Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Θέλουν «ενιαίο ομόσπονδο Ιράκ»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τη θέση των ΗΠΑ πως στηρίζουν μία «ισχυρή κουρδική αυτόνομη κυβέρνηση στο πλαίσιο ενός ενιαίου ομόσπονδου Ιράκ» επανέλαβε χτες η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ, με αφορμή την παραίτηση του Προέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, που τίθεται από σήμερα σε ισχύ, έπειτα και από τη χτεσινή έγκρισή της από το κουρδικό κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, Ερμπίλ.

Η Νάουερτ απέφυγε να σχολιάσει την πικρία και απογοήτευση του Μπαρζανί για τη «σιωπή» των ΗΠΑ στις επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού κατά των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά και την έλλειψη υποστήριξης μετά το κουρδικό δημοψήφισμα του Σεπτέμβρη για ανεξαρτησία, χαρακτηρίζοντας τον Μπαρζανί «ιστορική προσωπικότητα και θαρραλέο ηγέτη του λαού του, που πολέμησε στο πλευρό του Διεθνούς Συνασπισμού των ΗΠΑ» κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Τόνισε ότι ένα ενιαίο Ιράκ είναι «απαραίτητο για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και τη διαρκή ήττα» του ISIS, καλώντας την ηγεσία των Κούρδων και τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι να εργαστούν «επειγόντως για να λύσουν εκκρεμή ζητήματα του ιρακινού Συντάγματος». Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διπλωματικές προσπάθειες για την εκτόνωση της έντασης μεταξύ Βαγδάτης και Ερμπίλ, μέσω του γραφείου του Κούρδου πρωθυπουργού (και ανιψιού του παραιτηθέντος Προέδρου) Νεχιρβάν Μπαρζανί.

Παράλληλα, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξήρε επίσης τον «ιστορικό ρόλο» του επί 12 χρόνια Προέδρου των Κούρδων του Β. Ιράκ. Απηύθυνε εντούτοις έκκληση «στην περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν και στις ιρακινές ομοσπονδιακές αρχές» να απόσχουν από «οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση» και να συνεχίσουν στο «δρόμο του διαλόγου, με την υποστήριξη του ΟΗΕ, για να καταλήξουν σε διαρκή ειρήνη μέσα σ' ένα ενιαίο Ιράκ».

Νωρίτερα, Κούρδοι αξιωματούχοι διέψευσαν τις δηλώσεις Τούρκων υψηλόβαθμων αξιωματούχων πως τουρκικά και ιρακινά στρατεύματα ανέκτησαν, από την τουρκική πλευρά των συνόρων, τον έλεγχο του μεθοριακού περάσματος Ιμπραχίμ αλ Χαλίλ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ