Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αντιπαραθέσεις για τον τρόπο των επεμβάσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι αυξανόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ σε πολλές περιοχές όπου διακυβεύονται τα συμφέροντα ισχυρών αμερικανικών μονοπωλίων, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, φαίνεται πως προκαλούν αντιθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και ηγετικά στελέχη Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο. Ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου διεκδικούν, το τελευταίο διάστημα, μεγαλύτερο λόγο και ρόλο στην εξαπόλυση νέων ή στην κλιμάκωση υφιστάμενων επεμβάσεων, π.χ. σε Ιράκ, Συρία, Αφγανιστάν, Νίγηρα, Τσαντ, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», των «Ταλιμπάν», της «Μπόκο Χαράμ» και της «Αλ Σαμπάμπ». Προωθούν την αντικατάσταση της «Εξουσιοδότησης για τη Χρήση Στρατιωτικής Ισχύος» (AUMF) που δινόταν στον εκάστοτε Πρόεδρο των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της «Αλ Κάιντα» σε Ν. Υόρκη και Ουάσιγκτον το Σεπτέμβρη του 2001.

Στην τελευταία τρίωρη συνεδρίαση αρμόδιων επιτροπών του Κογκρέσου πάνω στο θέμα κλήθηκαν να καταθέσουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, και Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, οι οποίοι ζήτησαν να μην υπάρχουν χρονικοί ή γεωγραφικοί περιορισμοί στον πιθανό νέο νόμο που θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα Εξουσιοδότηση. Το βασικό τους επιχείρημα ήταν ότι δεν θα πρέπει να προειδοποιηθεί ο «εχθρός» για το πότε και πού θα πραγματοποιήσουν οι ΗΠΑ στρατιωτική επιχείρηση εφόσον κριθεί πως θίγονται «αμερικανικά εθνικά συμφέροντα» ή διακυβεύεται η τύχη Αμερικανών. Οταν οι δύο υπουργοί ρωτήθηκαν ειδικά για τη Βόρεια Κορέα με αφορμή τις επανειλημμένες απειλές του Προέδρου Τραμπ, απέφυγαν επιμελώς να απαντήσουν ξεκάθαρα εάν η κατοχή πυρηνικού όπλου, που θα μπορούσε να πλήξει τις ΗΠΑ, μπορεί να αξιολογηθεί από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ως «επικείμενη απειλή» η οποία θα μπορούσε να δικαιολογήσει στρατιωτική επίθεση.

Επιπρόσθετη αφορμή για την προώθηση νομοσχεδίου στο Κογκρέσο έδωσε και η φονική ενέδρα που έστησαν τζιχαντιστές στις 4 Οκτώβρη στα σύνορα του Νίγηρα με το Μάλι, όπου σκοτώθηκαν επιτόπου 4 Αμερικανοί κομάντος. Το περιστατικό ανάγκασε τον Πρόεδρο Τραμπ να στείλει επιστολή στο Κογκρέσο ενημερώνοντάς το για την ανάπτυξη και δράση στρατευμάτων σε 19 χώρες, μεταξύ των οποίων 11 αφρικανικές. Αμερικανικά δίκτυα τόνιζαν χτες πως αρκετοί γερουσιαστές και των δύο κομμάτων έμειναν άναυδοι γιατί τάχα δεν γνώριζαν ή αγνοούσαν το μέγεθος αποστολών σε χώρες όπως ο Νίγηρας, το Καμερούν, η Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν.

Η εξέλιξη αντανακλά σαφώς, ανάμεσα στα άλλα, τις εντεινόμενες ενδοαστικές αντιθέσεις στο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο των ΗΠΑ, όπως διαφαίνεται και σε άλλη σειρά γεγονότων που αφορούν π.χ. τις πρόσφατες συλλήψεις και κατηγορίες κατά των τριών πρώην συνεργατών του Προέδρου Τραμπ, Πολ Μάναφορντ, Ρ. Γκέιτς και Γ. Παπαδόπουλου. Ο ειδικός ανακριτής Ρ. Μιούλερ, που απήγγειλε σε βάρος των δύο πρώτων πολύ σοβαρές κατηγορίες, έδειξε ότι μπορεί να κινηθεί μυστικά και να πολλαπλασιάσει την επιρροή των ενεργειών του σε βάθος χρόνου που ξεπερνά το αρχικό πρόσχημα της έρευνας το οποίο ήταν η «πιθανή εμπλοκή» της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ