άθλιο «τρικ» της κυβέρνησης να φέρει αιφνιδιαστικά αργά το απόγευμα της Δευτέρας σε άσχετο νομοσχέδιο την τροπολογία για το χτύπημα της απεργίας και τελικά να την αποσύρει προσωρινά τελευταία στιγμή, δεν κατάφερε να αποδιοργανώσει και να αποδυναμώσει την αντίδραση των συνδικάτων και των εργατών. Ούτε το νέο χτύπημα των ΜΑΤ κατά των διαδηλωτών, με γκλομπς και χημικά, στάθηκε ικανό να τους φοβίσει. Αντίθετα, όλα αυτά πεισμώνουν τους εργαζόμενους, μεγαλώνουν την ταξική τους οργή και αποφασιστικότητα, με ακόμα μεγαλύτερη ορμή να προετοιμαστούν για την πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 14 Δεκέμβρη.

Η κινητοποίηση της Αθήνας ξεκίνησε με συγκέντρωση συνδικάτων και εργατών στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Εκεί ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η τροπολογία είναι η αρχή για το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος συνολικά. Ερχονται κι άλλα. (...) Η κυβέρνηση μιλά για εξορθολογισμό του εργατικού δικαίου. Με αυτό εννοούν κώδικα καλής συμπεριφοράς και συναίνεσης απέναντι στο κεφάλαιο, θέλουν εργάτες χειροπόδαρα δεμένους στις απαιτήσεις των αφεντικών. Δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη. Δεν πρόκειται να περάσει. (...) Η απεργία στις 14 Δεκέμβρη πρέπει να είναι η απάντηση της εργατικής τάξης. Να είναι μαζική, βήμα κλιμάκωσης στον αγώνα μας για διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων, για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, απέναντι στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κεφαλαίου».

Η πορεία στη Σταδίου
Η πορεία στη Σταδίου
Ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, επισήμανε: «Η κυβέρνηση, πετώντας κάθε τσίπα προκειμένου να εφαρμόσει κατά γράμμα τις προσταγές του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων, έφερε νύχτα μια τροπολογία για να βάλει στο γύψο το δικαίωμα της απεργίας. (...) Δεν είναι μόνοι τους, έχουν όλα τα αστικά κόμματα. Η ΝΔ βγήκε και είπε ότι ψηφίζει με χέρια και με πόδια αυτήν την τροπολογία, δείχνοντας ότι απέναντί τους έχουν την εργατική τάξη και το λαό. (...) Θυμίζουμε ότι με τους ήδη υπάρχοντες νόμους το 90% και πλέον των απεργιών βγαίνουν παράνομες και καταχρηστικές από την αστική δικαιοσύνη. Οι καταδικαστικές αποφάσεις για τους εργαζόμενους που σηκώνουν κεφάλι είναι καθημερινές. Αλλά τους θυμίζουμε επίσης ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, δεν λύγισε ούτε θα λυγίσει κάτω από οποιαδήποτε απειλή ή οποιοδήποτε τερτίπι και τέχνασμα χρησιμοποιήσουν το επόμενο διάστημα».

Τελευταίος μίλησε ο Γ. Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζοντας: «Αυτό που έφεραν στη Βουλή δεν παίρνει καμία αλλαγή, καμία τροποποίηση. Δεν θα μας ξεγελάσουν. (...) Είναι ντροπή τους και αίσχος αυτοί που λίγο καιρό πριν κατέθεταν λουλούδια στο μνημείο της Καισαριανής, τιμώντας, λέει, τους 200 σκοτωμένους... Είναι ντροπή τους και αίσχος αυτοί που πήγαιναν πρόσφατα στη Μακρόνησο... Αυτοί που χτες πήγαν δήθεν να ακούσουν τα τραγούδια του Κόκκινου Στρατού... Τι σχέση έχετε μωρέ όλοι εσείς με αυτά τα ιδανικά της εργατικής τάξης;».

Εξω από τη Βουλή
Εξω από τη Βουλή
«Τους πήρε ο πόνος για τη δημοκρατία», πρόσθεσε, «για ποια δημοκρατία μιλούν; (...) Αυτοί που πρωτοστατούν στις νοθείες στα Εργατικά Κέντρα, στις Ομοσπονδίες, όπως κάνουν τώρα στην Πάτρα. (...) Προχτές μάζευαν έναν - έναν τους εργαζόμενους στα Γιάννενα. Μαζί και μια μάνα με τρία παιδιά. Οι άθλιοι. Τέτοιοι είναι. Δίνουν στίγμα στην εργοδοσία να ξεσαλώνει. (...) Η λέξη πολιτική αλητεία δεν μπορεί να περιγράψει αυτούς τους τύπους με τους οποίους έχουμε να κάνουμε. (...) Πρέπει να δουλέψουμε όλοι, για να πούμε όλοι μαζί σε μια πορεία άι σιχτίρ, άι στο διάολο και εσείς και η εξουσία των αφεντικών, και η εξουσία των μονοπωλίων, και η εξουσία των κυβερνήσεών τους, και η εξουσία της ΕΕ».

Εκλεισε λέγοντας τα εξής: «Αυτό το υπουργείο δεν είναι υπουργείο Εργασίας, είναι της εργοδοσίας. Εμπρός λοιπόν τώρα όλοι μαζί, αποφασισμένοι, φωνάζοντας συνθήματα να πάμε να ξηλώσουμε την ταμπέλα αυτού του υπουργείου. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω, προχωράμε τώρα».

Πορεία στο υπουργείο εργοδοτών, τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου

Η συγκέντρωση κατευθύνθηκε οργανωμένα στο υπουργείο «Εργασίας», που ήταν κλειδαμπαρωμένο και η πολιτική του ηγεσία - που λίγες ώρες πριν έπαιζε παιχνιδάκια με το δικαίωμα της απεργίας - άφαντη.

Από την επίθεση της αστυνομίας στην Ηρώδου Αττικού
Από την επίθεση της αστυνομίας στην Ηρώδου Αττικού
Οι εργάτες στη νέα αυτή πρόκληση απάντησαν ανεβάζοντας τα ρολά και μπαίνοντας στη στοά που οδηγεί στην είσοδο του υπουργείου, παρά την προσπάθεια των ΜΑΤ να τους απωθήσουν. Από την επέμβαση της αστυνομίας χτυπήθηκαν διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, Σπύρος Κωσταντάς, με αποτέλεσμα να σπάσει το δεξί του χέρι και να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Οι εργάτες ξήλωσαν γράμμα γράμμα την επιγραφή που έλεγε «ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ», για να δείξουν ότι το υπουργείο δεν είναι των εργατών αλλά των εργοδοτών.

Η κινητοποίηση συνεχίστηκε με πορεία προς τη Βουλή, μέσω της Σταδίου.

Οι διαδηλωτές βροντοφωνάζοντας συνθήματα όπως «Οπλο των εργατών είναι η απεργία, δεν το παραδίδουμε στην εργοδοσία», «Των εργατών δικαίωμα είναι η απεργία, μ' αγώνες κατακτήθηκε με αίμα και θυσία», «Εμπρός για συνδικάτα των εργατών και όχι της κυβέρνησης των εργοδοτών» έφτασαν στη Βουλή, όπου με κόκκινη μπογιά έγραψαν στην είσοδό της επί της οδού Β. Σοφίας το σύνθημα «Κάτω τα ξερά σας από την απεργία» και «παρέδωσαν» τα γράμματα από την επιγραφή του υπουργείου.

Ακολούθησε πορεία στο Μέγαρο Μάξιμου, όπου η κυβέρνηση «υποδέχθηκε» τους διαδηλωτές βάζοντας φραγμό με αστυνομικές κλούβες στην Ηρώδου του Αττικού και ρίχνοντας χημικά στους διαδηλωτές επιβεβαιώνοντας την ξετσιπωσιά της.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με τον Νίκο Μαυροκέφαλο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, να μιλάει στους συγκεντρωμένος λέγοντας: «Πήραν μια πρώτη απάντηση. Μην τολμήσουν να φέρουν αιφνιδιαστικά νόμους που χτυπάνε το απεργιακό δικαίωμα. Η εργατική τάξη θα τους απαντήσει με αποφασιστικότητα. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις από τώρα και κάθε μέρα στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους να μη χαθεί ώρα, με συζήτηση με όλους τους εργάτες, να προετοιμάσουμε την οργάνωση και κλιμάκωση των αγώνων μας, να προετοιμάσουμε την επιτυχία της απεργίας στις 14 Δεκέμβρη».

Στις 14 Δεκέμβρη κανείς στο σπίτι, όλοι στο δρόμο!

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του έξω από τη Βουλή, ο Γ. Πέρρος είχε σημειώσει:

«Είναι γελασμένη η κυβέρνηση αν νομίζει ότι θα καταργήσει ένα δικαίωμα που είχαν για χρόνια κατακτημένο με αγώνες και θυσίες οι εργαζόμενοι μέσα από μια τροπολογία. Λέμε καθαρά στην κυβέρνηση, τον ΣΕΒ και τους συνεταίρους της να μην τολμήσουν να το ξαναφέρουν στη Βουλή με όποιο τερτίπι. Δεν πρόκειται να το αφήσουμε να περάσει. Αλλά ακόμα κι αν το ψηφίσουν στη Βουλή, να γνωρίζουν κυβέρνηση, βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστάδες ότι θα το σπάσουμε στην πράξη. Είναι δικαίωμά μας και θα το υπερασπιστούμε με όλα μας τα μέσα, το τονίζουμε αυτό, με όσα όπλα διαθέτει η εργατική τάξη της χώρας μας και τα λαϊκά στρώματα. (...) Με αποφασιστικότητα, μαζικότητα, ανυποχώρητοι θα φτάσουμε τον αγώνα μας μέχρι το τέλος για να δικαιωθούν οι αγώνες των εργαζομένων. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτήν την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική, που περιλαμβάνει εκτός των άλλων και την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία».

Σε ερώτηση που του έγινε για την κινητοποίηση στο υπουργείο, είπε:

«Ζητήσαμε να δούμε την υπουργό. Ως συνήθως, με τη λογική του λαγού, μας αποφεύγει. Και επειδή κάποιοι θα μιλήσουν για καταστροφές θέλουμε να τονίσουμε το εξής: Η κυβέρνηση και οι μεγαλοεργοδότες έχουν καταστρέψει τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων και εργατών, μέχρι που είχαμε τους δολοφονικούς πνιγμούς συνανθρώπων μας. Ε, λοιπόν, τονίζουμε στην κυβέρνηση ότι θα αξιοποιήσουμε όλες τις μορφές πάλης και καλούμε την εργατική τάξη στις 14 Δεκέμβρη, κανείς στο σπίτι, όλοι στο δρόμο!».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org