Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
Πλήττεται ο μορφωτικός χαρακτήρας του Λυκείου

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ με τον υπουργό Παιδείας για τις αλλαγές στο Λύκειο

Eurokinissi

Ενημερωτική συνάντηση για το σχέδιο της κυβέρνησης για το Λύκειο και την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση είχε χτες το πρωί ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ, και Γιάννη Δελή, βουλευτή του Κόμματος.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Ν. Σοφιανός έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Εκφράσαμε σε αυτήν τη δημιουργική συζήτηση με τον υπουργό την αντίθεση του ΚΚΕ στο σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση για το Λύκειο και τις εξετάσεις. Η αντίθεση αυτή ξεκινάει από θέσεις υπεράσπισης των όποιων υπολειμμάτων έχει ακόμα ο μορφωτικός χαρακτήρας του Λυκείου.

Θεωρούμε ότι με το σχέδιο αυτό πλήττεται ο μορφωτικός του χαρακτήρας, μετατρέπεται το Λύκειο σε φροντιστήριο, δημιουργώντας όχι χτύπημα της παραπαιδείας αλλά αντίθετα μεγάλωμά της. Θεωρούμε ότι το κόψιμο βασικών μαθημάτων οδηγεί, εκτός των άλλων, και στην κάλυψη των κενών που υπάρχουν στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στη βάση αυτή πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να καταθέσει ένα τέτοιο σχέδιο νόμου.

Αντίθετα, δημιουργούνται δυνατότητες οι μαθητές, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί να αντιδράσουν σε αυτούς τους σχεδιασμούς από θέσεις υπεράσπισης του μορφωτικού χαρακτήρα του Λυκείου, της ανάγκης για μια ενιαία βασική εκπαίδευση - θεωρητική και πρακτική - που θα δίνει σε όλους τους νέους εφόδια και να είναι δωδεκαετής».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί το Λύκειο μετατρέπεται σε φροντιστήριο, ο Ν. Σοφιανός σημείωσε: «Από ένα μαραθώνιο εξετάσεων, από ένα κόψιμο βασικών μαθημάτων και από μία - ουσιαστικά - παράλληλη λειτουργία του Λυκείου με τη φροντιστηριακή στήριξη, με στόχο την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Εμείς δεν υπερασπιζόμαστε το υπάρχον σύστημα, γι' αυτό και είπα ότι αποδομούνται τα υπολείμματα του μορφωτικού χαρακτήρα του Λυκείου, γιατί και σήμερα το Λύκειο δεν έχει τέτοιο χαρακτήρα. Από θέσεις υπεράσπισης μιας ενιαίας βασικής γενικής δωδεκάχρονης εκπαίδευσης, στεκόμαστε αντίθετοι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης όπως και των προηγούμενων υπουργείων Παιδείας».

Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου για το τι αντιπροτείνει το ΚΚΕ, ο Ν. Σοφιανός απάντησε: «Η συζήτηση κράτησε αρκετό χρονικό διάστημα και όλη αυτήν την περίοδο το ΚΚΕ εκτός από τις δημιουργικές - πιστεύουμε - παρεμβάσεις του στη Βουλή και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, επεξεργάστηκε, παρουσίασε και συζήτησε πλατύτατα την πρότασή του για το ενιαίο βασικό δωδεκάχρονο σχολείο. Σχολείο γενικών γνώσεων, που συνδυάζει την πρακτική με τη θεωρητική παιδεία. Σχολείο που δίνει τη δυνατότητα στους νέους να γνωρίσουν τα βασικά στοιχεία της κάθε επιστήμης και ταυτόχρονα να καλλιεργηθεί η φυσική και η αισθητική αγωγή, η οποία στο σημερινό σχολείο είναι εκτός. Από αυτήν τη σκοπιά εμείς ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση και στο σχέδιο που παρουσίασε, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, απέναντι σε άλλους σχεδιασμούς που ήδη έχουν δημιουργήσει το σημερινό Λύκειο με το οποίο είμαστε αντίθετοι».

Σποτ της ΚΝΕ

Ενα νέο χιουμοριστικό σποτάκι έχει ανεβάσει η ΚΝΕ στο διαδίκτυο σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το Λύκειο, καλώντας να σημάνει συναγερμός από την πρώτη μέρα σε όλα τα σχολεία. Το σποτ της ΚΝΕ μπορεί κανείς να το δει στη διεύθυνση https://youtu.be/nDI88QUaMTQ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ