Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επαινοι

Μέσω του Αντ. Κοτσακά επέλεξε η κυβέρνηση να επαινέσει τα στελέχη της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων που συμμετέχουν στα περιφερειακά «αναπτυξιακά συνέδρια». Οπως είπε σε συνέντευξή του ο υπεύθυνος για τον πολιτικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, «οι αιρετοί της ΝΔ συμμετέχουν όλοι και με ενεργό ρόλο» στα περιφερειακά «αναπτυξιακά συνέδρια». «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ελάχιστους περιφερειάρχες, οι περισσότεροι είναι στη ΝΔ, αλλά προς τιμήν τους συμμετέχουν», πρόσθεσε. Τα παραπάνω λέγονταν ταυτόχρονα με την επίσημη ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που για να τροφοδοτήσει τον ψευτοκαβγά με τη ΝΔ, σημείωνε για τις «αναπτυξιακές» φιέστες ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «απουσιάζει παντελώς από το πεδίο των προτάσεων»... Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι δυνάμεις της ΝΔ σε Τοπική Διοίκηση, επιμελητήρια κ.λπ. είναι μόνιμοι θαμώνες στα «αναπτυξιακά συνέδρια» της κυβέρνησης, αφού μοιράζονται τις ίδιες «αγωνίες» μαζί της σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Στην πράξη, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι η απόσταση που χωρίζει τάχα τα «παραγωγικά μοντέλα» του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ μόνο άβυσσος δεν είναι, όπως προσπαθούν να την παρουσιάσουν τα στελέχη των δυο κομμάτων... Το εξής ένα «μοντέλο» υπερασπίζονται και οι δυο τους: Ανάπτυξη για το κεφάλαιο, φτώχεια και εκμετάλλευση για το λαό.

Ντεκόρ

Από την απόφαση για τον Ακη Τσοχατζόπουλο και τα εξοπλιστικά, μέχρι τις καταθέσεις για τη «Siemens», και από τις Εξεταστικές για την Υγεία και το «Ερρίκος Ντυνάν» έως τα δημοσιεύματα για τον γραμματέα της ΝΔ, τις δολοφονίες δικηγόρων και τις συλλήψεις βομβιστών, το... αστυνομικοπολιτικό δελτίο «ξεχείλισε» τις τελευταίες μέρες από παλιές και νέες υποθέσεις. Πέρα από τη μπόχα του σάπιου συστήματος, που ζέχνει από παντού, καθώς στον πυρήνα του έχει τον ανταγωνισμό με κάθε μέσο και τη διαπλοκή των επιχειρήσεων με το κράτος και το αστικό πολιτικό σύστημα, η σκανδαλολογία, η διαφθορά και η εγκληματικότητα γίνονται με μεγάλη ευκολία «ντεκόρ» στις αποπροσανατολιστικές κοκορομαχίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ. Οπως για παράδειγμα αυτή που ετοιμάζουν αύριο Τσίπρας και Μητσοτάκης στη Βουλή, την ώρα που συμφωνούν ότι πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις η αντιλαϊκή τρίτη «αξιολόγηση», για να μην χαθεί το timing της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Εκτός όμως απ' αυτό, υπαρκτές υποθέσεις και σκάνδαλα αξιοποιούνται από την κυβέρνηση για να στηρίξει το αφήγημα ότι τάχα οικοδομεί ένα «νέο μοντέλο ανάπτυξης», απαλλαγμένο από «παθογένειες» και «κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες». Αντίστοιχα, η ΝΔ αναδεικνύει «αντιπολιτευτικά» τα ζητήματα της ασφάλειας από τη σκοπιά της «σταθερότητας», που είναι προϋπόθεση για επενδύσεις. Ετσι, ακόμα κι εκεί που φαίνεται πως διαφωνούν, στην πραγματικότητα ο ένας νίβει το χέρι του άλλου και οι δυο το βάρβαρο πρόσωπο του συστήματος που υπηρετούν.

Εκβιασμοί

Στα κεραμίδια ανέβηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για την «υπεράσπιση» τάχα του επικουρικού ταμείου των εργαζομένων στα ΜΜΕ (ΕΔΟΕΑΠ). Καλεί τους εργαζόμενους και τις ενώσεις τους σε μέτωπο για τη στήριξη της κυβερνητικής πρότασης αναφορικά με το Ταμείο και, ταυτόχρονα, κατηγορεί ορισμένους εκδότες ότι βρίσκονται σε «δίαυλο επικοινωνίας» με τη ΝΔ, όταν οι ίδιοι οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΣΗΕΑ συνεργάζονται με εκείνους της ΝΔ στο προεδρείο... Προσπαθεί ύπουλα να σπείρει σύγχυση, διαχωρίζοντας τους επιχειρηματίες των ΜΜΕ σε «κακούς», που απορρίπτουν το σχέδιο, και σε «καλούς», που το αποδέχονται και επιζητούν την εξυγίανση, όταν σε όλα τα Μέσα γίνεται το «μάλε βράσε» από απληρωσιές, χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων, μειώσεις μισθών και βέβαια τη μη απόδοση των εργοδοτικών εισφορών στον ΕΔΟΕΑΠ. Η κυβέρνηση εμφανίζεται ως «διασώστης» του ΕΔΟΕΑΠ, τη στιγμή που υλοποιεί όλη την αντιασφαλιστική στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, ενώ με πρότασή της θεσμοθετούνται ετήσιος «κόφτης» παροχών και «πολλαπλασιαστής» εισφορών των εργαζομένων και των συνταξιούχων του ΕΔΟΕΑΠ. Σαν να μη φτάνει αυτό, ξεκίνησαν και ψίθυροι από γνωστούς ΣΥΡΙΖΑίους του κλάδου των ΜΜΕ ότι όποιος δεν συμφωνεί με το σχέδιο της κυβέρνησης, τάσσεται με την εργοδοσία και το «λουκέτο» στον ΕΔΟΕΑΠ. Στην πραγματικότητα, ο ωμός αυτός εκβιασμός απευθύνεται στους εργαζόμενους για να αποδεχτούν ως μονόδρομο την καρμανιόλα των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, να αποκηρύξουν τη διεκδίκηση Κοινωνικής Ασφάλισης, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, σύμφωνα με τις ανάγκες τους, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας. Γι' αυτό χρειάζεται να τον αποκρούσουν.

Στα μέτρα τους

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ξεκάθαρα την πρόθεσή της να αναπροσαρμόσει όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, ώστε να υπηρετείται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ο στόχος της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ενα από τα μέτρα που παίρνει προς αυτή την κατεύθυνση είναι να δημιουργήσει «ταχύρρυθμα» τμήματα κατάρτισης τύπου ΙΕΚ μέσα στα Ανώτατα Ιδρύματα, όπως αυτό που προγραμματίζεται να ξεκινήσει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Οπως προκύπτει μάλιστα, τα προγράμματα αυτά, διετούς διάρκειας, θα λειτουργούν... με χορηγούς. Διαβάζουμε για παράδειγμα στον Τύπο ότι έχουν δείξει ενδιαφέρον να τα στηρίξουν διάφοροι φορείς, «όπως η Ενωση Εφοπλιστών, η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά κ.ά. Ολοι αυτοί οι φορείς ενδιαφέρονται για ειδικότητες αναγκαίες για τον κλάδο τους και θα τις στηρίξουν οικονομικά». Με άλλα λόγια, εφοπλιστές και βιομήχανοι θα παραγγέλνουν το εργατικό δυναμικό που χρειάζονται, εκπαιδευμένο όπως προστάζουν τα συμφέροντά τους, και με το απαραίτητο «μπαξίσι» θα φτιάχνουν προγράμματα κατάρτισης στα μέτρα τους...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1789 Η Γαλλική αστική Επανάσταση εθνικοποιεί την περιουσία της Εκκλησίας.

1823 Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ιάκωβος Μονρόε, αναγνωρίζει το δικαίωμα στην ανεξαρτησία των επαναστατημένων Ελλήνων.

1841 Εξέγερση πραγματοποιείται στην Καμπούλ του Αφγανιστάν εναντίον των Βρετανών αποικιοκρατών, που το επόμενο έτος θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

1847 Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος Ζορζ Σορέλ.

1889 Οι περιοχές της Βόρειας και Νότιας Ντακότα ενσωματώνονται στις ΗΠΑ ως 39η και 40ή Πολιτεία τους αντίστοιχα.

1906 Γεννιέται ο Ιταλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Λουκίνο Βισκόντι.

1911 Γεννιέται ο μεγάλος ποιητής Οδυσσέας Ελύτης (πραγματικό όνομα Οδυσσέας Αλεπουδέλης), που το 1979 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1917 Σε επιστολή του προς τον ηγέτη της Εβραϊκής κοινότητας στη Βρετανία, Βαρόνο Ροθτσάιλντ, ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Αρθουρ Τζέιμς Μπαλφούρ διατυπώνει την υποστήριξη της κυβέρνησής του στην υπόθεση της δημιουργίας Εβραϊκού κράτους στην Παλαιστίνη («Διακήρυξη Μπαλφούρ»).

1922 Το 2ο έκτακτο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (Κομμουνιστικού) αποδέχεται τους 21 όρους εισδοχής στην Κομμουνιστική Διεθνή.

1931 Δημοσιεύεται στον «Νέο Ριζοσπάστη» η Εκκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς προς όλα τα μέλη του ΚΚΕ, στην οποία γινόταν ανάλυση της κατάστασης στην Ελλάδα και της ιδιαίτερης κατάστασης που είχε δημιουργηθεί στο εργατικό κίνημα. Η ΕΕ της ΚΔ καταδίκασε τη φραξιονιστική πάλη στο ΚΚΕ και κάλεσε τα μέλη του να παλέψουν αποφασιστικά κατά του φραξιονισμού και να ενωθούν γύρω από τη νέα καθοδήγηση του Κόμματος.

1946 Με απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης κλείνει η εφημερίδα «Λαϊκή Φωνή», ενώ ο συντάκτης της Καραγιόζης καταδικάζεται σε ισόβια δεσμά. Εκδίδεται ο «Συμφιλιωτής», επίσημο όργανο του Γραφείου Περιοχής του ΚΚΕ Μεκαδονίας - Θράκης.

1950 Πεθαίνει ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ Σο (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1925).

1958 Η Ασφάλεια διεξάγει επιδρομή στα γραφεία των Συνεργαζόμενων Εργατοϋπαλληλικών Οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη και συλλαμβάνει 44 συνδικαλιστές.

1960 Πεθαίνει ο συνθέτης, πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας Δημήτρης Μητρόπουλος.

1964 Ο βασιλιάς Σαούντ της Σαουδικής Αραβίας ανατρέπεται από τον αδελφό του, πρίγκιπα Φεϊζάλ.

1973 Μπροστά στο ογκούμενο κύμα των φοιτητικών κινητοποιήσεων, η χούντα υπόσχεται «ελεύθερες εκλογές» στα πανεπιστήμια μετά τις βουλευτικές εκλογές, καθώς και ότι θα κάνει δεκτά και τα επιμέρους αιτήματά τους. Οι φοιτητές ωστόσο δεν ξεγελιούνται και απαιτούν την άμεση διενέργεια ελεύθερων εκλογών.

1975 Πεθαίνει ο Ιταλός σκηνοθέτης Πιερ Πάολο Παζολίνι.

1978 Επιστρέφουν στη Γη, μετά από 139 μέρες και 14 ώρες στο Διάστημα, οι δύο Σοβιετικοί κοσμοναύτες του διαστημικού σταθμού «Σαλιούτ 6».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org