Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απέσπασε δέσμευση για ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία»

Μετά από τη χτεσινή κινητοποίηση στη διοίκηση του ΕΦΚΑ

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής
Τη δέσμευση ότι από σήμερα οι εργαζόμενοι στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη απέσπασε από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ύστερα από παράσταση διαμαρτυρίας που οργάνωσε χτες στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού.

Στη συνάντηση της αντιπροσωπείας του κλαδικού Συνδικάτου και σωματείων δήμων με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, αναδείχτηκε το απαράδεκτο γεγονός ότι το σύνολο των εργαζομένων που δουλεύουν στους δήμους μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ουσιαστικά είναι ανασφάλιστοι, παρότι οι ασφαλιστικές τους εισφορές είναι κανονικά τακτοποιημένες από τους δήμους. Οι συνδικαλιστές απαίτησαν να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, υπογραμμίζοντας: «Δεν μπορεί οι συνάδελφοι των 495 ευρώ να μην μπορούν να προχωρήσουν σε ιατρικές εξετάσεις, να μην μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους ή να μην μπορούν να πάρουν αναρρωτική άδεια. Δεν μπορεί να πηγαίνουν στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ και ενώ το σύστημα να τους δείχνει κανονικά τακτοποιημένους, επί της ουσίας να μην είναι, διότι η κεντρική μηχανογράφηση δεν έχει οριστικοποιήσει τα ένσημά τους». Τόνισαν επίσης ότι «το πρόβλημα δεν αφορά μόνο αυτή την κατηγορία εργαζομένων στους δήμους αλλά και εργαζόμενους με συμβάσεις που προέρχονται από μακροχρόνια ανεργία».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κλαδικού Συνδικάτου, ο πρόεδρος του ΕΦΚΑ Αθ. Μπακαλέξης δήλωσε στην αντιπροσωπεία ότι «μέχρι σήμερα (σ.σ. χτες) το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τακτοποίησης των ενσήμων σε ποσοστό 98% με 99% και ότι από εδώ και πέρα κάθε μήνα θα δίνεται προτεραιότητα σε αυτούς τους συναδέλφους, όπως και στους συναδέλφους με μακροχρόνια ανεργία που έρχονται στους δήμους ως συμβασιούχοι».

Το Συνδικάτο επισημαίνει ότι η διοίκηση του ΕΦΚΑ «βρήκε λύση» μόνο μετά την κινητοποίηση και καλεί τους εργαζόμενους σε εγρήγορση, καθώς και «να δυναμώσουν την οργάνωσή τους δημιουργώντας σε κάθε δήμο Επιτροπή Εργαζομένων στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, πλάι στο Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και στα ταξικά σωματεία».

Κινητοποίηση και στον ΟΑΕΔ στην Πάτρα

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ πραγματοποίησε χτες το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Αχαΐας μαζί «με συναδέλφους που εργάστηκαν σε 8μηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στο δήμο Πατρέων, με αίτημα να δοθεί επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλους μετά το τέλος του προγράμματος».

Πρόκειται για εργαζόμενους που επιδοτούνται για πρώτη φορά και η σχετική νομοθεσία δεν τους δίνει το δικαίωμα να λάβουν επίδομα ανεργίας αν δεν έχουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων και αν έναν αριθμό από αυτά δεν τα έχουν κάνει τον προηγούμενο χρόνο. Ετσι σήμερα υπάρχουν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα που ενώ έχουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων, δεν μπορούν να πάρουν επίδομα ανεργίας όταν απολυθούν, γιατί κάποια από αυτά τα ένσημα δεν τα έχουν πάρει τον προηγούμενο χρόνο...

Οπως αναφέρει το Συνδικάτο, η διοίκηση του ΟΑΕΔ επέμεινε ότι δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να πάρουν το επίδομα ανεργίας...

Το Συνδικάτο και η Επιτροπή Αγώνα δήλωσαν ότι θα επανέλθουν όσες φορές χρειαστεί, ώστε να γίνει δεκτό το αίτημα των ανέργων, ενώ στις 26 Σεπτέμβρη στις 11 π.μ. θα προβούν σε νέα κινητοποίηση στην Κεντρική Διοίκηση του ΟΑΕΔ στο Ρίο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ