Κυριακή 19 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Στήριγμα σε ιμπεριαλιστικά σχέδια, με «πιστοποίηση» από ΝΑΤΟ και ΕΕ

Από την προετοιμασία της άσκησης «Gordian Knot 2017», στο «ΝΑΤΟικό στρατηγείο άμεσης ανάπτυξης δυνάμεων» («NATO Rapid Deployable Corps - GR»).
Από την προετοιμασία της άσκησης «Gordian Knot 2017», στο «ΝΑΤΟικό στρατηγείο άμεσης ανάπτυξης δυνάμεων» («NATO Rapid Deployable Corps - GR»).
Με κριτήρια που καθορίζονται από τις επιχειρησιακές ανάγκες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα μέτωπα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, αξιολογούνται μια σειρά σχηματισμοί και δομές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, προς επιβεβαίωση της ικανότητάς τους να ανταποκριθούν σε επικίνδυνους για το λαό σχεδιασμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκινάει το επόμενο διάστημα στο Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη η ΝΑΤΟική άσκηση «Gordian Knot 2017», που έχει ακριβώς αυτό το ρόλο, να αξιολογήσει δηλαδή την επιχειρησιακή ετοιμότητα του συγκεκριμένου στρατιωτικού επιτελείου.

Θυμίζουμε ότι το Γ' ΣΣ είναι χαρακτηρισμένο ως «ΝΑΤΟικό στρατηγείο άμεσης ανάπτυξης δυνάμεων» («NATO Rapid Deployable Corps - GR»). Σύμφωνα άλλωστε με όσα κατά καιρούς λέγονται στο υπουργείο Αμυνας, το Γ' ΣΣ/NRDC - GR είναι ο μοναδικός από τους μείζονες σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς που έχει και «ΝΑΤΟική υπόσταση». Οτι είναι «ένα αξιόμαχο ΝΑΤΟικό Σώμα Στρατού, έτοιμο να αναπτυχθεί ταχέως, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου».

Αλλά και επισήμως, όπως αναφέρεται από το Γ' ΣΣ, «το NRDC - GR παραμένει ένα βασικό στρατηγείο της Δομής Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εκπαιδευμένο να αναπτύσσεται σε ένα σύγχρονο και σύνθετο επιχειρησιακό περιβάλλον, "περνώντας" σε όλο το προσωπικό του τη βαρύτητα του ρόλου του και τη συμβολή του στην υπεράσπιση της Συμμαχίας». Οτι «διατηρεί την ικανότητα ταχείας ανάπτυξης, έτοιμο να ανταποκριθεί σε ένα σενάριο κρίσης μεγάλης κλίμακας».

Μια ιδέα του πώς και πάνω σε τι αξιολογούνται τέτοια επιτελεία και σχηματισμοί, δίνει η αντίστοιχη άσκηση «Gordian Knot» που έγινε το 2015. Αναπτύχθηκε στο στρατόπεδο «Προκοπίδη» στην Ασσηρο, στο στρατόπεδο «Λεβάντη» στη Σίνδο και στην έδρα του NRDC - GR στη Θεσσαλονίκη, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ συμμετείχαν σε αυτήν 1.625 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί από 20 χώρες.

Το σενάριο της άσκησης πραγματευόταν ΝΑΤΟική στρατιωτική επέμβαση σε χώρα της Βαλτικής (Εσθονία), που απειλείται από άλλη ισχυρή χώρα της περιοχής, η οποία «επιδιώκει να εδραιωθεί ξανά ως πολιτική και οικονομική περιφερειακή δύναμη, αποκλείοντας την εξωτερική επιρροή από ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΟΗΕ».

«Φωτογράφιζε» δηλαδή ξεκάθαρα την αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, την κρίση στην Ουκρανία, τις ΝΑΤΟικές προετοιμασίες για το ενδεχόμενο γενίκευσης της ένοπλης αντιπαράθεσης σε όλη την περιοχή της Βαλτικής και στην «κρίσιμη θαλάσσια αρτηρία από τον Βόρειο Ατλαντικό έως τη Βαλτική Θάλασσα», όπως επισημαινόταν χαρακτηριστικά στην περιγραφή του σεναρίου της άσκησης, το οποίο προέβλεπε ενεργοποίηση της «συλλογικής άμυνας» του ΝΑΤΟ στη βάση του άρθρου 5 της λυκοσυμμαχίας. Επικεφαλής, τότε, της ομάδας αξιολόγησης ήταν ο ίδιος ο διοικητής του κεντρικής Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (LANDCOM).

Σε ετοιμότητα ο «Σχηματισμός μάχης HELBROC»

Προηγουμένως, στις αρχές Νοέμβρη, αξιολογήθηκε από την ΕΕ ο «Σχηματισμός Μάχης» της, «HELBROC», ο οποίος μπαίνει σε «περίοδο ετοιμότητας» για να αναπτυχθεί όπου χρειαστεί το α' εξάμηνο του 2018, με πυρήνα την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, που εδρεύει στη Νέα Σάντα Κιλκίς. Στο «Battlegroup HELBROC» μετέχουν και στρατιωτικές δυνάμεις από Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο και Ουκρανία, ενώ σύντομα θα περιληφθούν και δυνάμεις της Σερβίας.

Οπως αναφέρεται αρμοδίως από το ΓΕΕΘΑ, ο «HELBROC» «στηρίζεται σε δυνάμεις και μέσα που τηρούνται σε υψηλή ετοιμότητα, ώστε να αναπτυχθούν εντός 5 - 10 ημερών από τη λήψη απόφασης της ΕΕ». Οι ίδιες στρατιωτικές πηγές προσθέτουν: «Αν και στο στρατιωτικό σκέλος της ΕΕ έχουν οργανωθεί και άλλοι σχηματισμοί μάχης από "συνασπισμούς" άλλων κρατών, ο HELBROC κατέχει ιδιαίτερη σημαντικότητα λόγω της ευαίσθητης γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας, η οποία και προΐσταται». Συμπληρώνουν επίσης ότι ο σχηματισμός έχει οργανωθεί με βάση τα ΝΑΤΟικά πρότυπα.

Της κάθε περιόδου «ετοιμότητας» προηγείται περίοδος προετοιμασίας και αξιολόγησης. Σε αυτό το φόντο, το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκε «σημαντικός αριθμός δραστηριοτήτων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ο δε διοικητής του σχηματισμού (ο διοικητής της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας) επισκέφτηκε όλες τις συμμετέχουσες χώρες κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης των δικών τους τμημάτων», εξηγούν οι ίδιες στρατιωτικές πηγές.

Μάλιστα, το διάστημα 31/10 - 10/11, ο Σχηματισμός πραγματοποίησε την πολυεθνική άσκηση «ΤΑΛΩΣ 17» στην περιοχή του Κιλκίς, προς αξιολόγηση πλέον του Επιτελείου του Σχηματισμού. Βασιζόταν σε ένα «υποθετικό σενάριο διαχείρισης κρίσης από την ΕΕ, χωρίς πρόσβαση σε μέσα και δυνάμεις του ΝΑΤΟ», δείχνοντας και την έγνοια τους, στο πλαίσιο και ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, για μια σχετική έστω «αυτονομία» από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Οι επιτελείς κλήθηκαν να συγκροτήσουν στρατηγείο και να το ενεργοποιήσουν, να εκδώσουν διαταγές επιχειρήσεων, να αναπτύξουν συστήματα επικοινωνιών, ενώ αναπτύχθηκε και δράση επί του πεδίου από τμήματα της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, «σε επεισόδια ανάλογα με αυτά που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Σχηματισμός σε περίπτωση ανάληψης αποστολής».

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε ότι ο σχηματισμός ενεργοποιείται κατόπιν ψηφίσματος του ΟΗΕ και εντολής της ΕΕ, προκειμένου να αναπτυχθεί σε περιοχή που διεκδικεί την αυτονομία της, και ο «HELBROC» πάει εκεί για να διασφαλίσει «ομαλές συνθήκες διεξαγωγής δημοψηφίσματος» για την τύχη της περιοχής. Πηγές της ταξιαρχίας ανέφεραν στον «Ριζοσπάστη» ότι «υπάρχουν περιοχές κοντά στην Ελλάδα όπου μπορεί να εκδηλωθούν τέτοιες καταστάσεις»...

Γενικά, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, οι σχηματισμοί μάχης της ΕΕ δημιουργήθηκαν «για να επιτρέψουν στην ΕΕ να αντιδρά άμεσα και αποτελεσματικά, σε περιοχές όπου αναδύεται ή υφίσταται ήδη κάποια κρίση», εκτελώντας «επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης», όπως βαφτίζονται κατά καιρούς οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις προς έλεγχο ζωνών και «προβολή ισχύος» απέναντι σε άλλα κέντρα.

Αλλωστε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «η περιοχή επιχειρήσεων αφορά όλη την υφήλιο, γι' αυτό η ανάπτυξη σε περιοχές εντός μιας ενδεικτικής ακτίνας 6.000 χλμ. από τις Βρυξέλλες έχει καθοριστεί ως βάση σχεδίασης».

«Να το αποφασίζουμε ευκολότερα»

Σημειωτέον, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, σε κείμενο Συμπερασμάτων για το πώς προχωρά η λεγόμενη «Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ» σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, γίνεται ειδική αναφορά στα «Battlegroups». Συγκεκριμένα, «το Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη συνεχή ανάγκη να ενισχύεται η προετοιμασία των EU - Battlegroups, η διάρθρωση και η αποτελεσματική χρηματοδότησή τους, όπως επίσης να διευκολυνθεί η λήψη πολιτικών αποφάσεων σχετικά με την ανάπτυξή τους».

Τέτοια, ευκολότερη λήψη απόφασης για ανάπτυξη Σχηματισμών Μάχης της ΕΕ, φαίνεται - κατά διάφορες πηγές - να ήταν και μια από τις προτεραιότητες της ηγεσίας της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, όπου προΐσταται Ελληνας στρατηγός. Οπως σημειώνεται εξάλλου σε άλλα σχετικά έγγραφα, τα «Battlegroups» επιτρέπουν στην ΕΕ και τα κράτη - μέλη της «να ανταποκριθούν με ανεξαρτησία και ταχύτητα σε αναδυόμενες συγκρούσεις και κρίσεις». Προστίθεται, ωστόσο, ότι «ενισχύουν τη στρατιωτική στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, ενισχύοντας έτσι και το ΝΑΤΟ».

Η στενότερη διασύνδεση των δύο «πόλων» του ευρωατλαντικού άξονα διαπνέει συνολικότερα τα κείμενα και τις αποφάσεις του. Διόλου τυχαία, στην προαναφερόμενη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας, που είχε στη θεματολογία του μια σειρά ζητήματα που άπτονται της προσπάθειας της ΕΕ να αναπτύξει παραπέρα τις στρατιωτικές - επιχειρησιακές της ικανότητες, προσκλήθηκε και παραβρέθηκε για άλλη μια φορά ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ.

Ιδιαιτερότητα της Συνόδου ήταν ότι 23 από τις 28 χώρες της ΕΕ (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Κροατία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία και Σουηδία) υπέγραψαν τη λεγόμενη «κοινή γνωστοποίηση» σχετικά με τη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής ασφάλειας και της αμυντικής πολιτικής (PESCO).

Η συμφωνία αυτή δρομολογεί στενότερη συνεργασία στον τομέα της «ασφάλειας και της άμυνας», με ακόμα μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες και κοινά ερευνητικά και εξοπλιστικά προγράμματα, ώστε τα κράτη μέλη που συμμετέχουν, να εμφανιστούν πιο ενισχυμένοι στρατιωτικά στα μέτωπα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Ο γγ του ΝΑΤΟ σε δηλώσεις του καλωσόρισε την PESCO, ως μέσο ενίσχυση της «ευρωπαϊκής άμυνας». Εδωσε όμως ευθύς εξαρχής το στίγμα, ότι η ανάπτυξη της ευρωενωσιακής άμυνας «δεν πρέπει να είναι ανταγωνιστική αλλά συμπληρωματική» ως προς το ΝΑΤΟ. Οτι τα μέσα που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της PESCO θα πρέπει να είναι διαθέσιμα και για το ΝΑΤΟ, τους σκοπούς και τις επιχειρήσεις του. Οτι λόγο στη διαδικασία ανάπτυξης αυτών των μέσων θα πρέπει να έχουν και τα μέλη του ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλη της ΕΕ, και ότι πρέπει να εμπλακούν στις σχετικές συζητήσεις και σχεδιασμούς το συντομότερο δυνατό.

Τους απασχολεί η «στρατιωτική κινητικότητα»

Κατά την παρουσία του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο γγ του ΝΑΤΟ καλωσόρισε επίσης το γεγονός ότι γίνεται πρόοδος στη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ σε ό,τι αφορά τη «στρατιωτική κινητικότητα», τη δυνατότητα δηλαδή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων να διασχίσουν ταχέως την Ευρώπη, με την υποσημείωση ότι απομένουν πολλά ακόμα να γίνουν.

«Το ΝATO», σημείωσε, «εδώ και αρκετά χρόνια, από το 2014, ασχολείται με πολλά από τα γραφειοκρατικά νομικά εμπόδια για τη διέλευση των συνόρων, αλλά βεβαίως πρέπει να κάνουμε περισσότερα και πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε θέματα όπως η υποδομή, τα μέσα μεταφοράς. Ως εκ τούτου, χαιρετίζω τη στενή συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για τη στρατιωτική κινητικότητα και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει εμβληματική πρωτοβουλία για τη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ, το πώς να προχωρήσουμε στη στρατιωτική κινητικότητα στην Ευρώπη».

Επομένως, αυτό που τους καίει είναι να εξαλείψουν γραφειοκρατικά εμπόδια και χρονοβόρες διατυπώσεις, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την άμεση διαθεσιμότητα δικτύων και υποδομών για την ταχύτερη διεκπεραίωση στρατιωτικών δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Πρόκειται για ένα ακόμα μέτωπο όπου «δρέπει δάφνες» η κυβέρνηση, παρέχοντας σε προηγούμενες φάσεις «διευκολύνσεις» στα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης γι' αυτή τη διεκπεραίωση προσωπικού και μέσων, περνώντας και αυτή την ...αξιολόγηση με «άριστα», όπως αποδεικνύουν και τα σχετικά συχαρίκια που έδωσε ο Αμερικανός πρέσβης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ