Κυριακή 19 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗ - ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2017
Ο καλός εξοπλισμός και το πλατύ άνοιγμα θα κρίνουν τη μάχη

Συζήτηση με τον Θάνο Πάνο, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ

Η κατάταξη των ΚΟ και η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου
Η κατάταξη των ΚΟ και η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου
Η τρίτη βδομάδα της Οικονομικής Εξόρμησης ξεκινάει αύριο και πλέον όλες οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ έχουν μια πρώτη πείρα να μεταφέρουν. Το πανελλαδικό πλάνο έχει καλυφθεί κατά 43% και η κατάταξη των Οργανώσεων Περιοχής στην άμιλλα φαίνεται στον πίνακα που δημοσιεύουμε. Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Θάνο Πάνο, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Δυτικής Ελλάδας, που βρίσκεται στην πρώτη θέση του πίνακα γι' αυτήν τη βδομάδα.

***

-- Η ΚΟ Δυτικής Ελλάδας έχει φτάσει σε ποσοστό κάλυψης στο 48,29% και είναι στην πρώτη θέση ανάμεσα στις ΚΟ πανελλαδικά. Τι μέτρα πήρε η Οργάνωση για την επιτυχημένη εκκίνηση της μάχης;

-- Η καλή προετοιμασία είναι το κλειδί για να δοθεί με επιτυχία η μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης. Τι σημαίνει αυτό; Πρώτα από όλα καλή και έγκαιρη συζήτηση στην ΤΕ, στις ΚΟΒ αλλά και με τους οπαδούς και τους φίλους του Κόμματος που παλεύουν δίπλα μας. Χωρίς προχειρότητες, χωρίς αυτάρκεια, χωρίς «εμπειρισμούς».

Ισχύει ότι η Οργάνωση Περιοχής Δυτικής Ελλάδας, τα τελευταία χρόνια, έχει αποκτήσει μια πλούσια πείρα για το πώς προετοιμάζει και πώς δίνει τη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης. Κι αυτό μετράει σε όλη την πορεία της. Ωστόσο, θα ήταν «άδειο πουκάμισο» αν δεν υπήρχε σωστή προετοιμασία των Κομματικών Οργανώσεων, όπου δίνουμε έμφαση, από τη μια, στο πολιτικό περιεχόμενο της μάχης και, από την άλλη, σ' ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που να συνδέεται με τις δυνατότητες της Οργάνωσης και του κάθε συντρόφου ξεχωριστά. Εννοείται ότι αυτός ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και τον περίγυρο, ώστε να δοθεί ενιαία η μάχη.

Πλάι στα παραπάνω, ο καθημερινός και δημιουργικός έλεγχος των καθοδηγητικών οργάνων, αλλά και των ΚΟΒ, για την πορεία της Οικονομικής Εξόρμησης, είναι αυτό που θα κρίνει το αποτέλεσμα στο τέλος. Για παράδειγμα, μετά το εβδομαδιαίο κλείσιμο, ενημερώνεται επιτόπου το κάθε κομματικό μέλος για το ποσοστό και την κατάταξη της κάθε ΚΟΒ ξεχωριστά, τι στόχους έχει η ΚΟΒ του μέχρι το επόμενο κλείσιμο, τι αναλογεί στον ίδιο, πώς μπορεί να το καλύψει. Τα παραπάνω βοηθούν ώστε να γίνεται η κάλυψη του πλάνου υπόθεση του κάθε κομματικού μέλους.

-- Πώς δένεται η μάχη με το κουπόνι με τη γενικότερη παρέμβαση του Κόμματος, τη δουλειά στο κίνημα;

-- Η Οικονομική Εξόρμηση είναι μέρος και συνέχεια της πολιτικής δουλειάς που κάνει η Οργάνωση στο χώρο της, στοιχείο των πολιτικών δεσμών που αναπτύσσει με τους εργαζόμενους και το λαό. Απ' αυτήν την άποψη, είναι μια πολιτική μάχη και ως τέτοια πρέπει να δίνεται. Στόχος είναι να βαθαίνει η συζήτηση με τον εργατόκοσμο, να ανοίγει τη συνολική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Να κατανοείται η ανάγκη για οικονομική ενίσχυση στο Κόμμα, ακόμα κι από εκείνους που δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, αναγνωρίζουν όμως στο ΚΚΕ έναν σταθερό υπερασπιστή των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων και την ανάγκη να δυναμώσει η φωνή του Κόμματος.

Εδώ παίζει ρόλο πώς αξιοποιούμε τους δεσμούς που έχουμε κατακτήσει με τους εργάτες στους χώρους δουλειάς, με τη φτωχολογιά στις γειτονιές, με τους αγρότες στην ύπαιθρο, με τη νεολαία στους χώρους Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Υπάρχουν θετικά παραδείγματα από ΚΟΒ, Κομματικές Ομάδες σωματείων ή και κομματικών μελών που συνδυάζουν αποτελεσματικά τη δραστήρια δουλειά τους στο κίνημα με την οικονομική δουλειά για το Κόμμα, τη δουλειά με το κουπόνι στο χέρι.

Αξιοποιούμε επίσης με επιτυχία το λεύκωμα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος, που είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, που κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μας.

-- Συναντάτε δυσκολίες σε αυτήν τη μάχη;

-- Καταρχάς, πρέπει να πούμε πως έχουμε σημαντικά παραδείγματα από ανέργους, που πραγματικά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, κάνοντας δύο ή τρία μεροκάματα το μήνα και όμως με αυταπάρνηση δίνουν από το υστέρημά τους για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος. Το ίδιο ισχύει με εργαζόμενους που, παρά τις περικοπές στους μισθούς, ενισχύουν το Κόμμα, γιατί ακριβώς αναγνωρίζουν τη μαχητικότητα και τη συνεπή του δράση.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις επιπτώσεις που έχει η οικονομική κρίση στη ζωή μας σήμερα, την κατάσταση των εργαζομένων, τη μείωση του εισοδήματός τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για να τα βγάλουν πέρα. Συζητήσαμε πρόσθετα μέτρα, ώστε να αντιμετωπιστούν αυτές οι δυσκολίες. Σε κάθε περίπτωση, στόχος μας είναι το πολύ πλατύτερο άνοιγμα, ν' απευθυνθούμε δηλαδή σε περισσότερους, να μιλήσουμε μαζί τους, να τους εξηγήσουμε γιατί πρέπει να στηρίξουν οικονομικά το ΚΚΕ. Η οικονομική στήριξη είναι τρόπος να ενισχύσει κάποιος τον αγώνα, ακόμα κι αν δεν έχει πειστεί για την αξία της προσωπικής συμμετοχής.

-- Πού θα κριθεί τελικά η επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης;

-- Η καλή αρχή που έχει πραγματοποιήσει η ΚΟ, πρέπει να μας οδηγήσει στο τέλος της Οικονομικής Εξόρμησης σε υπερκάλυψη του πλάνου, με σημαντική άνοδο στους ποιοτικούς δείκτες, στην κομματική οικοδόμηση, στον «Ριζοσπάστη». Αυτή θα είναι η επιτυχία της μάχης της Οικονομικής Εξόρμησης, τιμή για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης αλλά και υποδοχή των 100 χρόνων ζωής και δράσης του Κόμματός μας!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ