Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ «ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ» ΕΛΣΤΑΤ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε χτες η Πρωτοβουλία Ερευνητών «Ιδιωτών Συνεργατών» ΕΛΣΤΑΤ, προβάλλοντας τα εξής αιτήματα: Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Καμία μείωση των αποδοχών μέσω παρακράτησης εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ. Να καταργηθεί το καθεστώς πληρωμής με δελτίο παροχής υπηρεσιών και αποδείξεις δαπάνης /τίτλους κτήσης. Να ασφαλίζονται και να φορολογούνται ως μισθωτοί. Αναδρομική αναγνώριση του χρόνου ασφάλισης όχι σε βάρος τους.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν με νομική σύμβουλο του υπουργείου Εργασίας, καταγγέλλοντας το ισχύον καθεστώς. Η νομική σύμβουλος δήλωσε ότι το υπουργείο δεν μπορεί να παρέμβει στο είδος της σχέσης εργασίας και ότι αυτό το αποφασίζει η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ... Από την άλλη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβαρυνθούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τις ασφαλιστικές εισφορές!

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι, που αποκαλούνται «ιδιώτες ερευνητές», είναι απλήρωτοι από το Γενάρη του 2017, με τη διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ να προβάλλει ως δικαιολογία το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας δεν έχει εκδώσει εγκύκλιο για το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για αυτήν την κατηγορία των εργαζομένων.

Η ΕΛΣΤΑΤ, όπως σημειώνει η Πρωτοβουλία Ερευνητών, «ενώ μας απασχολεί σε καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, αρνείται την υπογραφή σύμβασης. Δεν είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες, ούτε αυτοαπασχολούμενοι/-ες. Εργαζόμαστε με βάση τα χρονοδιαγράμματα που θέτει η ΕΛΣΤΑΤ και αμειβόμαστε με τις αποδοχές που αυτή καθορίζει, οι οποίες δεν επαρκούν για την κάλυψη βασικών αναγκών μας. Το υπουργείο Εργασίας, με τη μη έκδοση της σχετικής διευκρινιστικής εγκυκλίου, εμπαίζει χιλιάδες αμειβόμενους με τίτλους κτήσης/απόδειξη δαπάνης και τους σπρώχνει στη μαύρη εργασία. Την ίδια στιγμή διακινούνται σενάρια για ασφαλιστικές εισφορές ύψους 30% που θα βαρύνουν τους εργαζόμενους και όχι τους εργοδότες, ενώ το υπουργείο γνωρίζει πολύ καλά ότι σε πολλές περιπτώσεις πίσω από το άθλιο καθεστώς αμοιβής με αποδείξεις δαπάνης υποκρύπτεται εξαρτημένη εργασία».

Σήμερα Τρίτη, η Πρωτοβουλία καλεί σε νέα αγωνιστική παρέμβαση, στις 9 π.μ. στην ΕΛΣΤΑΤ (Πειραιώς 46).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ