Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΕ - ΟΤΑ
Την ερχόμενη βδομάδα οι αποφάσεις

Την ερχόμενη βδομάδα θα προσδιορίσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) την πορεία των απεργιακών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, που έγινε το Σάββατο, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις, δίνοντας περιθώριο στην κυβέρνηση να απαντήσει μέσα σε μια βδομάδα στα αιτήματα. Δηλαδή, να δώσει αυξήσεις 10.000-18.000 δραχμές στα επιδόματα, αντί για 9.000-15.000 που υποσχέθηκε την προηγούμενη βδομάδα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Ζητούν επίσης οι αυξήσεις να δοθούν από 1 του Γενάρη 2002. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας δεν κάνει λόγο για αυξήσεις στο 2001, διαμορφώνοντας έτσι ένα πλαίσιο κομμένο και ραμμένο στις επιλογές της κυβέρνησης, το οποίο μάλιστα από την αρχή είχε επισημανθεί ότι θα οδηγήσει τις κινητοποιήσεις σε αδιέξοδο.

Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) επανέλαβαν την ανάγκη να διευρυνθεί το διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας και πρότειναν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Συγκεκριμένα, αντιπρότειναν να υπάρξει ένα 20ήμερο σωστής προετοιμασίας ώστε μέσα από αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων των σωματείων των εργαζομένων στους δήμους και τη συγκρότηση απεργιακών επιτροπών να διεκδικηθούν από καλύτερες θέσεις λύσεις στα προβλήματα. Τα οποία προβλήματα, όπως υπογράμμισε η ΔΑΣ, έχουν να κάνουν με την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με αυτή την έννοια το διεκδικητικό πλαίσιο της ΔΑΣ, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει: Προσδιορισμός κατώτατου μισθού στις 300.000 δραχμές. Τακτοποίηση των εκτάκτων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών υπηρεσιών. Υπογραφή συλλογικών και όχι ατομικών συμβάσεων. Κατάργηση στην πράξη των αντιασφαλιστικών κυβερνητικών σχεδίων.

Οι συνδικαλιστές του ΣΥΝ πρότειναν μεν συνέχιση των κινητοποιήσεων, αρνούμενοι ωστόσο να εντάξουν στο διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας το Ασφαλιστικό.

  • Κινητοποιήσεις εξήγγειλε για την 1η και 2η του Οκτώβρη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους ΟΤΑ που εκπροσωπεί τους συμβασιούχους - η πλειοψηφία των μελών της εργάζονται στο Δήμο Αθηναίων.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ