Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών του ΤΕΙ Αθήνας

Σε προειδοποιητική 24ωρη αναστολή της λειτουργίας του ΤΕΙ Αθήνας σήμερα Πέμπτη, και μαζική συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας στις 11.30 π.μ., προχωρούν οι εκπαιδευτικοί του Ιδρύματος, διαμαρτυρόμενοι για τη μεγάλη καθυστέρηση στην πρόσληψη του έκτακτου προσωπικού.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε κοινή συνεδρίαση των συλλόγων του μόνιμου και του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού την περασμένη Τρίτη, όπου συναποφασίστηκε ότι:

«Η εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση στην υπογραφή των συμβάσεων έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, διότι η διδασκαλία μεγάλου αριθμού μαθημάτων (κυρίως εργαστηριακών) δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, αν και διανύουμε την 6η βδομάδα διδασκαλίας.

Η απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση έχει σαν συνέπεια την υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών που παρέχεται από το Ιδρυμα και τη συνολική αναστάτωση της λειτουργίας του. Δημιούργησε ορατό πλέον κίνδυνο απώλειας εξαμηνιαίων μαθημάτων για τους φοιτητές και σημαντικής περικοπής εισοδήματος και ασφάλισης για τους έκτακτους συνεργάτες.

Η Διοίκηση του Ιδρύματος είχε ζητήσει έγκριση για 100 θέσεις εκτάκτων, χρηματοδοτημένες από τα αποθεματικά του Ιδρύματος, και 150 θέσεις χρηματοδοτημένες από τον τακτικό προϋπολογισμό. Το υπουργείο ενέκρινε 100 και 3 θέσεις αντίστοιχα, βάσει της δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Η έγκριση μόνον 103 θέσεων δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας για το ακαδημαϊκό έτος 2017 - 2018. Τα τελευταία χρόνια περικόπτονται διαρκώς οι αναγκαίες ώρες ανάθεσης διδασκαλίας σε έκτακτους συνεργάτες, ενώ αυξάνονται οι αποχωρήσεις μόνιμων μελών ΔΕΠ λόγω συνταξιοδότησης και δεν προκηρύσσονται επαρκείς νέες θέσεις. Αυτό οδηγεί σε σημαντική επιβάρυνση των διδασκόντων, αφού η αντιστοιχία φοιτητών ανά διδάσκοντα έχει ξεπεράσει κατά πολύ όλα τα επιστημονικά αποδεκτά όρια. Οδηγεί επίσης σε υπεράριθμες εργαστηριακές ομάδες φοιτητών, με αποτέλεσμα την υποτυπώδη εκπαίδευσή τους ή την αναμονή τους σε λίστες προτεραιότητας», σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί, επισημαίνοντας τις ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά, αλλά και των διοικήσεων που δέχονται και εφαρμόζουν αυτήν την πολιτική.

Μόνιμοι και έκτακτοι εκπαιδευτικοί προγραμματίζουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο τη Δευτέρα 20 Νοέμβρη και διήμερη αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος την Τρίτη 21 και την Τετάρτη 22 Νοέμβρη, και καλούν τους φοιτητικούς συλλόγους και τους συλλόγους διοικητικών υπαλλήλων και ΕΤΕΠ να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για να ανοίξουν τα ΑΕΙ με όλα τα μέτρα προστασίας(27/8/2020)
Κινητοποίηση σήμερα στις 11 π.μ. στο υπουργείο Παιδείας(15/5/2020)
Την «επόμενη μέρα» δυναμώνουμε τη διεκδίκηση για να μην πληρώσουμε ξανά!(2/5/2020)
Ζητούν πληρωμή δεδουλευμένων και υπογραφή συμβάσεων(15/2/2019)
Η κυβέρνηση «πετάει το μπαλάκι» στα Ιδρύματα για τις καθυστερήσεις στην πρόσληψη προσωπικού(22/10/2016)
Αδυναμία λειτουργίας λόγω έλλειψης διδασκόντων(5/10/2012)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org