Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να προχωρήσει η επανένωση οικογενειών προσφύγων

Ερώτηση για την οικογενειακή επανένωση προσφύγων κατέθεσε χτες το ΚΚΕ στη Βουλή, προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το κείμενο της Ερώτησης αναφέρει:

«Οι πρόσφυγες απεργοί πείνας που έχουν κατασκηνώσει στο Σύνταγμα ζητούν το αυτονόητο: Να επανενωθούν με τις οικογένειές τους που είναι στη Γερμανία, να γίνει σεβαστό το χρονικό όριο του εξαμήνου που θέτει ακόμη και αυτή η αντιδραστική νομοθεσία της ΕΕ, να σταματήσει το μαρτύριο της πολύμηνης αναμονής και του αποχωρισμού από τους στενούς συγγενείς τους.

Η ελληνική κυβέρνηση, που με την πολιτική της έχει εγκλωβίσει χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα και διπλά εγκλωβίσει έναν ανησυχητικά αυξανόμενο αριθμό στα νησιά, προχώρησε ακόμη παραπέρα, με μια άτυπη και επαίσχυντη συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση, που βάζει όριο 70 επανενώσεων το μήνα για τη Γερμανία. Η συμφωνία αυτή είναι η αιτία για το ότι περίπου 4.000 πρόσφυγες, που έχουν και τυπικά το δικαίωμα να επανενωθούν με τις οικογένειές τους στη Γερμανία, παραμένουν χωρισμένοι από τους οικείους τους, σε μια κατάσταση αβεβαιότητας και απελπισίας. Σήμερα και μετά την απεργία πείνας, εξελίσσεται ένα απαράδεκτο και αποπροσανατολιστικό "μπαλάκι" ευθυνών ανάμεσα στην ελληνική και τη γερμανική πλευρά. Οπως μάλιστα καταγγέλλουν οι πρόσφυγες απεργοί πείνας, η γερμανική πρεσβεία αρνήθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία τους, θέτοντας όρους για τη σύνθεση της αντιπροσωπείας και αποκλείοντας μία γυναίκα».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης και Σταύρος Τάσσος, που υπογράφουν την Ερώτηση, ρωτούν τον υπουργό πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στο αίτημα για:

  • Σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων που δικαιούνται επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ και ειδικά τη Γερμανία.
  • Τήρηση της 6μηνης προθεσμίας και της πρόβλεψης για κάλυψη των εξόδων μεταφοράς.
  • Αμεση μεταφορά στη Γερμανία όσων η 6μηνη προθεσμία έχει ξεπεραστεί, με πτήσεις τσάρτερ και με διασφάλιση της σειράς προτεραιότητας.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org