Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Κίνα και Νότια Κορέα συμφωνούν για την επαναφορά των διμερών σχέσεων στη φυσιολογική τους πορεία, σημείωσε ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι οι δυο πλευρές «αποδίδουν μεγάλη σημασία στις μεταξύ τους σχέσεις και είναι έτοιμες να προωθήσουν τη στρατηγική εταιρική σχέση συνεργασίας τους». Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση κατέγραψε ότι η Σεούλ αναγνωρίζει τις ανησυχίες του Πεκίνου για την ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος THAAD.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΤΟΧΑ.-- Οι κυβερνήσεις του Κατάρ και των ΗΠΑ συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και την «παράνομη χρηματοδότηση εξτρεμιστικών οργανώσεων», αναφέρει κοινή ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από επίσκεψη που έκανε στην Ντόχα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν. Παράλληλα, χτες στην Ουάσιγκτον ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Αρχής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA), Μπροκ Λονγκ, ανακοίνωσε στο Κογκρέσο ότι πλέον οι ΗΠΑ δαπανούν τη μέρα πάνω από 200.000.000 δολάρια για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από τους τρεις πρόσφατους ισχυρούς τυφώνες και τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Βρετανία επιταχύνει τις προετοιμασίες για την αποχώρησή της από την ΕΕ, προσλαμβάνοντας χιλιάδες εργαζόμενους προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα είναι σε λειτουργία οι συνοριακοί και τελωνειακοί σταθμοί και πως θα εφαρμοστεί η σχετική νομοθεσία την πρώτη μέρα του Brexit, δήλωσε χτες εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Κένυα Ράιλα Οντίνγκα, που μποϊκοτάρισε το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, χαρακτήρισε χτες «απάτη» το εκλογικό αποτέλεσμα που έδωσε τη νίκη στον απερχόμενο Πρόεδρο Ουχούρου Κενυάτα, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται πραγματοποιώντας «ειρηνικές μορφές διαμαρτυρίας».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Η «τουρκοκυπριακή κοινότητα» δεν θα κάνει το λάθος «να πετάξει στα σκουπίδια τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού», δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας σε πανεπιστημιακή εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν προτίθενται να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για άλλα 50 χρόνια. Η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη για την ίδρυση «μιας ομοσπονδιακής δομής δύο συνιστωσών πολιτειών κάτω από την ίδια στέγη» και συμπλήρωσε πως, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, τότε «αντί για μια στέγη θα υπάρξουν δύο ξεχωριστές στέγες δίπλα - δίπλα».

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 7 νεκρούς και 21 τραυματίες άφησε πίσω της η νέα βομβιστική επίθεση που έγινε στην Καμπούλ, μέσα στη διπλωματική ζώνη της αφγανικής πρωτεύουσας. Η επίθεση σημειώθηκε στις 4 π.μ., ενώ μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει ανάληψη ευθύνης.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Επίσημη επίσκεψη στην Ινδία έκανε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, στη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως η Ενέργεια, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας κ.τ.λ.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Σε 24η προειδοποιητική απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι των δύο μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρείων της Αργεντινής, «Αerolinias Argentinas» και της θυγατρικής της «Austral Lineas Aereas», ζητώντας αύξηση 26% για να καλυφθούν οι απώλειες από το μεγάλο πληθωρισμό και βελτίωση των συνθηκών δουλειάς. Περίπου 300 πτήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό ακυρώθηκαν από την κινητοποίηση αυτή, με τους εργαζόμενους να δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ