Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Σε «επενδυτές» παραδίδεται και ο Φαληρικός Ορμος

Εμπορικές και τουριστικές χρήσεις, κτίρια, μια τεράστια μαρίνα και γήπεδα προβλέπει η μελέτη της Ειδικής Υπηρεσίας Ολυμπιακών Αγώνων του ΥΠΕΧΩΔΕ

Σε ολόκληρη την περιοχή από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως το Φλοίσβο θα αναπτυχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες

«Αθήνα 2004»

Σε ολόκληρη την περιοχή από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως το Φλοίσβο θα αναπτυχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Χώροι που θα αξιοποιηθούν για εμπορικές και τουριστικές χρήσεις, κτιριακές εγκαταστάσεις πολλών στρεμμάτων, μια τεράστια μαρίνα για σκάφη αναψυχής και γήπεδα χωρητικότητας τουλάχιστον 4.000 θέσεων. Κάπως έτσι θα είναι το τοπίο στο Φαληρικό Ορμο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Μια τέτοιου είδους «τσιμεντένια» ανάπλαση φαντάζεται και βάζει πλώρη να υλοποιήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ στην περιοχή, αποκλείοντας ουσιαστικά τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου από την παραλία του Σαρωνικού στο συγκεκριμένο σημείο.

Αυτό προκύπτει από μελέτη που εκπόνησε η αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων του ΥΠΕΧΩΔΕ και στην οποία προβλέπονται όλες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στην περιοχή από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως το Φλοίσβο, συνολικής έκτασης 770 στρεμμάτων.

Το συγκεκριμένο σχέδιο ανάπλασης πρόκειται να υλοποιηθεί με ταχύτατους ρυθμούς και «σφιχτά χρονοδιαγράμματα» - όπως προβλέπει σχετική μελέτη του Οργανισμού Αθήνας - κάτι που συνεπάγεται αδιαφανείς διαδικασίες, με πρόσχημα τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων. Το συνολικό κόστος της ανάπλασης θα ξεπεράσει τα 50 δισ. δρχ., ενώ ο χώρος του Φαληρικού Ιπποδρόμου, που υποτίθεται ότι εξαιρέθηκε από τα ολυμπιακά έργα θα χρησιμοποιηθεί τελικά για τις ανάγκες των μεταφορών (σ.σ. ίσως αμαξοστάσιο τραμ) και στάθμευσης. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτη του 2002 και ίσως παραδοθεί το Γενάρη του 2004.

Κι αν αναλογιστεί κανείς ότι στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού θα είναι ο δεύτερος πόλος, στον οποίο θα αναπτυχθούν εκτεταμένες εμπορικές χρήσεις, τότε είναι προφανές ότι ολόκληρη η παραλιακή ζώνη μετατρέπεται σε μια απέραντη επιχειρηματική ζώνη.

Οι πέντε ζώνες του Φαλήρου

Σύμφωνα με τη μελέτη, το Φαληρικό Μέτωπο χωρίζεται σε ζώνες χωροθετήσεων: Α1: Ζώνη Οικολογικού Πάρκου και Ηπιων Αθλητικών Εγκαταστάσεων. Α2: Ζώνη Αθλητικών Εγκαταστάσεων Beach Volley και Αναψυχής. Β1: Ζώνη Ναυταθλητικού Κέντρου. Β2: Κεντρική περιοχή Αναψυχής και Εσπλανάδα. Γ: Ζώνη Δέλτα Φαλήρου. Αναλυτικά, για κάθε ζώνη προβλέπεται:

Ζώνη Α1: Δεν προβλέπεται η οριστική διαμόρφωση του χώρου για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά τους αγώνες δυτικά της εκβολής του Ιλισού, στην περιοχή του Οικολογικού Πάρκου προβλέπονται οι παρακάτω κτιριακές εγκαταστάσεις:

  • Ενα σύγχρονο αθλητικό κέντρο που θα περιλαμβάνει γήπεδο ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης με τις απαιτούμενες κτιριακές εγκαταστάσεις υποστήριξης.
  • Ανοιχτό Κολυμβητικό Κέντρο που θα φιλοξενεί και άλλες σχετικές δραστηριότητας (σ.σ. ίσως και νεροτσουλήθρες;)

Ζώνη Α2: Ανατολικά της εκβολής του Ιλισού προβλέπεται η κατασκευή δύο γηπέδων μπιτς βόλεϊ με τις συνοδευτικές εγκαταστάσεις. Συγκεκριμένα πρόκειται για:

1. Το μόνιμο - κυρίως γήπεδο 10.000 θεατών. Πρόκειται για το κεντρικό γήπεδο, όπου θα φιλοξενηθούν οι αγώνες μπιτς βόλεϊ. Μετά τους αγώνες θα μειωθεί η χωρητικότητά του σε 4.000 θεατές, θα λειτουργήσει ως υπαίθριο θέατρο. Οι πρόσθετες προσωρινές κατασκευές, θα είναι μεταλλικές.

2. Ενα προσωρινό γήπεδο 4.000 θεατών που θα λειτουργήσει μόνο κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

3. Ενα γραμμικό κτίριο. Στεγάζει όλες τις βοηθητικές λειτουργίες για το αγώνισμα του μπιτς βόλεϊ. Μεταολυμπιακά θα αποτελέσει κέντρο άθλησης και αναψυχής με τις απαραίτητες κτιριακές εγκαταστάσεις. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητικές δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα προβλέπεται να κατασκευαστούν:

  • Υπαίθριο θέατρο 4.000 θεατών, με τη δυνατότητα και λειτουργίας ως γήπεδου μπιτς βόλεϊ
  • Γήπεδο ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ με βοηθητικούς χώρους.
  • Σύγχρονο κέντρο άθλησης

Ζώνη Β1: Στη θέση περίπου όπου σήμερα βρίσκεται η μαρίνα, προβλέπεται η κατασκευή νέας σύγχρονης ναυταθλητικής λιμενικής εγκατάστασης με 230 θέσεις για σκάφη των ομίλων και των ναυτοπροσκόπων. Επιπλέον θα δημιουργηθούν θέσεις για 160 λέμβους και φουσκωτά.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις της μαρίνας περιλαμβάνουν χώρο 600 τ.μ. για το κεντρικό μηχανοστάσιο, 600 τ.μ. για τους ναυτοπροσκόπους, 2.200 τ.μ. για τους διάφορους ναυταθλητικούς ομίλους, 800 τ.μ. για κεντρικό αναψυκτήριο - εντευκτήριο, χώρο αποδυτηρίων και δύο υπόστεγα αποθήκευσης σκαφών «Τριγώνου».

Προβλέπονται ακόμα 100 θέσεις στάθμευσης στο δυτικό άκρο της μαρίνας και 200 θέσεις στις προβλήτες και στο βοηθητικό δρόμο.

Ζώνη Β2: Θα δημιουργηθεί η ζώνη της Εσπλανάδας, δηλαδή μιας «Πλατείας» Οδού» με περιοχές στάσης και φύτευσης, που θα αποτελεί τη σύνδεση της πόλης με την περιοχή του Φαληρικού Ορμου.

Ζώνη Γ: Πρόκειται για την ανατολικότερη Ζώνη παρεμβάσεων στο Φαληρικό Ορμο και χωρίζεται σε τρεις τομείς:

  • Τομέας ιδιοκτησίας Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής,
  • Τομέας βίλας Συγγρού (εγκαταστάσεις Αεροπορίας),
  • Τομέας αθλητικών εγκαταστάσεων.

Κατά τη διάρκεια των αγώνων θα κατασκευαστούν δύο νέα κλειστά γήπεδα:

  • Ενα μόνιμο 8.000 θέσεων σε άμεση γειτνίαση και λειτουργική σχέση με την απόληξη της Εσπλανάδας, που θα στεγάσει τα αγωνίσματα χάντμπολ και τάε κβο ντο
  • Ενα προσωρινό 10.000 θέσεων, χωροθετημένο ανατολικά στο χώρο που τώρα καταλαμβάνουν οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Π. Φαλήρου και που θα φιλοξενήσει το αγώνισμα της πυγμαχίας.
  • Υπαίθριες εγκαταστάσεις, καθώς και λυόμενες κατασκευές προβλέπονται στο διαθέσιμο περιβάλλοντα χώρο, οι οποίες και θα απομακρυνθούν μετά το τέλος των αγώνων.

Μετά τους αγώνες προβλέπεται μόνο η απομάκρυνση του γηπέδου της πυγμαχίας.

Το κόστος

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το κόστος του έργου θα φτάσει τα 50 δισ. δρχ.

  • Τα λιμενικά και υδραυλικά έργα του Ιλισού και της ναυταθλητικής μαρίνας: 15 δισ. δρχ.
  • Τα έργα οδοποιίας, πρωτεύον και δευτερεύον δίκτυο, τροποποιήσεις κόμβου Λεωφ. Συγγρού: 12 δισ. δρχ.
  • Η διαμόρφωση της αστικής πλατείας και κτιριακά έργα στην περιοχή της ναυταθλητικής μαρίνας και του υπαίθριου αμφιθεάτρου: 14 δισ. δρχ.
  • Εργα χωματουργικά, διαμορφώσεις υπαίθριων χώρων, φυτεύσεις, γραμμικοί χώροι στάθμευσης και εξυπηρέτησης επισκεπτών νότια της ταπεινωμένης νέας λεωφόρου: 8 δισ. δρχ.
  • Μελέτες: 1 δισ. δρχ.

Κ.Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ