Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
«Καβγαδίζουν» για το ναυάγιο, συμπλέουν στην πολιτική που το προκάλεσε

Οι εφοπλιστές και οι κυβερνήσεις τους είναι ένοχοι για το έγκλημα στον Σαρωνικό, σημείωσε η Δ. Μανωλάκου στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Copyright 2017 The Associated

Η κοινή προσπάθεια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων να «βγάλουν λάδι» κεφάλαιο, εφοπλιστές, να καλύψουν τους υπεύθυνους και τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν ναυάγια και μεγάλους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον, πρόβαλε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Επερώτησης ΝΔ για το ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ, όσο και αν προσπάθησαν αμφότεροι να καλύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση, με άσφαιρη αντιπαράθεση, διανθισμένη ακόμα και με βαρείς χαρακτηρισμούς.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, συνεχίζοντας να προκαλεί το λαό όλων των παράκτιων περιοχών της Αττικής, από Σαλαμίνα μέχρι Σαρωνίδα που είδαν να μαυρίζουν με μαζούτ οι παραλίες τους, επανέλαβε ότι «λήφθηκαν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα που είχαμε στη διάθεσή μας», ενώ επιβεβαίωσε ότι νόμοι και κοινοτικές οδηγίες της ΕΕ έχουν προσδιορίσει το ρόλο του Λιμενικού Σώματος και συνολικά του κρατικού μηχανισμού ως επικουρικού και πως «δικαίωμα» να δράσουν έχουν μόνο οι ιδιωτικές εταιρείες. «Ο νόμος αναθέτει σε ιδιωτικές εταιρείες» όλη την υπόθεση της αντιμετώπισης της ρύπανσης, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το Λιμενικό και το κράτος έχουν «επικουρικό ρόλο στην απορρύπανση, εποπτεία και ευθύνη της υλοποίησης και ενεργοποίησης όλων των σχεδίων». Επέρριψε ευθύνες έμμεσα ξανά στο Λιμενικό, λέγοντας ότι αυτό είχε την ευθύνη της επιχείρησης, ενώ εμφάνισε ως «επίτευγμα» την εκτρωματική τροπολογία που ετοιμάζει με την οποία αναθέτει σε ιδιωτικές εταιρείες την αρμοδιότητα του ελέγχου και την έκδοση πιστοποιητικών στα πλοία, βάζει δηλαδή το λύκο να φυλάει τα πρόβατα, δημιουργώντας τεράστιους κινδύνους για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, του περιβάλλοντος και της υγείας των εργαζομένων.

Η ΝΔ από την πλευρά της, με τις τοποθετήσεις των βουλευτών της και του αντιπροέδρου της Αδ. Γεωργιάδη επικέντρωσε όλα τα πυρά της στον υπουργό Ναυτιλίας, τον οποίο κατήγγειλε για καθυστέρηση και ολιγωρία, ζητώντας την παραίτησή του, αλλά και στο πότε κλήθηκε για συνδρομή ο EMSA, ο μηχανισμός συνδρομής της ΕΕ για τέτοιες περιστάσεις. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός της ΝΔ Μ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι «δεν κατηγορούμε την κυβέρνηση για το ναυάγιο, ναυάγια θα γίνονται όσο κυκλοφορούν πλοία», αλλά για «ανικανότητα» κ.ο.κ., επιδιώκοντας προφανώς να υπερασπιστεί τα μέτρα υπέρ του εφοπλιστικού κεφαλαίου των κυβερνήσεων της ΝΔ (π.χ. κατάργηση του «απαγορευτικού» σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και μείωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών κ.λπ.), επικίνδυνα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, αλλά και για το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ «βαρύνονται» με σοβαρά ναυτικά εγκλήματα όπως η πυρκαγιά στο επιβατηγό ΝΟΡΜΑΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚ με 11 απανθρακωμένους.

Οσο για τα ληγμένα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας με τα οποία βυθίστηκε το ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ και με βάση τα οποία ακόμα κυκλοφορούν δεκάδες σαπάκια ο ένας επέρριψε ευθύνες στον άλλον.

Αυτή είναι η ανάπτυξη για το κέρδος των καπιταλιστών

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, σχολίασε: «Συγκαλύπτετε, κύριοι της κυβέρνησης, ότι η κατάσταση σας ξέφυγε. Συγκαλύπτετε και τους εφοπλιστές», τόνισε. «Το Λιμενικό - πρόσθεσε - μπορεί να έφτασε έγκαιρα, χωρίς, όμως, μέσα, γιατί δεν υπάρχει κρατική μέριμνα για τέτοιες καταστάσεις, που αφορά τον λαό, τους πολλούς. Ούτε οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κυβερνούσαν δεκαετίες, ενδιαφερόντουσαν για στοιχειώδη κρατικό εξοπλισμό σε μέσα και ανθρώπους. Και ας φωνάζει τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση μόνο για τον EMSA. Τσιμουδιά όμως για κρατική μέριμνα ή για προστασία, αφού τέτοιες δαπάνες τις θεωρεί περιττές και τις πετσοκόβει».

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο διατηρεί ακέραιο «ό,τι νομοθετικά και πρακτικά παραλάβατε, αφού αυτό συμφέρει τους εφοπλιστές, το κεφάλαιο», αλλά «το ενισχύετε με την τροπολογία «κινδύνου» που ετοιμάζετε, αφού θα είναι στα «νύχια» αποκλειστικά των ιδιωτών η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος στη θάλασσα, εξασφαλίζοντας έτσι περισσότερα ναυάγια. Και είναι ντροπή και θράσος να το παρουσιάζετε σαν λύση». Δείχνοντας τη συγκάλυψη της κυβέρνησης προς το εφοπλιστικό κεφάλαιο, σημείωσε ότι τρεις φορές έχει καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αίτηση κατάθεσης εγγράφων «να ενημερωθεί για τις προκλητικές φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές και απάντηση δεν έχουμε πάρει».

Σχολίασε την υποκρισία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που «πέφτουν από τα σύννεφα» για τα πιστοποιητικά σε πλοία με παρατάσεις, όταν πρόκειται για δικούς τους νόμους. Τώρα προσπαθούν να σκεπάσουν τις ευθύνες τους σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ, «κατηγορώντας την κυβέρνηση ως ανίκανη». Πρόσθεσε πως τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν «αποδειχθεί ικανότατοι στην ικανοποίηση των συμφερόντων των εφοπλιστών, από τη μείωση πληρωμάτων στις οργανικές θέσεις σε βάρος των αναγκών των πλοίων, υπονομεύοντας έτσι την ασφάλεια στη θάλασσα, μέχρι την παροχή σε αφορολόγητο πετρέλαιο. Στην αγροτιά, όμως, το κόψατε, όπως και το πετρέλαιο θέρμανσης το μειώσατε για τη φτωχολογιά».

«Αυτή είναι - επισήμανε - η ανάπτυξή σας. Φτώχεια, ανεργία, μόλυνση στη ζωή και στο περιβάλλον για το κέρδος των καπιταλιστών. Και, βέβαια, τις προτάσεις των ναυτεργατικών σωματείων τις πετάτε στα σκουπίδια». Κατέθεσε το ψήφισμα της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΜΕΝ που περιέχει προτάσεις για την προστασία της ζωής στα καράβια και κάλεσε τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 27 Σεπτέμβρη για το ναυάγιο. Κάλεσε ακόμα τον υπουργό «να μην πυροβολείτε ύπουλα το Λιμενικό Σώμα», σημειώνοντας ότι «δεν είναι τίμιο και κρύβει σκοπιμότητα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οκτώ χρόνια μετά το έγκλημα στην Αδριατική, οι πραγματικές αιτίες της τραγωδίας είναι εδώ(2022-12-29 00:00:00.0)
Ερώτηση στη Βουλή για την εκτεταμένη θαλάσσια ρύπανση(2017-09-14 00:00:00.0)
«Στον αέρα» η ασφάλεια επιβατών και ναυτεργατών(2010-09-01 00:00:00.0)
Εκπέμπει... ακόμα σήμα κινδύνου(2001-09-23 00:00:00.0)
"Ενα δολοφονικό δίδυμο"(1996-12-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ