Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΣΕΒ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Ολοι δουλεύουν... για τις ανάγκες του κεφαλαίου

«Ολοι πλέον συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν δεσμευτικοί περιορισμοί στην άσκηση οικονομικής πολιτικής» σημειώνει ο ΣΕΒ για τις θέσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Eurokinissi

«Ολοι πλέον συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν δεσμευτικοί περιορισμοί στην άσκηση οικονομικής πολιτικής» σημειώνει ο ΣΕΒ για τις θέσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
«Οι φετινές ομιλίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ σηματοδοτούν το τέλος μιας εποχής και την απαρχή μιας νέας. Ολοι πλέον συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν δεσμευτικοί περιορισμοί στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, καθώς η χώρα επιβάλλεται να επανέλθει στις αγορές με την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018».

Το παραπάνω επισημαίνει ο ΣΕΒ στο «εβδομαδιαίο δελτίο» του, διαπιστώνοντας ουσιαστικά τη σύμπλευση της κυβέρνησης και της ΝΔ με την αντιλαϊκή ατζέντα του εγχώριου κεφαλαίου, συνολικά και ειδικότερα στο ζήτημα της προσέλκυσης νέων κερδοφόρων επενδύσεων. Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι εγχώριοι βιομήχανοι, «τώρα πλέον όλοι αναφέρονται στις επενδύσεις που θα φέρουν δουλειές και την πολυπόθητη ανάπτυξη». Την ίδια ώρα, η ανάπτυξη επιχειρηματικών ομίλων έχει όρο και προϋπόθεση τη μονιμοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων και την επέκτασή τους, ανεξάρτητα βέβαια από το ποιος θα βρίσκεται στο τιμόνι της αστικής διαχείρισης, ανεξάρτητα και από τις όποιες διαφορές στο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Χαρακτηριστικά, ο ΣΕΒ διαπιστώνει πως κυβέρνηση και ΝΔ «μετριάζουν, κατά το δυνατόν, τις εξαγγελίες τους και αναφέρονται όλο και εντονότερα στις αναπτυξιακές επιλογές που ανοίγονται για τη χώρα μας».

Μόνιμα στην ατζέντα το Ασφαλιστικό

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της ...«πολυπόθητης ανάπτυξης» για την οποία κάνουν λόγο, πάντα βέβαια για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ο ΣΕΒ, καθόλου τυχαία, έρχεται να «υπενθυμίσει» το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφορικά με τις ομιλίες του Αλ. Τσίπρα και του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, οι βιομήχανοι τονίζουν πως «προβληματίζει η διαπίστωση ότι καμιά από τις δύο ομιλίες δεν αναλύει σε μεγαλύτερο βάθος εναλλακτικά σενάρια διαχείρισης του ασφαλιστικού ζητήματος της χώρας».

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, το γεγονός αυτό είναι «ενδεικτικό της αδυναμίας του πολιτικού συστήματος να αρθρώσει λόγο για την επίλυση του μεγαλύτερου προβλήματος της ελληνικής οικονομίας, ενόψει της γήρανσης του πληθυσμού και των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων, αλλά και της ανάγκης εξυπηρέτησης ενός δυσθεώρητου χρέους».

Είναι φανερό, δηλαδή, ότι η συνεχής συμπίεση των κρατικών κονδυλίων για την Κοινωνική Ασφάλιση, τα προνοιακά επιδόματα στη λαϊκή οικογένεια, τις συντάξεις κ.ά., συγκαταλέγεται και στα ζητήματα της τρέχουσας «αξιολόγησης» αλλά και της πολιτικής, που έχουν σκοπό να κλιμακώσουν την «επόμενη μέρα», με «όχημα» και τη διαχείριση του κρατικού χρέους.

Θυμίζουμε ότι το κεντρικό σενάριο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) προβλέπει ότι με τη μεγαλύτερη δυνατή ελάφρυνση του κρατικού χρέους, στη βάση της συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ, το Μάη του 2016, το «αναγκαίο» πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 2% του ΑΕΠ ανά έτος για την περίοδο 2023 - 2060.

Μείγματα αντιλαϊκής πολιτικής

Λέει ο ΣΕΒ: «Και οι δυο πλευρές (κυβέρνηση, ΝΔ) θεωρούν καταλυτική τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα (είτε μέσω διευθέτησης του χρέους κατά την κυβέρνηση, είτε μέσω συμφωνίας με τους δανειστές με την εφαρμογή ρήτρας μεταρρυθμίσεων κατά την αντιπολίτευση), ως προαπαιτούμενο για την εφαρμογή της αναπτυξιακής τους πολιτικής». Βέβαια, η προτεινόμενη «μείωση» των «πλεονασμάτων» έρχεται να «απελευθερώσει» δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου να τον αποδώσει σε παρεμβάσεις τόνωσης των επιχειρηματικών ομίλων.

Με αυτό το δεδομένο, ο ΣΕΒ θέτει ερωτήματα ως προς το βαθμό της αποτελεσματικότητας των μειγμάτων πολιτικής που προτείνονται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τη ΝΔ. Σε αυτό το πλαίσιο:

-- Αναφορικά με την κυβέρνηση σημειώνει ότι «ο πρωθυπουργός περιγράφει μια διαδικασία κυρίως μέσω κρατικών παρεμβάσεων, κοινοτικών ενισχύσεων, εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης (...)» κ.ο.κ. Το «ερώτημα» που θέτει ο ΣΕΒ είναι το κατά «πόσο ισχυρή είναι η επενδυτική δραστηριότητα και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της κρατικής παρέμβασης»...

-- Αναφορικά με τη ΝΔ, υπογραμμίζει ότι «ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εστιάζει στην εκτίναξη των ιδιωτικών επενδύσεων μέσα από τη μείωση της υπερφορολόγησης και την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που διαμορφώνουν ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον (...)» κ.ο.κ. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ΣΕΒ θέτει το «ερώτημα» για το κατά «πόσο γρήγορα μπορεί να δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών που υπόσχεται, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους μας για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι δεσμευτικά μέχρι το 2023».

Βέβαια, τα «ερωτήματα» που θέτει ο ΣΕΒ είναι ρητορικού χαρακτήρα, καθώς, τόσο στη μία όσο και στην άλλη περίπτωση, η απάντηση θα είναι βγαλμένη από τα κιτάπια του εγχώριου κεφαλαίου με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως μέσω των «παρεμβάσεων» στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Με τις «πλάτες» του ΟΟΣΑ

Ο ΟΟΣΑ, από την πλευρά του, σε έκθεση για τις οικονομίες, προσγειώνει το ρυθμό ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία στο 1,1% φέτος και στο 2,5% το 2018. Επιπλέον, «συνιστά» διεύρυνση της φορολογητέας βάσης εισοδήματος (δηλαδή, μείωση του αφορολογήτου ορίου), έλεγχο των δαπανών για τις συντάξεις (διάβαζε νέες περικοπές) αλλά και την «απελευθέρωση πόρων» για προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, όπως δηλαδή αυτά που προωθεί η κυβέρνηση με την κατακρεούργηση των προνοιακών επιδομάτων που έχουν απομείνει στη λαϊκή οικογένεια.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, η έκθεση επισημαίνει ότι «η ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων και του εμπορίου παραμένει χαμηλότερη από αυτή που απαιτείται για να διατηρηθεί μία υγιής αύξηση της παραγωγικότητας». Ο ρυθμός μεγέθυνσης στην παγκόσμια οικονομία για φέτος εκτιμάται στο 3,5% και στο 3,7% το 2018.

Για την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του στο 2,1% για φέτος (από 1,8% τον Ιούνη) και στο 1,9% για το 2018 (από 1,8%), ενώ για τις ΗΠΑ προβλέπει ρυθμό μεγέθυνσης 2,1% φέτος και 2,4% το 2018 (όπως και τον Ιούνη).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ