Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ιδεολογική τρομοκρατία

«Οταν δεν καταδικάζεις απερίφραστα το χαμό χιλιάδων αθώων Αμερικανών ή υπεκφεύγεις με φραστικούς ελιγμούς, κάθε αυριανή καταδίκη της επαπειλούμενης εκατόμβης αθώων Αφγανών, μόνο υποκρισία θα θεωρείται».

Καιρός ήταν να σκάσει μύτη και η εγχώρια ιδεολογική τρομοκρατία. Φορέας της, η «Αυγή» που με το παραπάνω απόσπασμα κλείνει το κύριο άρθρο της Κυριακής, ακολουθώντας μια στάση ξετσίπωτου εκβιασμού εναντίον όλων όσοι δεν περιδιαβαίνουν τα κανάλια για να χύσουν ωκεανούς δακρύων - μάλλον κροκοδείλια - αλλά σκέφτονται την «επόμενη μέρα». Συνοψίζοντας, προφανώς τις θέσεις των στελεχών του ΣΥΝ για το θέμα, η εφημερίδα ουσιαστικά προχωρά, σε μια προσπάθεια στιγματισμού της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Ολων, που κοντά στα αισθήματα συμπάθειας για τα θύματα και το δράμα των οικογενειών τους, διέκριναν, με αξιοζήλευτη ωριμότητα, την πραγματική δαμόκλεια σπάθη που επικρέμαται επί της κεφαλής των λαών.

Το μέτωπο της «Αυγής» και του ΣΥΝ είναι πασιφανές: Δεκαπέντε, σχεδόν, μέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ, και ενώ η πολεμική κρεατομηχανή των ιμπεριαλιστών αρχίζει να φουλάρει, αρνούνται να αναγνωρίσουν ως πρόβλημα την «επερχόμενη εκατόμβη». Αντί να πουν έστω και μία κουβέντα για το μακέλεμα που ετοιμάζει το Πεντάγωνο, ανέλαβαν - όπως κάνουν κάποιοι εντεταλμένοι σε άλλου είδους υπηρεσίες - να απονείμουν πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης και να προδιαγράψουν τα όρια μέσα στα οποία επιτρέπεται η αντίδραση μπρος στην επερχόμενη λαίλαπα. Κι όπως πάνω - κάτω ο Μπους λέει, ότι όποιος δεν είναι με τα αιμοβόρα σχέδιά του είναι εχθρός της στρατιωτικής του τρομοκρατίας, έτσι περίπου και η συγκεκριμένη εφημερίδα υποστηρίζει ότι όποιος δεν κάνει σήμερα τεμενάδες και δε δηλώσει την υποστήριξή του στην αμερικανική κυβέρνηση, δε θα έχει αργότερα το δικαίωμα, να καταγγείλει τη δολοφονική δράση των ΗΠΑ.

Το κατάντημα του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου δεν είναι αναπάντεχο. Οταν υιοθετείς την άποψη ότι οι ΗΠΑ νομιμοποιούνται να δώσουν απαντητικό χτύπημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς, είναι λογικό να εκτοξεύεις απαγορεύσεις και να αφαιρείς εκ των προτέρων το λόγο από όσους φαντάζεσαι ή πράγματι δεν καταδικάζουν την επίθεση. Εκείνο μόνο, που αναπόφευκτα εγείρει κάποια ερωτηματικά για τη στάση τους, είναι ο υπέρμετρος εθελοντισμός που επιδεικνύουν στη γενικευόμενη επιχείρηση που φαίνεται πως τώρα ξεκινά από τις πλέον αντιδραστικές δυνάμεις, να χωρίσουν την ήρα από το στάρι. Ιδωμεν...


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ