Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Παραστάσεις διαμαρτυρίας για τη διακοπή διανομής συγγραμμάτων

Να σημάνει συναγερμός στις σχολές, καλεί η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ με ανακοίνωσή της

Να σημάνει συναγερμός στις σχολές, μετά και τις εξελίξεις με τη διανομή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, καλεί η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Προχτές, ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) ανακοίνωσε ότι «θα διακόψει τη διανομή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές της χώρας για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017 - 2018», κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις στην αποπληρωμή τιμολογίων και οικονομική αδυναμία. Για «απαράδεκτη και με εμφανή πολιτική στόχευση ανακοίνωση του ΣΕΕΒΙ - με την πλήρη υποστήριξη της ΝΔ - περί διακοπής της διανομής των συγγραμμάτων στους φοιτητές» κάνει λόγο το υπουργείο Παιδείας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «διαχρονικά υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή, αφού ο όγκος των περίπου 2 εκατομμυρίων συγγραμμάτων που διανέμονται κάθε χρόνο, με τα αντίστοιχα παραστατικά, δελτία αποστολής και τιμολόγια, είναι τεράστιος».

Βέβαια το υπουργείο, στην παραπάνω απάντησή του, που κινείται στο κλίμα του δικομματικού καβγά, δεν λέει κουβέντα για τον πυρήνα του προβλήματος, που είναι η επιχειρηματική λειτουργία μέσα και γύρω από το Πανεπιστήμιο. Αυτή που επιτάσσει τα συγγράμματα να είναι υπόθεση της αγοράς, αντί να βγαίνουν σε πανεπιστημιακά τυπογραφεία που θα λειτουργούν με ευθύνη του κράτους και των ιδρυμάτων, και να διανέμονται δωρεάν. Γιατί το ζήτημα που προέκυψε έρχεται να αναδείξει περίτρανα τα προβλήματα που γεννά η πολιτική που στηρίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα στην εκπαίδευση, την οποία συνεχίζει και επεκτείνει η κυβέρνηση και αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά επιζήμια για τα ιδρύματα και τις σπουδές.

Οπως σημειώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ:

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις σχολές. Οι μπίζνες με μεγαλοεπιχειρηματίες και εργολάβους όχι μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά μας δημιουργούν ακόμα περισσότερα! Οταν δεν τους συμφέρει δεν θα έχουμε βιβλία, σίτιση, ζεστό νερό στις εστίες, καθαριότητα κ.λπ.

Την ίδια ώρα, μάλιστα, υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους "θεσμούς", στο πλαίσιο της 3ης "αξιολόγησης", να περικοπεί το ήδη πενιχρό στεγαστικό επίδομα που δίνεται κάθε χρόνο στους φοιτητές.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίζει με τη μόρφωσή μας για να μαζέψει λεφτά για τις επενδύσεις και τους εταίρους. Μας έχουν πάρει τα αυτιά για τη "δίκαιη ανάπτυξη" που έρχεται, για τη στήριξη στη νεολαία, την ώρα που εν έτει 2017 μας κόβουν βιβλία και επιδόματα.

Να κόψουν το κεφάλι τους και να δοθούν όλα τα απαραίτητα επιστημονικά συγγράμματα άμεσα και δωρεάν!

Ούτε που να το σκεφτούν να κόψουν το στεγαστικό επίδομα!

Σε κάθε σχολή να σημάνει συναγερμός! Διεκδικούμε δωρεάν συγγράμματα για όλους, τα συγγράμματα να τυπώνονται στα πανεπιστημιακά εκδοτικά κέντρα με ευθύνη του κράτους, μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης σε όλους όσοι είναι από άλλες πόλεις και έχουν οικονομικά προβλήματα. Δωρεάν σίτιση - στέγαση - μετακίνηση, να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών μας, να καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στις σχολές», καταλήγει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, οι δυνάμεις του οποίου ήδη προχώρησαν χτες σε παραστάσεις διαμαρτυρίας για το θέμα σε διοικήσεις σχολών και ιδρυμάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ