Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Η «Χαμάς» παρέδωσε τον έλεγχο μεθοριακών περασμάτων της Γάζας

ΡΑΜΑΛΑ.--

Μέλη της «Χαμάς» διέλυσαν χτες τα λυόμενα φυλάκια ελέγχου, που είχαν στήσει την τελευταία 10ετία και στα τρία μεθοριακά περάσματα της Λωρίδας της Γάζας: Σε εκείνο της Ράφα (στα σύνορα με την Αίγυπτο) καθώς και σε Κερέμ Σαλόμ και Ερέζ (στα σύνορα με το Ισραήλ) παραδίδοντάς τα στην Παλαιστινιακή Αρχή, στο πλαίσιο ενδοπαλαιστινιακής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 12 Οκτώβρη στο Κάιρο με μεσολάβηση της κυβέρνησης του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι.

«Δεν υπάρχει κίτρινο ή πράσινο. Ολος ο Παλαιστινιακός λαός (είναι ενωμένος) κάτω από την παλαιστινιακή σημαία», δήλωσε στη διάρκεια τελετής που έγινε στο φυλάκιο της Ράφα ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικισμού, Μουφντ αλ-Χασάινεχ, αναφερόμενος στα χρώματα των δύο αντίπαλων παλαιστινιακών παρατάξεων (το κίτρινο της «Φατάχ» και το πράσινο της ισλαμικής «Χαμάς»).

Σε ανακοίνωσή του, ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, Νικολάι Μλαντένοφ, δήλωσε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εκφράζοντας την ελπίδα πως θα διευκολύνει «την άρση των αποκλεισμών, απαντώντας ταυτόχρονα στις νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια του Ισραήλ, και θα επιτρέψει να αποδεσμευτεί η αυξημένη διεθνής υποστήριξη για την ανοικοδόμηση, την ανάπτυξη, τη σταθερότητα και την ευημερία της Γάζας».

Η υπογραφή της ενδοπαλαιστινιακής συμφωνίας στις 12 Οκτώβρη στο Κάιρο ήρθε σε μια περίοδο κατά την οποία είχε επιδεινωθεί δραματικά η κατάσταση για τα 2 εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, καθώς είχαν στη διάθεσή τους ελάχιστες ώρες ηλεκτρικού ρεύματος κάθε μέρα και σοβαρές ελλείψεις σε πόσιμο νερό και είδη πρώτης ανάγκης.

Οι κυριότερες παλαιστινιακές παρατάξεις αναμένεται να συναντηθούν στο Κάιρο στις 21 Νοέμβρη προκειμένου να συζητήσουν το σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας.

Το Ισραήλ προειδοποίησε ωστόσο πως θα απορρίψει κάθε κυβέρνηση ενότητας που θα περιλαμβάνει τη «Χαμάς», όσο η τελευταία δεν αφοπλίζεται και δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ