Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
«Κοινές ανησυχίες» για Ανατολική και Νότια Κινεζική Θάλασσα

Συνάντηση με Αμπε

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των δύο ανδρών
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των δύο ανδρών
ΤΟΚΙΟ.--

ΝΑΤΟ και Ιαπωνία είναι «φυσικοί εταίροι», δήλωσε ο γγ της λυκοσυμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ από το Τόκιο, όπου χτες συνάντησε τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα.

«Η Ιαπωνία είναι ο πιο μακρόχρονος εταίρος του ΝΑΤΟ εκτός Ευρώπης. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες και κοινές προκλήσεις», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, που εξήγησε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και στην ανάπτυξη ενός νέου σχετικού προγράμματος, προσθέτοντας: «Σε έναν κόσμο σύνθετων και αναπτυσσόμενων απειλών, καμία χώρα ή οργάνωση δεν μπορεί να σταθεί μόνη της».

Ενδεικτικό των κοινών «προβληματισμών» είναι το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση Αμπε - Στόλτενμπεργκ, όπου εκφράζεται ανησυχία για «την κατάσταση στην Ανατολική και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα», περιοχές στις οποίες κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε Κίνα, Ιαπωνία και άλλες ισχυρές δυνάμεις της περιοχής και όχι μόνο, όπως χαρακτηριστικά αναδεικνύει και η ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Σε έναν σαφέστατο υπαινιγμό για τις επιλογές της Κίνας, σημειώνεται από ΝΑΤΟ και Ιαπωνία «η αντίθεση σε μονομερείς πιεστικές ενέργειες που θα μπορούσαν να αλλάξουν το στάτους (σ.σ. στην περιοχή) και να αυξήσουν τις εντάσεις», και - καθόλου τυχαία - διακηρύσσονται «ο σεβασμός στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας» και η ανάγκη διατήρησης «θαλάσσιας τάξης βασισμένης σε κανόνες».

Μεταξύ άλλων, το ανακοινωθέν ξεχωρίζει στους τομείς διμερούς συνεργασίας την κυβερνο-ασφάλεια, τη θαλάσσια ασφάλεια, την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» αλλά και - σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας - τη μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων. Ακόμα, εκφράζεται η προσδοκία ότι οι δύο πλευρές θα εργαστούν ακόμα πιο αποτελεσματικά για τη «διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού και της Ευρώπης και του Ατλαντικού Ωκεανού».

Φυσικά, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, που σύμφωνα με τον γγ του ΝΑΤΟ «αποτελούν σαφή και υπαρκτό κίνδυνο για τους εταίρους του ΝΑΤΟ στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ