Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ»
«Καθαρά» κέρδη για τα μονοπώλια του χώρου των ΑΠΕ

Παροχές κάθε είδους προς τους επενδυτές της πράσινης Ενέργειας υποσχέθηκε από τα Χανιά ο πρωθυπουργός, όπου μίλησε σε εκδήλωση με συνδιοργανωτή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Eurokinissi

Γη, νερό, αέρα και «τσάμπα» κρατικό χρήμα παραδίδει στους μονοπωλιακούς ομίλους του χώρου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προς τους υποψήφιους επενδυτές ο Αλ. Τσίπρας, καθώς υποσχέθηκε νέο χωροταξικό πλαίσιο στα μέτρα τους, έκδοση αδειών «εξπρές» αλλά και εγγυημένη κρατική επιδότηση για την υλοποίηση των σχεδίων τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, μιλώντας χτες στο φόρουμ «Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά της ΕΕ», που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, παρουσία του επιτρόπου υπεύθυνου για την Κλιματική Αλλαγή και Ενέργεια, Μ. Κανιέτε, δεσμεύτηκε για την πλήρη και γρήγορη εφαρμογή όλων όσα προβλέπουν η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και οι στόχοι της ΕΕ για την ενεργειακή μετάβαση. Πρόκειται για μια σειρά στόχων, με έτος ορόσημο το 2030, που προβλέπουν την αύξηση συμμετοχής των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μείγμα, μείωση των εκπομπών ρύπων, μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης. Στόχοι που απαιτούν την κινητοποίηση τεράστιων οικονομικών πόρων, ενώ παράλληλα οξύνουν σε ένα ακόμη μέτωπο τις αντιθέσεις μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων και ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις της Ουάσιγκτον περί ενδεχόμενης αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην ΕΕ κυρίως από τη Γερμανία, αλλά και την Κίνα.

Χτες, πάντως, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τα ενεργειακά νησιά «ξεκινά σε μια χώρα της οποίας η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει γρήγορα και πλήρως τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και να αναλάβει ενεργό ρόλο στην παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».

Είπε, μάλιστα, ότι η υλοποίηση αυτής της πολιτικής «είναι κάτι περισσότερο από το να βοηθήσουμε τις οικογένειες να μειώσουν τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας ή τη δυνατότητα για νέες θέσεις εργασίας που θα τονώσουν σημαντικά τις τοπικές οικονομίες. Για εμάς, είναι ένα εργαλείο για κοινωνική δικαιοσύνη και αλλαγή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποτελεί μια πολιτική προτεραιότητα στην οποία είμαστε ανένδοτοι».

Κι όλα αυτά όταν πλέον είναι πανθομολογούμενο ότι η ενίσχυση των ΑΠΕ στη χώρα μας, αρχής γενομένης από το 2009, αποτέλεσε ένα από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες εκτίναξης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά που από το υστέρημά τους πληρώνουν βαρύ χαράτσι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως στους επιχειρηματίες των ΑΠΕ.

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε επίσης και για το λιγνίτη, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι «η μόνη χώρα παραγωγής λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία πιέζει για την υιοθέτηση αυστηρότερων ορίων όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων», αποδεικνύοντας ξανά την τεράστια ευκολία με την οποία μπορεί να διαστρέφει την πραγματικότητα, να παρουσιάζει τις πιο αντιλαϊκές πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής ως θετικές δράσεις. Γιατί ομολογεί την κυβερνητική επιλογή να αντικαταστήσει ένα εγχώριο και φτηνό καύσιμο με εισαγόμενο φυσικό αέριο και εισαγόμενες τεχνολογίες και εγκαταστάσεις ΑΠΕ, για να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τα «κίνητρα» που παρέχονται στους ομίλους του χώρου των ΑΠΕ αναφέρθηκε στο «σύστημα εγγυημένων τιμών και την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις» και συνέχισε λέγοντας πως προχωρά η διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου για «όλες τις μορφές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - φωτοβολταϊκά, αιολική ενέργεια ή, εάν υπάρχει ενδιαφέρον, βιομάζα και μικρές υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα, προωθούμε ένα σύγχρονο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ύπαρξη των οποίων θα βοηθήσει στην αποφυγή χρονοβόρων νομικών συνεπειών.Σε συνεργασία με την Επιτροπή, προχωρούμε επίσης με τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου περιβαλλοντικών αδειών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Αναφέρθηκε ακόμη στα μεμονωμένα ηλεκτρικά συστήματα διαφόρων μεγεθών που βρίσκονται διάσπαρτα στα ελληνικά νησιά και βασίζονται κυρίως στις μονάδες καύσης ντίζελ. Οπως είπε, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την «απαλλαγή από τον άνθρακα στα νησιά» και σημείωσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που υπάρχει για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων ΑΠΕ αλλά και για τα έργα διασυνδέσεων. Φυσικά, ολόκληρος ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι ενταγμένος «στο στόχο μιας ευρωπαϊκής ολοκληρωμένης αγοράς» και τις πέντε βασικές πτυχές που θέτει η «Ενεργειακή Ενωση» της ΕΕ, δηλαδή την «ενεργειακή ασφάλεια, την ενιαία ενεργειακή αγορά, την ενεργειακή απόδοση, την απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, την έρευνα, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα».

Δεν ξέχασε φυσικά και το νέο νόμο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για τις Τοπικές Ενεργειακές Κοινότητες, ο οποίος, όπως είπε, δίνει «ευκαιρίες για συνέργειες μεταξύ πολιτών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, τοπικών και περιφερειακών αρχών και θεσμών» και περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για τη σύσταση τέτοιων κοινοτήτων σε νησιά με πληθυσμό λιγότερο από 3.100 άτομα, ενώ δημιουργεί επίσης «ευνοϊκό πλαίσιο για την ανάπτυξη μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές από τις τοπικές κοινωνίες». Ενδεικτικά, να σημειώσουμε ότι μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου η κυβέρνηση ενισχύει ακόμη περισσότερο την επιχειρηματική λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης, ενώ δημιουργεί και ακόμη περισσότερο ελεύθερο χώρο προς ιδιωτικά κεφάλαια να επενδύσουν στο χώρο της Ενέργειας.

Η Κρήτη σταθερά στους ενεργειακούς σχεδιασμούς των μονοπωλίων

Το χτεσινό «φόρουμ» για την Ενέργεια δεν έγινε τυχαία στην Κρήτη, αφού το νησί βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο μεγάλων ενεργειακών σχεδιασμών ευρύτερης σημασίας, μιας που βρίσκεται στο «σταυροδρόμι» μεταφοράς Ενέργειας από τη ΝΑ Μεσόγειο στην ευρωπαϊκή αγορά. Ηδη, από την προηγούμενη κυβέρνηση έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «East Med», που σχεδιάζεται να μεταφέρει μέρος των αποθεμάτων του Ισραήλ και της ευρύτερης «λεκάνης της Λεβαντίνης», μέσω της Κρήτης, της ηπειρωτικής Ελλάδας και στη συνέχεια στην Ιταλία. Προωθείται, επίσης, το σχέδιο για τη διασύνδεση των συστημάτων ηλεκτρισμού Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, μέσω του καλωδίου «Eurasia Interconnector», έργο που επίσης έχει ως ενδιάμεσο σταθμό την Κρήτη.

Παράλληλα με τις έρευνες υδρογονανθράκων που ξεκινούν στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης από «ExxonMobil», «Total» και ΕΛΠΕ, σημαντικά επενδυτικά σχέδια υπάρχουν φυσικά και για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με πλέον χαρακτηριστική την ανάπτυξη αιολικών πάρκων από την «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» και τον «όμιλο Κοπελούζου», συνολικής ισχύος 950 MW. Στο «παιχνίδι» αναμένεται να μπει και η ΔΕΗ, σε συνεργασία με το γαλλικό όμιλο «EdF», ο οποίος βρίσκεται παράλληλα σε επαφές και με άλλους εγχώριους ομίλους για την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ