Κυριακή 19 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Στρατιωτική συνεργασία με μεγάλο βάθος

Οι σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ εξελίσσονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με τις ευλογίες πάντα των ΗΠΑ
Οι σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ εξελίσσονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με τις ευλογίες πάντα των ΗΠΑ
Η Ελλάδα εμπλέκεται άμεσα στις επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, τόσο λόγω της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ, και μάλιστα σε μια κομβική γεωστρατηγικά θέση για τους σχεδιασμούς του από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό, όσο και εξαιτίας των ιδιαίτερων σχέσεων που αναπτύσσει με το Ισραήλ, έναν από τους βασικούς «παίχτες» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Από το κάδρο της ελληνικής εμπλοκής, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση, που υπάρχει ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και το ΝΑΤΟ, αλλά και με την ΕΕ, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο το κουβάρι των περιφερειακών ανταγωνισμών. Οι παράγοντες αυτοί κάνουν ρευστότερη την κατάσταση στην περιοχή και αυξάνουν του κινδύνους για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς, από το ενδεχόμενο να πάρει γενικευμένα χαρακτηριστικά ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με το κράτος του Ισραήλ αναπτύσσονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, κύρια στο στρατιωτικό επίπεδο, με τη συμμετοχή και της Κύπρου. Επισκεπτόμενος την προηγούμενη βδομάδα την Αθήνα και το υπουργείο Αμυνας, ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Αβιγκντορ Λίμπερμαν ευχαρίστησε δημόσια την ελληνική πλευρά για τη συμμετοχή της (με πολεμικό πλοίο) στη θαλάσσια δύναμη «Unifil», που στο όνομα της απαγόρευσης επανεξοπλισμού της «Χεζμπολάχ» εκτελεί περιπολίες και έλεγχο στο θαλάσσιο και εναέριο χώρο έξω από τα χωρικά ύδατα του Λιβάνου.

Επιπλέον, στις διμερείς επαφές, έγινε αναφορά τόσο στην άσκηση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος», όπου καλείται να συμμετάσχει για εκπαίδευση η ισραηλινή ΠΑ, όπως και στην «Blue Flag», που διοργανώνει η ισραηλινή ΠΑ και στην οποία συμμετέχει με αεροσκάφη και προσωπικό (πιλότους και τεχνικούς) η ελληνική ΠΑ.

Πόσο «φανταστικά» είναι τα σενάρια;

Τι κερδίζει ή τι δοκιμάζει η ισραηλινή ΠΑ σε ασκήσεις στην Ελλάδα; Αναλυτική απάντηση δίνουν οι Αμερικανοί, συγκεκριμένα η εξειδικευμένη σε τέτοια ζητήματα «δεξαμενή σκέψης» «Hudson», με έδρα την Ουάσιγκτον. Σε ανάλυσή της με τίτλο «Η πολιτική των ΗΠΑ και η στρατηγική σχέση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ: Αλλαγή ρεύματος στην Ανατολική Μεσόγειο», γράφει: «Από το 2010, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ έχουν εγκαινιάσει νέες και στρατηγικές σχέσεις που βασίζονται σε κοινά συμφέροντα ασφάλειας και Ενέργειας», παραπέμποντας στις ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί στις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, και την πρεμούρα της ελληνικής πλευράς να αναδειχθεί σε κόμβο διαμετακόμισής τους.

Ως κομμάτι αυτής της «στρατηγικής συνεργασίας», το «Hudson» αναφέρει: «Στην Κρήτη βρίσκεται εγκατεστημένο το ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα S-300, που η Κύπρος αγόρασε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Ελλάδα. Το S-300 είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό σύστημα αεράμυνας που η ρωσική κυβέρνηση, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, μπορεί να είναι στα πρόθυρα πώλησής του στο Ιράν.

Οι κοινές αεροπορικές ασκήσεις Ελλήνων και Ισραηλινών στον ουρανό πάνω από την Κρήτη έχουν δώσει στους Ισραηλινούς πιλότους πολύτιμη εκπαίδευση ενάντια σε ένα σύστημα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σε επιχειρήσεις εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, που είναι πιο πιθανό από ποτέ να τις υπερασπίζεται ένα ρωσικό σύστημα αεράμυνας.

Τα 1.400 χιλιόμετρα απόστασης μεταξύ Ισραήλ και Κρήτης είναι ίσα με την απόσταση που χωρίζει το Ισραήλ από την εγκατάσταση πυρηνικού εμπλουτισμού της Νατάνζ του Ιράν (σ.σ. το κύριο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν). Η συνεργασία με πάνω από 100 τακτικά αεροσκάφη και δεξαμενόπλοια (σ.σ. ιπτάμενα, των Ισραηλινών, ή και των Αμερικανών), μεταξύ των ΠΑ των 2 εθνών, επέτρεψε στους Ισραηλινούς πιλότους να συμμετάσχουν σε ασκήσεις βομβαρδισμού και εναέριου ανεφοδιασμού που χρειάζονται για πλήγματα σε μεγάλη απόσταση».

Συνεκπαίδευση με ...προοπτική

Τι κερδίζει η ισραηλινή ΠΑ από τη συμμετοχή της ελληνικής στην ισραηλινή «Blue Flag»; Τη δυνατότητα να συνεκπαιδευτούν με έμπειρους πιλότους, με γραμμένες πολλές ώρες αναχαιτίσεων και εμπλοκών στο Αιγαίο, κερδίζοντας από την πείρα τους. Εξ ου και όπως αναφέρουν ανώτατες πηγές της ελληνικής ΠΑ, για τη συμμετοχή της στην ισραηλινή άσκηση το Ισραήλ δεν ζητά χρηματική συνεισφορά, διατηρώντας την «ατέλεια» αυτή ως δέλεαρ συμμετοχής για την ελληνική πλευρά!

Οι στοχευμένες συνεκπαιδεύσεις αφορούν και τις Ειδικές Επιχειρήσεις, τον Ανορθόδοξο Πόλεμο. Πιάνουν δε και την τρίτη κορυφή αυτού του τριγώνου συνεργασίας, που αντικειμενικά συνδράμει τους Ισραηλινούς να προετοιμαστούν για πόλεμο, την Κυπριακή Δημοκρατία.

Διόλου τυχαία, τον Ιούνη έγινε μεγάλης κλίμακας συνεκπαίδευση ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ και της Κύπρου στο όρος Τρόοδος. Από τις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις (ΙΕΔ) ενεπλάκησαν στην άσκηση, επί 9 μέρες, 500 στρατιώτες, 10 ελικόπτερα, οχήματα αλλά και ειδικές μονάδες στρατιωτικών σκύλων. Εξ αυτών οι 400 άνδρες προέρχονταν από τους κομάντο με την κωδική ονομασία «Εγκόζ», οι οποίοι ειδικεύονται σε επιχειρήσεις ανταρτοπολέμου και αναγνώρισης, με ιδιαίτερη εμπειρία και δραστηριοποίηση στα υψίπεδα του Γκολάν και, γενικότερα, στα σύνορα με τον Λίβανο.

Αλλωστε, γνώστες της υπόθεσης αναφέρουν ότι ένας από τους λόγους που επελέγη το Τρόοδος είναι το παρόμοιο ανάγλυφο με τον νότιο Λίβανο και το βόρειο Ισραήλ. Οτι οι πλαγιές του μοιάζουν αρκετά με εκείνες του όρους Ερμων, ένα από τα ορόσημα στα υψίπεδα του Γκολάν, το οποίο στα δύο τρίτα του κατέχεται από το Ισραήλ, ενώ το ανατολικό τμήμα από τη Συρία, πρώην κάτοχο ολόκληρης της περιοχής.

Οι Ισραηλινοί κομάντο εκτέλεσαν σενάρια στρατιωτικών επιχειρήσεων σε εγκαταλελειμμένους οικισμούς αλλά και σε ανοιχτό πεδίο. Προχώρησαν και σε πιο εξειδικευμένες προσομοιώσεις, όπως μάχη μέσα και έξω από υπόγεια τούνελ. Σημειώνεται ότι ιδιαίτερα στα νότια, στη Γάζα, η «Χεζμπολάχ» χρησιμοποιεί τούνελ για επιθέσεις κατά ισραηλινών θέσεων, κάτι που οι ΙΕΔ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα τελευταία χρόνια. Σημειώνεται ότι παρόμοιες εκπαιδεύσεις έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν από ειδικές δυνάμεις και ελικόπτερα των ΙΕΔ και στην Ελλάδα (παρυφές Ολύμπου και Κρήτη)...


Θ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ