Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ευρωκοινοβούλιο και ΕΕ πρωταγωνιστούν στο ξαναγράψιμο της Ιστορίας

Η πρόκληση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τις οφειλόμενες στην Ελλάδα γερμανικές αποζημιώσεις για τις ναζιστικές θηριωδίες στη διάρκεια της Κατοχής συνεχίστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Αναφορών του, την Τετάρτη 22.11.2017, όπου ψηφίστηκε η έκθεση πεπραγμένων της Επιτροπής για το 2016.

Με βάση τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελεύθερων, η πλειοψηφία της Επιτροπής αποφάσισε να απαλείψει από το κείμενο της έκθεσης και την ελάχιστη μνεία που γινόταν για την απόρριψη της σχετικής αναφοράς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Μάλιστα, για να ληφθούν όλα τα μέτρα πλήρους αποσιώπησης, ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πρότεινε και έγινε δεκτό να απαλειφθούν οι σχετικές αναφορές όχι μόνο από την κύρια αλλά και από την αιτιολογική έκθεση.

Με διαστρέβλωση και αποσιώπηση, το Ευρωκοινοβούλιο και η ΕΕ πρωταγωνιστούν στο ξαναγράψιμο της Ιστορίας. Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση, ότι το 2018 θα είναι έτος δράσης της κυβέρνησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις, αποτελούν πρόκληση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν διεκδικεί τις αποζημιώσεις (παρά τις κατά καιρούς παράτες που διοργανώνει), αλλά αρνήθηκε να ανταποκριθεί σε αίτημα της Επιτροπής Αναφορών να στείλει τις θέσεις της για το ζήτημα αυτό, μετά από την Αναφορά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Η απόφαση της Επιτροπής όχι μόνο να απορρίψει την Αναφορά για τις γερμανικές αποζημιώσεις, αλλά και να απαλείψει οποιαδήποτε μνεία γι' αυτή, είναι αστήρικτη και πολιτικά απαράδεκτη και καταδικαστέα. Επιδιώκει να διαγράψει ακόμα και το ότι υπήρξε η Αναφορά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Είναι πρόκληση και για τον ελληνικό και για όλους τους λαούς που πάλεψαν, θυσιάστηκαν και νίκησαν τον ναζισμό. Σε κάθε περίπτωση, οι αγωνιστές της Αντίστασης, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και το ΚΚΕ δεν πρόκειται να σταματήσουν. Θα εντείνουν με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τον αγώνα μέχρι τη δικαίωσή του».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ