Στη Βουλή κατατίθεται μεθαύριο Τρίτη ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018, ενώ παράλληλα «ανοιχτό» και προς «διευθέτηση» σε επόμενη φάση θα παραμείνει το ζήτημα του λεγόμενου «δημοσιονομικού κενού», όπως αυτό προκύπτει με βάση την επίτευξη του στόχου για διπλασιασμό των «πρωτογενών πλεονασμάτων» στο 3,5% του ΑΕΠ, από 1,75% φέτος.
Σε κάθε περίπτωση, ο νέος κρατικός προϋπολογισμός έρχεται να ενσωματώσει την αντιλαϊκή γκάμα με τα μέτρα ολόκληρης της προηγούμενης περιόδου και των αντιλαϊκών συμφωνιών κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, αλλά και να τα διευρύνει, τόσο με αυτά που έχουν ψηφιστεί για να εφαρμοστούν από την επόμενη χρονιά, όσο και με αυτά που ήδη έχουν συμφωνηθεί με το κουαρτέτο και που θα εξειδικευτούν στο πλαίσιο των διεργασιών για το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης».
Μεταξύ αυτών, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων. Την επόμενη χρονιά προβλέπεται ποσό μόλις 80 εκατ. ευρώ (από 320 εκατ. φέτος), δηλαδή θα κατακρεουργηθεί κατά επιπλέον 240 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η δαπάνη για το ΕΚΑΣ το 2015, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του 3ου μνημονίου, βρισκόταν στο επίπεδο των 921 εκατ., ποσό που θα έχει μηδενιστεί μέχρι το 2020 και ενώ προβλέπουν μάλιστα ανάκαμψη του παραγόμενου ΑΕΠ από το 2018 και για τα επόμενα χρόνια.
Κεντρικό γνώρισμα για την επόμενη φάση της αντιλαϊκής κλιμάκωσης αποτελεί και το γεγονός ότι ο νέος προϋπολογισμός εντάσσεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 - 2021, όπου περιλαμβάνονται παρεμβάσεις όπως η περαιτέρω κατακρεούργηση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου.
«Προ των πυλών» εμφανίζονται επίσης οι νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις για το κλείσιμο μιας μεγάλης μάζας από τα δεκάδες αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» που περιλαμβάνονται στον 3ο κύκλο της «αξιολόγησης», ενώ οι τελευταίες «πινελιές», για την τρέχουσα φάση, αναμένονται να προστεθούν όταν τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου επανέλθουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης βδομάδας.
Στην κατεύθυνση της έγκαιρης ολοκλήρωσης της «αξιολόγησης», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, «τρέχοντας» τα «προαπαιτούμενα», έχει προαναγγείλει την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια στις 29 Νοέμβρη, που αποτελεί «σινιάλο» για το τι θα ακολουθήσει από την πλευρά των τραπεζών, με άμεσες επιπτώσεις για το κεραμίδι της λαϊκής οικογένειας.
Κυβέρνηση και «θεσμοί» «συζητούν» γύρω και από τις νέες «μεταρρυθμίσεις» στον «Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας» και συγκεκριμένα για τις νέες διατάξεις στήριξης των τραπεζών κατά τη διαδικασία των πλειστηριασμών, αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τη θέση τους έναντι άλλων, όπως οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οφειλές προς εργαζόμενους κ.ά. Μάλιστα, σε ειδικές κατηγορίες επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκες επί της ακίνητης περιουσίας, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να «βάζουν στο χέρι» μέχρι και το 100% (από 65% σήμερα) της αξίας που θα προκύπτει από τους πλειστηριασμούς.
Στις πρώτες θέσεις της αντιλαϊκής ατζέντας περνά τέλος το ζήτημα της εκχώρησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ενδιαφερόμενους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ ήδη στο πλαίσιο των συνεννοήσεων με το κουαρτέτο έχουν συμφωνηθεί τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, με προμετωπίδα τα νέα νομοθετικά εμπόδια που βάζουν στην απεργία, ζήτημα που απομένει να νομοθετηθεί μαζί με άλλα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα»...