Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Παρέμβαση για τη λαϊκή κατοικία με αφορμή πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Σε παρέμβαση με αφορμή τις πρωτοβουλίες της περιφερειακής αρχής Δυτικής Ελλάδας με αφορμή το ζήτημα των σπιτιών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, προχώρησε η «Λαϊκή Συσπείρωση». Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιούλη η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανακοίνωσε τη δημιουργία περιφερειακού παρατηρητηρίου κοινωνικής ένταξης - φτώχειας που χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2014 - 2020 και έχει στόχο, όπως λένε, «την αποτελεσματική παρακολούθηση των κοινωνικών ζητημάτων, την ανάδειξη των τοπικών αναγκών σε θέματα πολιτικών κοινωνικής προστασίας, πρόνοιας και αλληλεγγύης, την αποτύπωση και χαρτογράφηση χωρικών διαστάσεων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού».

Οι προτάσεις της Περιφέρειας προβλέπουν ανάμεσα σε άλλα: Συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας της πρώτης μίας στέγης σε κάθε πολίτη, δημιουργία ενός αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα διασφαλίζει στέγη ανάλογη των οικογενειακών αναγκών σε περίπτωση ρευστοποίησης της κατοικίας κάθε οφειλέτη κ.ά.

Σε σχετική ανακοίνωση η «Λαϊκή Συσπείρωση», η οποία τοποθετήθηκε και στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Οι "πρωτοβουλίες" της περιφερειακής αρχής Δυτικής Ελλάδας και του περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα για την "προστασία της στέγης σε κάθε πολίτη και σε κάθε οικογένεια" είναι ενταγμένες στο γενικότερο σχέδιο κυβέρνησης - ΕΕ για διαχείριση της φτώχειας και την αποδοχή της αντιλαϊκής φοροεπιδρομής. Τέτοιες πρωτοβουλίες δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση λύση ή έστω ανακούφιση για τα λαϊκά νοικοκυριά που σήμερα βρίσκονται στο στόχαστρο των κατασχέσεων από τράπεζες - κράτος - δήμους. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για νομοθετική παρέμβαση σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο, όπως και η αντίστοιχη παρέμβαση της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, γίνεται για να εγκλωβίσουν τη λαϊκή αγανάκτηση μπροστά στο επερχόμενο κύμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

(...) Στην ευθυγράμμιση της κοινωνικής πολιτικής στα κατώτατα όρια φτώχειας που σήμερα εισάγουν με την εφαρμογή του λεγομένου Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), που φτάνει στο... δυσθεώρητο ύψος των 400 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια, αν δεν υπάρχει άλλο εισόδημα. Αρα, τέτοιες "πρωτοβουλίες" όπως αυτή της περιφερειακής αρχής έχουν οδηγό και στόχο μια ευέλικτη στρατηγική για την εφαρμογή της συγκεκριμένης αντιλαϊκής πολιτικής κατεύθυνσης.

(...) Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα ψίχουλα που θα δίνονται έχουν ως προϋπόθεση τη συνέχεια και την ανακύκλωση της φτώχειας, τη συμφιλίωση με αυτή, το χαμήλωμα των λαϊκών διεκδικήσεων, το συμβιβασμό και την υποταγή του λαού. Αναφέρουν ότι η πρότασή τους έχει στόχο "τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής", δηλαδή την αποδοχή αυτής της κατάστασης έτσι ώστε κανένας να μη διεκδικεί με βάση τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες που δίνουν σήμερα η τεχνολογία και η επιστήμη.

(...) Φυσικά, ούτε κουβέντα από την περιφερειακή αρχή, τον περιφερειάρχη για τη διεκδίκηση της ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για την ικανοποίηση αιτημάτων που πραγματικά ανακουφίζουν τη λαϊκή οικογένεια. Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό μιας και είναι γνωστό ποια πολιτική υποστηρίζει και υπηρετεί.

(...) Η δύναμη εκείνη που θα δώσει απάντηση σε αυτό, αλλά και σε όλη την κατάσταση που βιώνει σήμερα ο λαός μας, είναι το ίδιο το εργατικό - λαϊκό κίνημα, η Κοινωνική Συμμαχία. Η πίεση του λαϊκού κινήματος μπορεί να οδηγήσει και σε νομοθετικές παρεμβάσεις που θα εκφράζουν τα συμφέροντα του λαού και θα αποτελούν ένα ακόμα όπλο.

Στη βάση αυτή πιστεύουμε ότι τα παρακάτω είναι αιτήματα που πρέπει να διεκδικήσουμε και πραγματικά μπορούν να ανακουφίσουν τη λαϊκή οικογένεια: Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Διαγραφή κάθε είδους τόκων (συμβατικοί, υπερημερίας κ.λπ.) - μη επιβολή τόκου για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Αναστολή πληρωμής της οφειλής για τους ανέργους για όσο διαρκεί η κρίση. Διαγράφεται ποσοστό ύψους 50% από την οφειλή στις τράπεζες μετά τη διαγραφή των τόκων. Μείωση σε ποσοστό 30% των επαγγελματικών δανείων για ΕΒΕ, φτωχούς αγρότες και αλιείς. Να εκπίπτουν απ' τη φορολόγηση και οι δαπάνες Υγείας, ΔΕΗ, θέρμανσης, νερού, τηλεφώνου. Να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου. Να καταργηθεί τώρα από την κυβέρνηση το αντιδραστικό και αντιλαϊκό πλαίσιο που διέπει τους ΟΤΑ, σε σχέση με τις κατασχέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ