Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Σήμερα και αύριο η «απολογία» Καταλανών αυτονομιστών

Η ενδοαστική αντιπαράθεση ανάμεσα στην ισπανική κυβέρνηση και την καταργηθείσα καταλανική περιλαμβάνει σήμερα και αύριο την κλήτευση από τη Γενική Εισαγγελία, με τις κατηγορίες «της στάσης, εξέγερσης και υπεξαίρεσης», του αποπεμφθέντος Προέδρου Κάρλες Πουιτζντεμόντ, που βρίσκεται στο Βέλγιο, και του 13μελούς «Υπουργικού Συμβουλίου» της τοπικής κυβέρνησης. Ο μεν πρώτος και ηγέτης του νεοφιλελεύθερου Δημοκρατικού Ευρωπαϊκού Κόμματος Καταλονίας (PDECat) παραμένει στις Βρυξέλλες και επιμένει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει πολιτικό άσυλο, αλλά και ζητάει εγγυήσεις για μια δίκαιη λύση. Από την άλλη, 3 υπουργοί που τον είχαν ακολουθήσει στο Βέλγιο επέστρεψαν χτες το πρωί στη Βαρκελώνη και πιθανότατα θα καταθέσουν σήμερα στη Μαδρίτη.

Η όλη διαφυγή του Πουιτζντεμόντ εκτός από «πονοκέφαλο» στη βελγική κυβέρνηση δημιουργεί και αντιγνωμίες στο αυτονομιστικό στρατόπεδο. Για παράδειγμα ο Σάντι Βίλα, πρώην υπουργός αρμόδιος για θέματα επιχειρήσεων και μέλος του PDECat, ο οποίος όμως παραιτήθηκε την παραμονή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, σε χτεσινή του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Rac1» σημείωνε δεικτικά: «Αυτή η διαδικασία της ανεξαρτησίας (...) ξεκίνησε από την πλάνη ότι θα ήταν εύκολη, ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί γρήγορα και χωρίς συνέπειες».

«Πού είναι το υπουργείο Οικονομικών που θα έπρεπε να ιδρυθεί; Πού είναι η Υπηρεσία Κοινωνικής Ασφάλισης που θα έπρεπε να θεσπιστεί; Πού είναι ο έλεγχος των λιμένων, των αεροδρομίων...;» διερωτήθηκε. «Ολοι εκείνοι που, ίσως χωρίς να θέλουν να εξαπατήσουν κανέναν αλλά από υπερβολική πίστη, από αφέλεια, έλεγαν ότι όλα ήταν έτοιμα (...) θα πρέπει τώρα να δώσουν εξηγήσεις».

Την Τρίτη το βράδυ, πάντως, το Υπουργικό Συμβούλιο της Ισπανίας προχώρησε στην κατάργηση ορισμένων οργανισμών που είχε συστήσει η καταλανική κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, προχωράνε και οι προετοιμασίες για τις πρόωρες τοπικές εκλογές στην Καταλονία στις 21 Δεκέμβρη, όπου θα συμμετάσχουν, όπως διαβεβαιώνουν καθημερινά, τα περισσότερα αυτονομιστικά κόμματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ