Αυτό προκύπτει από τη συζήτηση σχετικής Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή για το θέμα
Eurokinissi |
Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρώτησε τον αναπληρωτή υπουργό αν αυτός ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός σε βάρος ανθρώπινων ζωών, περιουσιών και δασικού πλούτου, λήφθηκε υπόψη από την κυβέρνηση προκειμένου να αυξήσει τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από «τη μεγάλη έλλειψη σε μόνιμο προσωπικό, που διευρύνθηκε λόγω των μετατάξεων 700 και πλέον πυροσβεστών στη Fraport και στους οδικούς άξονες, τις μεγάλες ελλείψεις σε μηχανολογικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, στα ακινητοποιημένα πυροσβεστικά οχήματα και τα μηχανήματα λόγω παλαιότητας, μη συντήρησης και επισκευής και, βέβαια, τη μεγάλη έλλειψη, όπως είπαμε, στα κονδύλια του Σώματος για την πυροπρόληψη και πυροπροστασία». «Η κυβέρνηση, συνέχισε, προτίθεται να αλλάξει αυτήν την κατάσταση στο Πυροσβεστικό Σώμα και να πάρει μέτρα για την αύξηση των κονδυλίων και βέβαια για την πρόσληψη στην Πυροσβεστική, για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων πενταετούς θητείας και συμβασιούχων;».
Η απάντηση του Ν. Τόσκα έδειξε ότι αποτελούν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης οι περικοπές σε βάρος του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω «δημοσιονομικής σταθερότητας». Δηλαδή οι ανάγκες του ΠΣ, της πυροπροστασίας και πυρόσβεσης της χώρας δεν «χωράνε» στην αντιλαϊκή πολιτική, που έχει μέριμνά της την ενίσχυση της κερδοφορίας και την υπεράσπιση συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι, την ώρα που για παράδειγμα η Ελλάδα κρατάει την πρωτιά στις πολεμικές δαπάνες για την προώθηση του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, για το Πυροσβεστικό Σώμα, όπως ξεκαθάρισε ο Ν. Τόσκας, δεν υπάρχει δυνατότητα αύξησης των κονδυλίων και βέβαια, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι λάθος και νομίζω ότι το καταλαβαίνουμε όλοι να συγκρίνουμε τον προϋπολογισμό του 2009 με τον σημερινό προϋπολογισμό».
Ακόμα και στο αίτημα των πυροσβεστών για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και 5ετούς θητείας, το οποίο πρόβαλε ο Χρήστος Κατσώτης, ο υπουργός το απέρριψε λέγοντας προκλητικά πως «υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων, στους οποίους θα πρέπει να υπάρξει μια εναρμόνιση και όχι ομογενοποίηση, όπως λένε, δηλαδή ισοπέδωση όλων. Δεν γίνεται αυτό. Προσπαθούμε να κινηθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση, σε μια εποχή που τα μέσα δεν είναι τόσο πολλά, όπως στις παλιότερες εποχές»! Ακόμα χαρακτήρισε το Πυροσβεστικό Σώμα «στρεβλό μηχανισμό του Δημοσίου», λόγω, σύμφωνα με τον ίδιο, ρουσφετολογικών προσλήψεων του παρελθόντος!
Ο Χρήστος Κατσώτης ανέδειξε τις εγκληματικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής και σημείωσε το απαράδεκτο, «να λέτε στρεβλό μηχανισμό του Δημοσίου ένα Σώμα το οποίο ρίχνεται πραγματικά στη φωτιά με όλες αυτές τις μεγάλες ελλείψεις, που και εσείς επιβεβαιώνετε μέσα από την τοποθέτησή σας».