Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΞΑΝΘΗΣ
Συζήτηση περί απομάκρυνσης των «κομματικών παρατάξεων» από τις Σχολές

Ανακοίνωση των εκλεγμένων φοιτητών με τα ψηφοδέλτια της ΠΚΣ

Τις τελευταίες μέρες αναρτήθηκε στο διαδίκτυο μια ανακοίνωση, η οποία πανηγυρίζει που έγινε πραγματικότητα η απομάκρυνση των υλικών και των χώρων των «κομματικών παρατάξεων» στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), θεωρώντας ότι αυτή πρέπει να είναι η «σύγχρονη πραγματικότητα»! Στη συζήτηση που ανοίγει γύρω από αυτό το θέμα παρεμβαίνουν με ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι φοιτητές στα ΔΣ των συλλόγων του ΔΠΘ με το ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής ΚΣ, σημειώνοντας:

«Η συζήτηση αυτή δεν είναι καινούρια. Χρόνια τώρα, έχει ανοίξει από αντιλαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες προσπαθούν να στήσουν συλλόγους - συνομιλητές τους, ώστε να καταφέρνουν να περνάνε την πολιτική τους με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις. Σε αυτό το πλαίσιο - και με το πρόσχημα του γενικότερου συνθήματος "έξω τα κόμματα" - αξιοποιούν την όποια απέχθεια τρέφουν οι φοιτητές για τις κυβερνητικές παρατάξεις και τα φαινόμενα σήψης που αναπαράγουν στο Πανεπιστήμιο, για να ταυτίσουν μαζί τους και την όποια ανατρεπτική φωνή υπάρχει σε αυτό».

Οι εκλεγμένοι της ΠΚΣ καλούν τους φοιτητές «να προβληματιστούν τι εντέλει είναι σύγχρονο και τι αναχρονιστικό:

  • Αναχρονιστικό είναι η ελεύθερη διακίνηση ιδεών στο Πανεπιστήμιο ή το γεγονός ότι στοιβαζόμαστε σαν τις σαρδέλες στα λεωφορεία πηγαίνοντας στη σχολή μας, εν έτει 2017;
  • Αναχρονιστική είναι η οργάνωση των φοιτητών και η διακίνηση υλικών που καλεί σε αυτή, ή το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα δεν υπήρχε καν θέρμανση στα αμφιθέατρα; (το 2017)
  • Αναχρονιστικό είναι το κάλεσμα των συμφοιτητών μας σε διεκδίκηση, ή ο συμβιβασμός με το να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για κώδικες και συγγράμματα; (ναι, το 2017)
  • Αναχρονιστικό είναι να παλεύεις για να τεθεί η επιστήμη στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του ή να υποτάσσεις ολόκληρη τη λειτουργία των Πανεπιστημίων στα κέρδη των επιχειρήσεων;

Εμείς δηλώνουμε ξεκάθαρα: Σύγχρονο Πανεπιστήμιο για μας σημαίνει σύγχρονοι όροι ζωής και σπουδών, με μια πραγματικά υψηλής ποιότητας δημόσια δωρεάν Παιδεία και το δικαίωμα των φοιτητών να τη διεκδικούν. Δεν σημαίνει συμβιβασμό με τους μειωμένους προϋπολογισμούς και τα "ματωμένα" πλεονάσματα, στο βωμό των οποίων θυσιάζουμε τις σπουδές και τη ζωή μας! Δεν σημαίνει τους όρους ζωής περασμένων δεκαετιών στους οποίους καταδικάζουν τη γενιά μας για τα κέρδη τους!

Στο στόχαστρό τους δεν βρίσκονται γενικά "τα κόμματα" ή "οι παρατάξεις", αλλά κάθε φωνή οργάνωσης των φοιτητών κόντρα στις πολιτικές των κυβερνήσεων, των μονοπωλίων και της ΕΕ. Καλούμε τον κάθε φοιτητή να καταδικάσει αυτές τις προσπάθειες, δίνοντας την καλύτερη απάντηση με αγωνιστικές κινητοποιήσεις από την πρώτη μέρα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς», καταλήγουν οι εκπρόσωποι της ΠΚΣ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ