Σάββατο 28 Οχτώβρη 2017 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εμπρακτη διεθνιστική αλληλεγγύη στο κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα του Πακιστάν

Σε εκδηλώσεις για την Οκτωβριανή Επανάσταση μίλησε αντιπροσωπεία του Κόμματος, που επισκέφτηκε το Καράτσι και άλλες πόλεις

Το προεδρείο της εκδήλωσης στην Hyderabad, με τη συμμετοχή των στελεχών του ΚΚΕ
Το προεδρείο της εκδήλωσης στην Hyderabad, με τη συμμετοχή των στελεχών του ΚΚΕ
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και Βασίλη Οψιμο, μέλος του Τμήματος Oικονομίας, επισκέφτηκαν το Πακιστάν, από τις 16 έως τις 20 Οκτώβρη, προσκεκλημένοι του Επιστημονικού Ιδρύματος «TAREEKH FOUNDATION TRUST» και πήραν μέρος σε εκδηλώσεις προς τιμήν της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ πήρε μέρος σε διεθνή διάσκεψη με θέμα «100 χρόνια από τη Ρωσική Επανάσταση, 1917 - 2017», που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Αλί Μπούτο στο Καράτσι, στις 17 Οκτώβρη. Εκεί, σε μια αίθουσα κατάμεστη από φοιτητές και εργαζόμενους, μεγάλο αριθμό καθηγητών πανεπιστημίου, ιστορικών, συγγραφέων, ανέπτυξε μια σειρά ζητήματα σχετικά με την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Εχουν ωριμάσει οι υλικές προϋποθέσεις για το σοσιαλισμό

Στην ομιλία του, ο Γιώργος Μαρίνος απηύθυνε θερμό χαιρετισμό στον οργανωτή της εκδήλωσης και στους συμμετέχοντες. Στάθηκε ιδιαίτερα στη διεθνή σημασία της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, στις κατακτήσεις, τα επιτεύγματα της ΕΣΣΔ και μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Αναμφισβήτητα, στην ιστορία έχει προβάλει μια νέα εποχή, η εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Αυτό απέδειξε η Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Η αστική τάξη έχει πάρει τη θέση των φεουδαρχών που ανέτρεψαν οι αστικές επαναστάσεις και σήμερα, ακόμα και στις χώρες που είναι σε υποδεέστερη θέση στο ιμπεριαλιστικό σύστημα ή ακόμα διατηρούνται κάποια "προκαπιταλιστικά υπολείμματα", δεν αλλάζει ο κανόνας της εξάπλωσης των μονοπωλίων που διεισδύουν σε όλους τους τομείς και κλάδους της οικονομίας.

Ο μονοπωλιακός καπιταλισμός διαπερνά το σύστημα σε όλη την υδρόγειο και αποτελεί την ολόπλευρη υλική προετοιμασία του σοσιαλισμού. Συνεπώς, στις μέρες μας, ο χαρακτήρας της επανάστασης δεν μπορεί να καθοριστεί με τα κριτήρια μια άλλης ιστορικής εποχής που έχει τελειώσει.

Από την πολιτική εκδήλωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Πακιστάν στην Hyderabad, όπου συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στις 18/10/17
Από την πολιτική εκδήλωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Πακιστάν στην Hyderabad, όπου συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στις 18/10/17
Η καθυστέρηση στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων σε μια χώρα σε σχέση με πιο προηγμένες καπιταλιστικές χώρες, που είναι αντικειμενική εξέλιξη λόγω της ανισόμετρης ανάπτυξης, δεν ακυρώνει το γεγονός πως στον έναν ή στον άλλο βαθμό έχουν διαμορφωθεί και ωριμάσει οι υλικές προϋποθέσεις για το κτίσιμο της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Η σοσιαλιστική κοινωνία, με την εργατική εξουσία, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και τον κεντρικό σχεδιασμό, θα επιλύσει προβλήματα καθυστερήσεων, θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, θα κατοχυρώσει και θα εξασφαλίσει τη λαϊκή κυριαρχία και θα σπάσει σχέσεις εξάρτησης από ιμπεριαλιστικά κέντρα και ενώσεις, διαμορφώνοντας νέους όρους στις διεθνείς σχέσεις, με κριτήριο το λαϊκό όφελος.

Η συζήτηση για το χαρακτήρα της επανάστασης έχει μεγάλη σημασία. Η προσέγγιση με βάση την εποχή μας είναι θέμα ζωής και προϋπόθεση για να ξεπεράσει την κρίση του το κομμουνιστικό κίνημα, για να φύγει από τις δεσμεύσεις, τα εμπόδια που βάζουν τα λεγόμενα "μεταβατικά στάδια" και να ανταποκριθεί στις σύνθετες απαιτήσεις της ταξικής πάλης.

Ο σοσιαλιστικός χαρακτήρας της επανάστασης καθορίζεται από την αντικειμενική αναγκαιότητα επίλυσης της βασικής αντίθεσης κεφαλαίου - εργασίας και κοιτάζει μπροστά στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Ο αγώνας για δημοκρατικά δικαιώματα συνδέεται άμεσα με την αναγκαιότητα της πάλης για το σοσιαλισμό

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ την Τετάρτη 18 Οκτώβρη, συνοδευόμενη από στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Πακιστάν (ΚΚΠ), επισκέφτηκε την πόλη Hyderabad, στο νότια πλευρά της χώρας. Εκεί, είχε ουσιαστική συζήτηση με μέλη του Συλλόγου Προοδευτικών Συγγραφέων και στη συνέχεια πήρε μέρος σε εκδήλωση του κόμματος προς τιμήν της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Μαζικά, εργάτες και φτωχοί αγρότες της περιοχής υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρούς διεθνιστικούς δεσμούς ανάμεσα στα δύο Κομμουνιστικά Κόμματα. Σε ένα γεμάτο θέατρο, σε κλίμα ιδιαίτερα μαχητικό, μίλησαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Πακιστάν, Ιμπνταντ Κάζι, οι καθηγητές πανεπιστημίου Μουμπάρακ Αλι, Σαΐντ Τζαφάρ Αχμεντ και ο Γιώργος Μαρίνος, ο οποίος ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:

«Χαιρόμαστε που συναντιόμαστε με τους συντρόφους μας και απευθύνουμε θερμό, αγωνιστικό χαιρετισμό στο Κομμουνιστικό Κόμμα του Πακιστάν, στους αγωνιστές που παλεύουν για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, του πακιστανικού λαού, ο οποίος βιώνει τα οξυμένα προβλήματα του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος και της αντιλαϊκής πολιτικής των διαχειριστών του.

Γνωρίζουμε τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες αγωνίζονται οι σύντροφοί μας, παρακολουθούμε τις επιθέσεις των δυνάμεων της αντίδρασης, του σκοταδισμού, που είναι προϊόν αυτού του σάπιου συστήματος και υπηρετούν τις ανάγκες του για την καταστολή του εργατικού, λαϊκού κινήματος. Λέμε στους συντρόφους μας: Σύντροφοι, εκτιμούμε πολύ τον αγώνα σας και σας διαβεβαιώνουμε πως είμαστε στο πλευρό σας και θα εκπληρώνουμε το διεθνιστικό μας καθήκον με σταθερότητα και συνέπεια.

Η βία της αστικής εξουσίας επιβεβαιώνει την ανάλυση των κομμουνιστών για τη δικτατορία των μονοπωλίων και τονίζει πως η πάλη για τα δημοκρατικά, κοινωνικά δικαιώματα συνδέεται άμεσα με την αναγκαιότητα της πάλης για το σοσιαλισμό. Το συμπέρασμα αυτό προβάλλει και μέσα από την πείρα του ΚΚΕ, που στην 100χρονη ιστορική του διαδρομή αντιμετώπισε παρανομία πολλών δεκαετιών, δικτατορίες, φυλακίσεις και εξορίες, βασανιστήρια και εκτελέσεις, δολοφονίες χιλιάδων κομμουνιστών.

Πρωτοστάτησε στην αντίσταση του λαού μας ενάντια στη φασιστική κατοχή στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, απάντησε με ένοπλο αγώνα την περίοδο 1946 - 1949 κατά της αστικής τάξης και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Το ΚΚΕ μέσα από πολλές καταιγίδες στάθηκε όρθιο, γερό, με ισχυρούς δεσμούς με την εργατική τάξη και συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στην εργατική - λαϊκή πάλη στην Ελλάδα, να δουλεύει δραστήρια για το συντονισμό της πάλης των κομμουνιστών σε όλη την Υδρόγειο.

Για να κυριαρχήσουν οι ιδέες του Μαρξισμού - Λενινισμού και να ηττηθεί ο οπορτουνισμός, να ανασυγκροτηθεί το κομμουνιστικό κίνημα σε επαναστατική βάση και να κατακτηθεί ενιαία επαναστατική στρατηγική, επάξια των αρχών που οδήγησαν στη νίκη του Οκτώβρη.

Πηγή έμπνευσης τα μηνύματα του Οκτώβρη

Το Κόμμα μας και δεκάδες άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα ιδρύθηκαν και αναπτύχθηκαν μέσα από την ισχυρή επίδραση της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Η ύπαρξη και ισχυροποίηση της Σοβιετικής Ενωσης, η ίδρυση και δράση της Κομμουνιστικής Διεθνούς και η ενίσχυση της διεθνούς πάλης του κομμουνιστικού κινήματος, βοήθησαν τους λαούς σε μια σειρά χώρες να αποτινάξουν το ζυγό της αποικιοκρατίας.

Αυτό το άλμα στην κοινωνική εξέλιξη έδωσε και δίνει δύναμη για να αντιπαλεύουν οι κομμουνιστές τις δυσκολίες και να δίνουν το αγωνιστικό τους "παρών" και στις πιο δύσκολες στιγμές της ταξικής πάλης, σε αναμέτρηση με την καπιταλιστική βαρβαρότητα, το αστικό κράτος και τους πολυπλόκαμους μηχανισμούς του. Η Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση έχει κατοχυρωθεί ιστορικά, έχει επιδείξει ανυπέρβλητη αντοχή και είναι εδώ ζωντανή, σε πείσμα των αντιπάλων της, της αστικής τάξης και των οπορτουνιστών, που είναι φορείς της αστικής ιδεολογίας και πολιτικής μέσα στο εργατικό κίνημα.

Τα φωτεινά μηνύματά της συμπυκνώνουν τα συμφέροντα των παραγωγών του πλούτου, την προοπτική της πάλης της εργατικής τάξης και των καταπιεζόμενων λαϊκών στρωμάτων σε διεθνή κλίμακα. Γι' αυτό αποτελούν πηγή έμπνευσης για έναν αιώνα και θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον πολιτικό - ιδεολογικό αγώνα μας για να απελευθερωθούν οι λαοί από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, της κοινωνικής αδικίας, για το σοσιαλιστικό - κομμουνιστικό μέλλον».

Την Πέμπτη 19 Οκτώβρη η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ πήρε μέρος σε εκδήλωση σε αίθουσα της Ενωσης Γιατρών, στο Καράτσι, κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και μετέφερε την πείρα της πάλης των κομμουνιστών στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ