Σάββατο 28 Οχτώβρη 2017 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
«Σφήνες» και παζάρια για το Κυπριακό και τις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ

Οι δηλώσεις των δύο πλευρών για το Κυπριακό ήταν ενδεικτικές της ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων, μπροστά στο παζάρι που φουντώνει σε πολλά επίπεδα. Από τη μεριά της, η ρωσική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ακόμα μια φορά ότι δεν πρόκειται να μείνει εκτός των διαπραγματεύσεων, καθώς η όποια διευθέτηση του Κυπριακού θα επηρεάσει την ευρύτερη ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.

Αυτό, άλλωστε, φάνηκε και στις συνομιλίες στο Κρανς Μοντάνα, με τη συζήτηση περί «αντικατάστασης» του σημερινού συστήματος ασφάλειας, με τη σύσταση «μηχανισμού εφαρμογής» της συμφωνίας, στον οποίο θα συμμετέχουν και παράγοντες «εκτός Κύπρου».

Ο Βλ. Πούτιν χαρακτήρισε σημαντικό «να βρεθεί η τελική λύση από τους ίδιους τους Κύπριους, χωρίς την επιβολή έτοιμων συνταγών έξωθεν και πιέσεων έξωθεν», εκφράζοντας τη «δυσαρέσκεια» της ρωσικής πλευράς για σχήματα συνομιλιών που αναβάθμιζαν σαφώς το ρόλο άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, επίσημα ή και παρασκηνιακά. Από αυτήν την πλευρά, δυναμώνει η συζήτηση περί μεγαλύτερης «εμπλοκής» του Συμβουλίου Ασφαλείας στις διαπραγματεύσεις και ειδικά των μόνιμων μελών του (στα οποία συγκαταλέγεται και η Ρωσία και η Κίνα).

Χαρακτηριστικές ήταν και οι επισημάνσεις Αναστασιάδη ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας όχι μόνο δεν είναι εμπόδιο στην προσπάθεια επίτευξης λύσης στο Κυπριακό, αλλά πιθανότατα να αποτελούν ευκαιρία για άσκηση επιρροής στην Τουρκία από μια χώρα που κατανοεί το πρόβλημα, ώστε να μεταφέρει μηνύματα προς την Αγκυρα.

«Πραγματιστές» στις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας

Την ίδια στιγμή, ο Κύπριος ηγέτης ξεχώρισε και τα «καλύτερα αποτελέσματα» που πρέπει να υπάρξουν όσον αφορά τις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ. Δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έμπρακτα εκφράζεται και με μεθοδικότητα προωθείται κατά τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες με τους Ευρωπαίους εταίρους, είναι υπέρ της επικράτησης μιας πραγματιστικής αντιμετώπισης στη σχέση μας ως Ευρώπη με τη Μόσχα. Πιστεύω αυτό θα είναι προς όφελος των επιδιώξεών μας, είτε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είτε για την αντιμετώπιση περιφερειακών ή διεθνών προβλημάτων».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας είναι στρατηγικής σημασίας και θεωρούμε ότι η συνεργασία Βρυξελλών και Μόσχας σε κρίσιμα διεθνή ζητήματα καθίσταται ολοένα και περισσότερο επιτακτική. Ως εκ τούτου, θα πρέπει όλοι να εργαστούμε για τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα ανοίξουν το δρόμο για την πλήρη αποκατάσταση και περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας».

Οι δηλώσεις αυτές περί επαναπροσέγγισης Μόσχας - Βρυξελλών δεν αφορούν μόνο τη στάση της Λευκωσίας, αλλά τον προβληματισμό τμημάτων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για τις συνέπειες από τις συνεχιζόμενες εκατέρωθεν κυρώσεις, καθώς παράλληλα περιπλέκονται οι αντιθέσεις ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ.


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ