Σάββατο 2 Μάη 2020 - Κυριακή 3 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Την «επόμενη μέρα» δυναμώνουμε τη διεκδίκηση για να μην πληρώσουμε ξανά!

Συνέχιση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, επανέναρξη των εργαστηρίων και απόφαση στην ευχέρεια του κάθε πανεπιστημιακού για το πώς θα εξετάσει και θα αξιολογήσει τους φοιτητές του, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας για τα ΑΕΙ αναφορικά με τα μέτρα χαλάρωσης της καραντίνας.

Με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργείου η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ κάνει αναφορά σε προβλήματα που ήδη έχουν φανεί όλο αυτό το διάστημα και προτάσσει ένα πλαίσιο διεκδικήσεων για τους φοιτητές. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά τους φοιτητές, τις οικογένειές τους και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το μόνο που έχει έως τώρα "ανακοινώσει" είναι ότι "το μάθημα συνεχίστηκε στο σπίτι" και ότι "η τηλεκπαίδευση λειτούργησε κανονικά". Να ρωτήσει το υπουργείο Παιδείας τους χιλιάδες φοιτητές που πέρασαν την καραντίνα σε διαμερίσματα λίγων τετραγωνικών με έναν υπολογιστή, που έπρεπε να τον μεταχειριστούν οι ίδιοι, τα αδέρφια τους μαθητές και οι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως γονείς τους, εκείνους που έφυγαν άρον άρον από τις φοιτητικές εστίες για να προστατεύσουν την υγεία τους και δεν είχαν πρόσβαση στο ίντερνετ για να συνδεθούν στις διαδικτυακές πλατφόρμες. Μέχρι και καθηγητές των Ιδρυμάτων μπορούν να βεβαιώσουν τα προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης εξοπλισμού από τα ίδια τα Ιδρύματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμη και σήμερα μαθήματα στα οποία παρακολουθούν τις διαδικτυακές διαλέξεις πολύ λιγότεροι φοιτητές από αυτούς που παρακολουθούσαν διά ζώσης».

Το ΜΑΣ μεταξύ άλλων διεκδικεί:

  • Εκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα για να προσληφθεί προσωπικό σε Εκπαίδευση, φύλαξη, συντήρηση, καθαριότητα και να αναβαθμιστούν οι υποδομές ώστε να καλυφθούν οι νέες ανάγκες με το άνοιγμα των Ιδρυμάτων και να μην επιβαρυνθούν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για την καθαριότητα, φύλαξη, συντήρηση σχολών και εστιών με ευθύνη του κράτους και όχι των εργολάβων.
  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής στις αίθουσες διδασκαλίας και εξέτασης, με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό που θα παρέχεται δωρεάν στους φοιτητές, διδάσκοντες, επιτηρητές (μάσκες, γάντια, απολυμαντικά διαλύματα) και την πραγματοποίηση καθημερινών απολυμάνσεων.
  • Να διαμορφωθούν κατάλληλοι χώροι εξέτασης για την τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων με αξιοποίηση όλων των χώρων και υποδομών στην ιδιοκτησία των Ιδρυμάτων (συνεδριακοί χώροι, κτίρια που έχουν στην ιδιοκτησία τους εξοπλίζοντάς τα). Παρουσία γιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων στα Ιδρύματα και τις εστίες.
  • Ειδικά μέτρα και εναλλακτικός τρόπος εξέτασης για να προστατευτούν φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αντίστοιχα μέτρα για διδάσκοντες και επιτηρητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Να παρθούν διοικητικά και άλλα μέτρα για να ολοκληρωθούν ορκωμοσίες και άλλες διαδικασίες χωρίς να ταλαιπωρηθούν άλλο οι φοιτητές.
  • Για τους «επί πτυχίω» φοιτητές να ολοκληρωθεί η διπλή εξεταστική μέχρι τέλος Ιούλη.
  • Για τα θεωρητικά μαθήματα που έχουν διδαχθεί στο εαρινό εξάμηνο να προβλεφθούν διπλές εξεταστικές ώστε οι φοιτητές να έχουν τη δυνατότητα πολλαπλών ευκαιριών εξέτασης σε κάθε μάθημα.
  • Για τα εργαστήρια που δεν διδάχθηκαν ή δεν ολοκληρώθηκαν λόγω πανδημίας να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι κάλυψης της ύλης, χωρίς παράταση του χρόνου σπουδών, που θα ανατρέψει τον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό ή θα επιβαρύνει οικονομικά.
  • Για τις κλινικές των φοιτητών Ιατρικών και των Νοσηλευτικών Σχολών να εξασφαλιστεί ότι θα πολλαπλασιαστούν τα νοσοκομεία όπου πραγματοποιούνται με διασφάλιση διδακτικού προσωπικού σε αυτά, μικρότερες ομάδες φοιτητών, ενισχυμένα μέτρα προστασίας φοιτητών και διδασκόντων από τον ιό.
  • Για τα εργαστήρια των Σχολών Καλών Τεχνών να εξαντληθεί η δυνατότητα περαίωσης των καλλιτεχνικών εργασιών των φοιτητών από τα σπίτια τους και στα εργαστήρια των Σχολών, ατομικά και με προτεραιότητα τους τελειόφοιτους. Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα υλικά, εργαλεία, εξοπλισμός που απαιτούνται ανάλογα με την ειδίκευση του φοιτητή, δωρεάν, με την ευθύνη της Σχολής.
  • Τώρα να αποκτήσουν όλοι οι φοιτητές πρόσβαση σε πανεπιστημιακές και ψηφιοποιημένες βιβλιοθήκες, ηλεκτρονικά περιοδικά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, από τους χώρους διαμονής τους.
  • Να καταργηθούν οι «αλυσίδες», να απελευθερωθεί ο αριθμός των μαθημάτων που μπορεί να δηλώσει κάθε φοιτητής.
  • Να γίνουν έγκαιρα όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το έκτακτο διδακτικό προσωπικό που θα κληθεί να καλύψει τις ανάγκες των εξετάσεων, ερευνητές, πανεπιστημιακοί υπότροφοι και υποψήφιοι διδάκτορες, να αμείβονται κανονικά για το διάστημα που απασχολούνται με τη διεξαγωγή των εξετάσεων.
  • Να ανοίξουν οι φοιτητικές λέσχες με τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας, καθημερινές απολυμάνσεις. Να σιτίζονται δωρεάν όλοι οι φοιτητές.
  • Οι φοιτητές να επιστρέψουν στον τόπο σπουδών τους με κάλυψη όλων των εξόδων μετακίνησής τους.
  • Να ολοκληρωθούν οι πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με την ευθύνη των Ιδρυμάτων. Οπου δεν ολοκληρωθούν να αντικατασταθούν με μαθήματα για την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών που είναι τελειόφοιτοι. Να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ όλοι ανεξαιρέτως οι πρακτικά ασκούμενοι και όσοι θα ξεκινούσαν άσκηση.
  • Να διαγραφούν τα δίδακτρα μεταπτυχιακών και άλλων προγραμμάτων.
  • Να δοθεί στεγαστικό μηνιαίο επίδομα 800 ευρώ στους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από τον τόπο κατοικίας τους για όλους τους μήνες που τα Ιδρύματα βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας.
  • Αμεση απόσυρση του νέου νομοσχεδίου για την Παιδεία.

«Τώρα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, οι Επιτροπές ετών, οι Σύλλογοι Οικοτρόφων, τα Διοικητικά Συμβούλια, οι φοιτητές σε κάθε Τμήμα και Σχολή να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, συζητώντας, διεκδικώντας τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστούν η υγεία και τα δικαιώματα των φοιτητών! Την "επόμενη μέρα" δυναμώνουμε τη διεκδίκηση για να μην πληρώσουμε ξανά!», καταλήγει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ