Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες με στόχο τη συμφιλίωση

Η «Φατάχ» προχώρησε στην απελευθέρωση 42 κρατουμένων - μελών της «Χαμάς»

Από συγκέντρωση στήριξης της ενδοπαλαιστινιακής συνεννόησης χτες στη Δυτική Οχθη
Από συγκέντρωση στήριξης της ενδοπαλαιστινιακής συνεννόησης χτες στη Δυτική Οχθη
KAΪPO - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Στην απελευθέρωση 42 κρατουμένων της «Χαμάς» στη Δυτική Οχθη προχώρησε χτες η κυβέρνηση της «Φατάχ» στη Ραμάλα, σε ένδειξη καλής θέλησης μπροστά στις ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης που ξεκίνησαν χτες στο Κάιρο με αιγυπτιακή μεσολάβηση.

Η απελευθέρωση των «42» χαρακτηρίστηκε από εκπρόσωπο της «Χαμάς» σαν «θετικό αλλά ανεπαρκές βήμα εάν δεν απελευθερωθούν περισσότεροι πολιτικοί κρατούμενοι».

Στο Κάιρο, πάντως, πραγματοποιήθηκε σε σχετικά καλό κλίμα (αλλά με περιορισμένες προσδοκίες...) η συνάντηση ανάμεσα στις διαπραγματευτικές ομάδες της «Φατάχ» με επικεφαλής τον Αχμέντ Κουρέια και της «Χαμάς» με επικεφαλής τον Αμπού Μάρζουκ. Σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου συμβούλου του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, οι διαπραγματευτικές ομάδες συμφώνησαν: α) σε ένα μηχανισμό επίλυσης του ζητήματος των φυλακισμένων και β) να σταματήσουν άμεσα όλες οι ενδοπαλαιστινιακές επιθετικές εκστρατείες προπαγάνδας στα ΜΜΕ...

Πηγές προσκείμενες στα τραπέζια των συνομιλιών αναφέρουν πως οι συνομιλίες γίνονται από πέντε διαπραγματευτικές επιτροπές με την ακόλουθη ατζέντα: α) απτές κινήσεις καλής θέλησης, β) σχηματισμός προσωρινής κυβέρνησης, γ) διεξαγωγή των επόμενων παλαιστινιακών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, δ) αναδόμηση των υπηρεσιών ασφαλείας και ε) κατάληξη του ρόλου της «Χαμάς» εντός της PLO (Οργανισμός Απελευθέρωσης Παλαιστίνης).

Το ίδιο 24ωρο, στο τουριστικό αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σεΐκ, ξεκίνησε η διεθνής συνάντηση δωρητών από 80 χώρες, με στόχο την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας έπειτα από την τελευταία καταστροφική ισραηλινή εισβολή. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος δήλωσε πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 2,8 δισ. δολάρια. Συνάμα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Σαλάμ Φαγιάντ, προειδοποίησε ότι θα είναι ανώφελα όσα χρήματα και εάν δοθούν εφόσον δεν ανοίξουν τα σύνορα στη Γάζα... Εως χτες, οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει πως προτίθενται να δώσουν 900.000.000 δολάρια και η Σαουδική Αραβία τουλάχιστον ένα δισ. δολάρια.

Πάντως, χτεσινό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ» υποστήριζε ότι και η Αμερικανίδα υπουργός, Χίλαρι Κλίντον, άσκησε πιέσεις στο Ισραήλ, προκειμένου να άρει τα εμπόδια που θέτει στη διέλευση διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα χτες, Παλαιστίνιοι ένοπλοι έριξαν δύο ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να σημειωθούν θύματα. Σε αντίποινα, ισραηλινά αεροπλάνα επιτέθηκαν σε τούνελ της Γάζας, όπου πιθανολογείται πως γίνεται λαθρεμπόριο όπλων...

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή στην Τουρκία

Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποίησε χθες ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, στα πλαίσια περιοδείας του στην περιοχή και του ρόλου που αναμένεται να διαδραματίσει η Τουρκία στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για την «Ευρεία Μέση Ανατολή». Οπως επισήμανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Τζέιμς Τζέφρι, «η επίσκεψη του Τζ. Μίτσελ λαμβάνει χώρα, επειδή η Τουρκία παίζει ρόλο - κλειδί ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή. Αυτό το υποστηρίζουμε και επιθυμούμε να προσφέρουμε συντονισμό ενεργειών», ενώ υπάρχει και στενή συνεργασία των δύο χωρών «ενάντια στην τρομοκρατία του ΡΚΚ». Στα πλαίσια της επίσκεψης, ο Αμερικανός απεσταλμένος συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον υπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ