Κυριακή 15 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συσπείρωση και αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση, ήρθε η ώρα να περάσουμε στην αντεπίθεση

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον πρόεδρο του Συνδικάτου, Σταύρο Λίτσα

Μπροστά στη Γενική Συνέλευση και τις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον πρόεδρο του Συνδικάτου, Σταύρο Λίτσα, για την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, για την αγωνιστική δράση του Συνδικάτου, αλλά και για τη σημασία που έχουν για τους οικοδόμους αυτές οι δύο συλλογικές διαδικασίες που ακολουθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

***

-- Μετά από τόσα χρόνια καπιταλιστικής κρίσης και τα επακόλουθά της στις Κατασκευές, ποια είναι η κατάσταση σήμερα στον κλάδο; Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τι έχουν να περιμένουν από τη «δίκαιη ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση;

-- Οπως σε όλους τους κλάδους, έτσι και στον κλάδο των κατασκευών η επιθετικότητα του κεφαλαίου εντείνεται συνεχώς. Στον κλάδο μας, λόγω και της τεράστιας ανεργίας, η οποία ξεκίνησε πολύ πριν από τη γενίκευση της κρίσης σε όλο το φάσμα της οικονομίας, οι κατασκευαστές και οι εργολάβοι οργιάζουν, εκμεταλλευόμενοι όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, σε συνδυασμό με την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών.

Το μεροκάματο έχει φτάσει να μοιάζει με χαρτζιλίκι, οι εργοδότες πληρώνουν όσο θέλουν κι όποτε θέλουν. Η μαύρη κι ανασφάλιστη εργασία τείνει να γίνει κανόνας και η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει «κόκκινο». Συνάδελφοι δουλεύουν «ήλιο με ήλιο» και σε χώρους δουλειάς πραγματικά κάτεργα, όπου τα μέτρα υγείας και ασφάλειας είναι σχεδόν ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα να έχουμε ποσοστιαία περισσότερα «ατυχήματα» σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, ακόμα και των Ολυμπιακών Αγώνων.


Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, οι συνάδελφοι δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Πολλοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό, να πάνε σούπερ μάρκετ, να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτό που ακούς στο γιαπί όταν ρωτάς συναδέλφους «πώς πάει» είναι «ευτυχώς που έχουμε την υγεία μας», γιατί ξέρουν καλά ότι αν αρρωστήσουν θέλουν ένα σκασμό λεφτά για να πάνε στο γιατρό.

Αυτή είναι η «δίκαιη ανάπτυξη» που έρχεται για τους οικοδόμους. Οι όποιες δουλειές ανοίγουν ή θα ανοίξουν, θα είναι με τους όρους που περιγράψαμε. Γι' αυτό άλλωστε η κυβέρνηση συνέχισε το αντιλαϊκό έργο των προηγούμενων, το επέκτεινε και το πάει ακόμα παραπέρα, με τα νέα μέτρα που ετοιμάζει μπροστά στην τρίτη «αξιολόγηση».

Δεν έχουν να περιμένουν τίποτα οι οικοδόμοι από όλους αυτούς που τους υπόσχονται «αέρα κοπανιστό» και «δίκαιη ανάπτυξη». Μπορούν όμως με τον αγώνα τους να διαμορφώνουν το έδαφος, να δυναμώνουν τις προϋποθέσεις ώστε να αποκρούσουμε την αντιλαϊκή επίθεση και να περάσουμε στην αντεπίθεση, προτάσσοντας τις δικές μας ανάγκες, που συνθλίβονται στο πλαίσιο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

-- Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, ποια είναι η δράση που αναπτύσσει το Συνδικάτο Οικοδόμων; Ποια μέτωπα ιεραρχεί και τι πείρα βγαίνει από την παρέμβασή του;

-- Εμείς από τη μεριά μας, στηριζόμενοι στις επεξεργασίες της Ομοσπονδίας μας και στο πλαίσιο πάλης που έχουμε διαμορφώσει, επιδιώκουμε μέσα από την παρέμβασή μας να γίνεται κατανοητό ότι ο δρόμος του αγώνα απέναντι στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση, στην ΕΕ και όλους τους μηχανισμούς του κεφαλαίου είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους.

Η όλη δράση του Συνδικάτου αναπτύσσεται σε αυτήν την κατεύθυνση, επιδιώκοντας ο αγώνας να είναι όσο γίνεται καλύτερα οργανωμένος εκεί που πραγματικά βρίσκεται ο αντίπαλος, δηλαδή στον τόπο δουλειάς, δημιουργώντας πυρήνες αντίστασης, με στήσιμο σωματειακών επιτροπών και προτάσσοντας το βασικό ζήτημα, που δεν είναι άλλο από τις αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, αλλά και γενικότερα τη βελτίωση των όρων και συνθηκών δουλειάς.

Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία σε αρκετούς χώρους, όπως είναι το εργοτάξιο ανακαίνισης του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, το αποχετευτικό έργο στο Διόνυσο, η κατασκευή των ναυτιλιακών γραφείων στην Καλλιθέα, αλλά και σε ορισμένους δήμους όπου δουλεύουν οικοδόμοι στα 8μηνα "κοινωφελή" προγράμματα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία έχουμε κάποιες επιμέρους κατακτήσεις, με κύριο ότι πολλοί συνάδελφοι αρχίζουν να κατανοούν πως έχουν δύναμη κι ότι αυτή βρίσκεται στα δικά τους χέρια και δεν πρέπει να περιμένουν σωτήρες.

Ταυτόχρονα, σημαντική πλευρά της παρέμβασης του Συνδικάτου είναι η δράση που αναπτύσσουμε και στις γειτονιές, για την ανακούφιση και την προστασία των άνεργων οικοδόμων και των οικογενειών τους, για την ανάπτυξη της λαϊκής αλληλεγγύης.

Βασική μας επιδίωξη είναι από τη συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων και των ανέργων στον αγώνα να γίνεται πιο ισχυρή η πεποίθηση ότι χρειάζονται βαθιές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, σε σύγκρουση με την εργοδοσία και το πολιτικό της προσωπικό. Μέσα από τον αγώνα να αντιλαμβάνονται όλο και περισσότεροι οικοδόμοι ότι οι κατακτήσεις που είχαμε, οι όποιες κατακτήσεις θα έχουμε στο μέλλον, δεν διασφαλίζονται όσο κουμάντο κάνουν το κεφάλαιο και οι δυνάμεις που το υπηρετούν, ότι χρειάζεται οι εργάτες να κουμαντάρουν τη ζωή τους και τον πλούτο που παράγουν προς όφελός τους.

-- Μπροστά βρίσκεται η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου στις 22 Οκτώβρη και οι αρχαιρεσίες του τον επόμενο μήνα. Τι σημασία έχει η μαζική συμμετοχή των οικοδόμων στις διαδικασίες αυτές, στη ζωή και τη δράση του Συνδικάτου, και ποιες πρωτοβουλίες παίρνει το Συνδικάτο σε αυτήν την κατεύθυνση;

-- Κυβέρνηση και εργοδότες, έχοντας όλους τους μηχανισμούς στα χέρια τους, επιτελεία, πανεπιστήμια κ.λπ., βλέπουν μπροστά και αντιλαμβάνονται ότι οι εργάτες, βρισκόμενοι αντιμέτωποι με αυτήν την κατάσταση, κάποια στιγμή θα ξεσηκωθούν. Αυτό το ενδεχόμενο θέλουν να καθυστερήσουν, γιατί να το αποτρέψουν δεν μπορούν. Θέλουν η όποια αντίσταση να είναι ανοργάνωτη και χωρίς προσανατολισμό. Γι' αυτό ετοιμάζουν νέο συνδικαλιστικό νόμο, που στόχο έχει να βάλει νέα εμπόδια στην οργάνωση και τη συλλογική δράση των εργαζομένων, στο ίδιο το δικαίωμα στην απεργία.

Οπως λέμε και στο κάλεσμα για τη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου, η μαζική συμμετοχή θα είναι μια πρώτη απάντηση. Βέβαια, αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι μόνο η συμμετοχή, αλλά να αναπτυχθεί πλούσια συζήτηση, να έρθει πείρα, να συγκεντρωθούν γνώμες και να διαμορφωθεί πρόγραμμα δράσης που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις να αναπτυχθεί ο αγώνας. Για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, έχει μπει συγκεκριμένο πρόγραμμα, με περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, αλλά και στάσεις εργασίας σε μεγάλα εργοτάξια, όπου συνδυάζουμε τις κινητοποιήσεις που κάνουμε για τη βελτίωση των όρων και συνθηκών δουλειάς με την ανάγκη για μαζική, συλλογική συζήτηση με τους συναδέλφους. Στην ίδια κατεύθυνση, μετά τη Γενική Συνέλευση και πριν από τις αρχαιρεσίες του Νοέμβρη, θα πραγματοποιηθούν και οι Γενικές Συνελεύσεις των παραρτημάτων του Συνδικάτου.

Εκτιμάμε ότι όλη αυτή η προσπάθεια θα εκφραστεί και στις αρχαιρεσίες, όπου η μαζική συμμετοχή χιλιάδων συναδέλφων θα αποτελέσει ενίσχυση της δυνατότητας των ίδιων των οικοδόμων από καλύτερες θέσεις να αντιμετωπίσουν την επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, να περάσουν στην αντεπίθεση, στην πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες τους.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org