Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Με επίκεντρο τις μετεκλογικές συνεργασίες οι διεργασίες

Με κεντρικά ερωτήματα στη φάση αυτή το πώς θα διαμορφωθεί ο νέος φορέας έκφρασής της και σε ποιο κυβερνητικό σχήμα θα κολλήσει, στην προοπτική διασφάλισης σταθερών κυβερνήσεων διαχείρισης της εξουσίας του κεφαλαίου, συνεχίζονται οι διεργασίες στην πέραν του ΣΥΡΙΖΑ εγχώρια σοσιαλδημοκρατία.

Διαδικασία όπου παρεμβαίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά, η «Αυγή» στο χτεσινό πρωτοσέλιδό της χαρακτήριζε «Βαβέλ» την τέτοια κεντροαριστερά μπρος στο ενδεχόμενο σύμπλευσης με τη ΝΔ. Οτι «το ΠΑΣΟΚ σιωπά» μπρος στον Κυρ. Μητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ έσπευσε, με ανακοίνωσή του, να απαντήσει λέγοντας ότι η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ «επιχειρεί, με ψευδείς ισχυρισμούς, ευθεία παρέμβαση στις διαδικασίες του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς». Παρέπεμπε σε δηλώσεις της Φ. Γεννηματά, που έκανε κριτική στον Μητσοτάκη.

Η ίδια η Φ. Γεννηματά, μιλώντας στο ρ/σ «Real», χαρακτήρισε «ελαφρώς προβοκατόρικη» την ερώτηση αν ο νέος φορέας θα είναι εταίρος είτε της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ. «Γιατί, ξέρετε πολύ καλά την άποψή μου για αυτόνομη πορεία, όπως ξέρετε τις προσπάθειές μου να δυναμώσει ο χώρος (...) Οι πολίτες θα επιβάλουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Κεντροαριστεράς για μια προγραμματική συμφωνία γύρω από ένα προοδευτικό σχέδιο», πρόσθεσε αφήνοντας ουσιαστικά ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα κυβερνητικής συνεργασίας και κρύβοντας βέβαια την ουσία, ότι το λεγόμενο «προοδευτικό σχέδιο» είναι το σχέδιο του κεφαλαίου που υλοποιούν και οι υπόλοιπες αστικές πολιτικές δυνάμεις. Συμπλήρωσε ότι «το πρώτο βήμα είναι η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών», ώστε ο χώρος να παζαρέψει μεγαλύτερο ρόλο στην αστική διαχείριση.

Με αντίστοιχους στόχους, ο Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στα «Σελινιώτικα Νέα», είπε: «Η δική μας προσπάθεια είναι για ένα Κέντρο του 15% από την επόμενη κιόλας μέρα εκλογής του νέου αρχηγού. Δεν κάνουμε αυτήν την προσπάθεια για να προκύψει ένα κίνημα - τσόντα είτε αριστερά είτε δεξιά. Είναι προφανές ότι υπάρχει μια τεράστια απόσταση από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ομως, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να ταυτιστούμε με τον συντηρητισμό και τον παλαιοκομματισμό που αποπνέουν πολλές επιλογές της ΝΔ». Συμπλήρωσε, πάντως, πως «το ποσοστό που θα πάρουμε στις βουλευτικές εκλογές και κυρίως οι λύσεις που προτείνει το πρώτο κόμμα για τα προβλήματα της χώρας, θα καθορίσει και τη συνεργασία μας. Πάντως, δε θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη να παραδέρνει από εκλογές σε εκλογές».

Στο μεταξύ, στα διαδικαστικά της ψηφοφορίας, η απαντητική επιστολή της «Vodafone» στην οργανωτική επιτροπή της διαδικασίας εκλογής αναφέρει ότι η προσφορά της εταιρείας αφορά μόνο την «on line» διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων, με διεξαγωγή ψηφοφορίας «διά ζώσης» και οι κάλπες να στηθούν το νωρίτερο τον προσεχή Φλεβάρη. Οχι δηλαδή μέσα στο Νοέμβρη, όπως ζητούσαν οι υποψήφιοι, και χωρίς δυνατότητα για εξ αποστάσεως ψηφοφορία, όπως ζητούσαν αρκετοί εξ αυτών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ