Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΕΞ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Στην ατζέντα «αρχιτεκτονική ασφάλειας» και «άξονες» του κεφαλαίου

Η προσπάθεια της εγχώριας αστικής τάξης, να παίξει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της «αρχιτεκτονικής ασφάλειας και σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, ώστε να «τρέξουν» τα σχέδια του κεφαλαίου καθώς και των ΗΠΑ - ΕΕ και ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεσή τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, διαφαίνεται σε όλες τις συναντήσεις που έχει αυτές τις μέρες ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, στη Ν. Υόρκη, στο περιθώριο της παρουσίας του στη Βδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ενδεικτικά, συναντώμενος με τον ομόλογό του του Λιβάνου, στη συζήτηση, όπως αναφέρεται από ελληνικής πλευράς, «κυριάρχησαν θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό».

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ φέρεται να ανέλυσε «το περιεχόμενο των ελληνικών πρωτοβουλιών για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», με έμφαση «στην προώθηση μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας», να βάλουν κάτω δηλαδή και να δουλέψουν μια σειρά κοινά σχέδια πολλά εκ των οποίων αφορούν το «ψητό» του κεφαλαίου όπως η Ενέργεια και τα δίκτυα διαμετακόμισης.

Προκειμένου, δε, να «τρέξουν» οι μπίζνες, σε καθεστώς «τάξης και ασφάλειας», συζητήθηκε και «η σκοπιμότητα οικοδόμησης μιας ευρύτερης αρχιτεκτονικής ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Επίσης, συμφώνησαν να ενισχύσουν τη δυναμική της τριμερούς συνεργασίας με την Κύπρο, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να συγκληθεί η επόμενη συνάντηση στο προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο και της προσπάθειας της αστικής τάξης για τη διαμόρφωση συμμαχιών με άλλα καπιταλιστικά κράτη στην περιοχή.

Σε αντίστοιχη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Αρμένη ομόλογό του, η συζήτηση επίσης εστιάστηκε «επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας σε τομείς όπως η Ενέργεια, οι Μεταφορές και ο Τουρισμός». Εξετάστηκε, επίσης, όλο το φάσμα σχέσεων ΕΕ - Αρμενίας, με την ελληνική αστική τάξη να παρουσιάζεται σε ρόλο γέφυρας μεταξύ των δύο μερών, προσδοκώντας φυσικά ανταλλάγματα από αυτές τις υπηρεσίες, με τον Ν. Κοτζιά να υποστηρίζει ότι οι σχέσεις θα μπορούσαν να ενισχυθούν και με την ενεργοποίηση του τριμερούς σχήματος συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας - Αρμενίας, που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ