Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αυστηροποίηση των όρων μετανάστευσης με αφορμή την επίθεση στο Μανχάταν

Λίγο μετά την επίθεση με το φορτηγάκι στη Νέα Υόρκη
Λίγο μετά την επίθεση με το φορτηγάκι στη Νέα Υόρκη
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Νερό στο μύλο» της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ακόμη μεγαλύτερη σκλήρυνση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής, πιθανής αύξησης των αντιτρομοκρατικών μέτρων και περαιτέρω πόλωσης του αμερικανικού λαού, σε μία περίοδο που η αμερικανική πολεμική μηχανή εντείνει τις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις σε διεθνή πεδία έντονου ανταγωνισμού, ρίχνει η επίθεση που πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο της Νέας Υόρκης ο 29χρονος Ουζμπέκος Σαϊφούλο Σαΐποφ, όπως ταυτοποιήθηκε και επίσημα, αφού πρώτα διέρρευσαν τα στοιχεία του σε αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ.

Η επίθεση έγινε το βράδυ της Τρίτης, με ενοικιασμένο φορτηγάκι που οδηγούσε ο 29χρονος να πέφτει σε κατάμεστο από κόσμο ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο του Μανχάταν σκοτώνοντας οκτώ άτομα και τραυματίζοντας άλλα 11. Πέντε από τους οκτώ νεκρούς ήταν από την Αργεντινή, που είχαν έρθει στη Ν.Υόρκη για να γιορτάσουν τα 30 χρόνια από την αποφοίτησή τους από τεχνικό λύκειο.

Για τον δράστη η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε πως είχε έρθει στις ΗΠΑ νόμιμα το 2010 μέσω προγράμματος λοταρίας για τη χορήγηση πράσινης κάρτας, ενώ σχεδίαζε την επίθεση «αρκετές βδομάδες». Ανακοινώθηκε επίσης πως έκανε την επίθεση στο όνομα του «Ισλαμικού Κράτους» και πως σημαίες και ανακοινώσεις της οργάνωσης στα Αραβικά βρέθηκαν στο φορτηγάκι που χρησιμοποίησε σαν φονικό όπλο. Στη συνέχεια, τραυματίστηκε από αστυνομικούς και κρατείται στο νοσοκομείο.

Ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τάιμς της Ν.Υόρκης» ανέφερε πως ο Σαΐποφ δεν ήταν άγνωστος στις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, καθώς έπεσε στην αντίληψη των αμερικανικών αντιτρομοκρατικών αρχών το 2015, όταν άρχισε να συναντάται σε τέμενος της Φλόριντα με έναν συμπατριώτη του ακραίο ισλαμιστή.

Ηταν παντρεμένος, είχε τρία παιδιά και το τελευταίο εξάμηνο δούλευε ως οδηγός φορτηγών για λογαριασμό της διαδικτυακής πλατφόρμας υπηρεσιών μεταφοράς «Uber».

Πολιτικές αντιδράσεις...

Ο δήμαρχος της Ν. Υόρκης, Μπιλ Ντε Μπλάσιο, χαρακτήρισε το συμβάν «τρομοκρατική επίθεση ενός δειλού σε αθώους ανθρώπους».

Ο Πρόεδρος Τραμπ, από την άλλη, χαρακτήρισε τον Ουζμπέκο «κτήνος» και αξιοποίησε το γεγονός για να εξαπολύσει πολιτική επίθεση στους Δημοκρατικούς γερουσιαστές, με πρώτο τον γερουσιαστή Τσακ Σούμερ, που είχαν προωθήσει πριν πέντε χρόνια ένα πρόγραμμα λοταρίας για πράσινες κάρτες ετησίως σε 50.000 υπηκόους χωρών με σχετικά χαμηλά ποσοστά μετανάστευσης στην Αμερική. Ωρες αργότερα, ο Τραμπ απαίτησε από το Κογκρέσο να καταργήσει το πρόγραμμα της λοταρίας για πράσινες κάρτες, διαβεβαιώνοντας πως θα πάρει «όλα τα μέτρα» για να προστατεύσει «το λαό». Επίσης, διέταξε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας να ενισχύσει το ήδη πολύ αυστηρό πρόγραμμα ελέγχων των ξένων που θέλουν να μπουν στις ΗΠΑ.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, αλλά και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις ΗΠΑ. Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν διαβεβαίωσε πως είναι έτοιμο «να παράσχει όλες του τις δυνάμεις και όλα τα μέσα για να συνδράμει την έρευνα για αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ