Μπροστά στους επενδυτές κομπάζουν για τη μείωση του «εργατικού κόστους» και στους εργαζόμενους μιλάνε προκλητικά για «δίκαιη διανομή του πλούτου»!
Να σερβίρει στο λαό το νέο «παραγωγικό μοντέλο», το οποίο παρουσίασε ως «βιώσιμο και δίκαιο», επιχείρησε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, με την παρέμβασή της στο συνέδριο. Συγκαλύπτοντας παλιά και νέα μέτρα, που εντείνουν την εκμετάλλευση σε κλάδους και χώρους δουλειάς, για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου, η υπουργός έκανε λόγο για «μια ανάπτυξη κοινωνικά δίκαιη, όπου ο παραγόμενος πλούτος θα διανέμεται στο σύνολο της κοινωνίας και πρωτίστως σε αυτούς που τον παράγουν, δηλαδή τους εργαζόμενους, και δεν θα συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων, διευρύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες, όπως συνέβη στο παρελθόν».
Πρόκειται για δηλώσεις - πρόκληση, από την υπουργό μιας κυβέρνησης που στα σαλόνια των επενδυτών κομπάζει για την κατρακύλα των μισθών και τη μείωση του «εργατικού κόστους», επειδή δημιουργεί προϋποθέσεις απογείωσης της κερδοφορίας τους. Αλλωστε, είναι αυτή η κυβέρνηση που διατηρεί αναλλοίωτο το αντεργατικό πλαίσιο το οποίο διαμόρφωσαν οι προηγούμενοι και το επεκτείνει, με νόμους όπως αυτοί για την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, την επέκταση της δράσης των δουλεμπορικών γραφείων, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, το χτύπημα στην απεργία και άλλα.
Αναλύοντας παραπέρα τους άξονες της πολιτικής της, η υπουργός επιβεβαίωσε ότι για τη διαχείριση της ανεργίας η κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια ρότα με τους προηγούμενους, με τα προγράμματα των λεγόμενων «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης». Δηλαδή, την ενίσχυση των επιχειρήσεων, μειώνοντας από τη μια τα κονδύλια που αφορούν την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών των ανέργων και αυξάνοντας από την άλλη τα προνόμια και τις επιδοτήσεις στην εργοδοσία.
Στην ίδια ακριβώς λογική, θα χρηματοδοτεί και τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, ανταποκρινόμενη σε μια στρατηγική απαίτηση του ΣΕΒ, που είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και το πρόγραμμα για τους «εγκλωβισμένους εργαζόμενους», για τους εκατοντάδες χιλιάδες δηλαδή εργατοϋπαλλήλους τους οποίους οι επιχειρήσεις αφήνουν επί μήνες απλήρωτους. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, κάτω από προϋποθέσεις, ορισμένες απ' αυτές τις επιχειρήσεις θα εντάσσονται σε πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ που προβλέπει την επιδότησή τους, στο όνομα τού να πληρώσουν τάχα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.
Οσο για τα κούφια λόγια περί «παρέμβασης στις εργασιακές σχέσεις, ώστε να διαμορφώνονται ποιοτικές θέσεις εργασίας», πάει πολύ η κυβέρνηση να παριστάνει τον «φίλο» εργαζομένων και ανέργων, όταν δεν άλλαξε τίποτα από τον ορυμαγδό των αντεργατικών μέτρων (αντίθετα τον εμπλούτισε), η συντριπτική πλειοψηφία των κλαδικών συμβάσεων είναι καταργημένες και η εργοδοτική αυθαιρεσία χτυπάει «κόκκινο».
Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, στην ενίσχυση των εργοδοτών, στην προστασία της κερδοφορίας τους και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Γι' αυτό και ο μύθος για «ποιοτικές θέσεις εργασίας» κατακρημνίζεται κάθε μήνα, με τη δημοσίευση των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη», από τα οποία προκύπτει ότι τουλάχιστον το 55% των νέων συμβάσεων μισθωτής εργασίας είναι με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία.